Önce bebek, sonra çocuk, şimdi ise yetişkinliğe adım atmak üzere olan ergenlik döneminin gençleri… Söz konusu çocuklar olduğunda o kadar hızlı büyürler ki, ne zaman genç bir bireye dönüştüğüne inanamayız. Tek dertleri çizgi film izlemek olan çocuklarımızın, ergenlik problemleri ile boğuşması ise ebeveynleri en çok şaşırtan olay olur. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ersin Sarı, ergenliğe dair bilinmesi gerekenleri anlatırken aynı zamanda bu dönemin sadece fiziksel olarak değişim olmadığına dikkat çekiyor.
#ErgenlikHem dünya genelinde hem de ülkemizde adet görme yaşı düştü ve düşmeye devam ediyor. Peki her geçen gün daha fazla kız çocuğunun adet görmeye başlamasının sebebi ne? En önemlisi erken ergenlik ve adet görme, ileride ciddi sağlık sorunları yaşama riskini arttırabilir mi?
#Erken ErgenlikZ kuşağı şu sıralar ‘hızlı yaşlanma’ ile gündemde… TikTok kullanıcısı olan fenomen Jordan Howlett’in geçtiğimiz günlerde ortaya attığı “Günümüzde Y kuşağı yaşlarından daha genç görünürken, Z kuşağı çok daha yaşlı görünüyor” teorisi sosyal medyada popüler oldu. ABD'li araştırmacılar da bu düşünceyi destekledi. Peki Z kuşağı neden yaşından büyük görünüyor?
#Sağlıkİnsanlar dünyaya geldikten sonra gelişerek büyürler ve bu durum ölene kadar devam eder. Doğal olarak her yaş evresine farklı bir isim verilmektedir. Adölasan dönemi de bu evrelerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Adölesan nedir? Ne anlama gelir? Adölesan dönemi yaş aralığı kaçtır detayları ile derledik.
#AdölesanErkeklerin ve kadınların belirli bir yaşa gelmesiyle birlikte yaşadığı dönemler bulunur. Ergenlik dönemi her bireyin yaşadığı bir dönemdir. Puberte, herkesin araştırdığı bir dönemdir. Ergenlik döneminin nasıl başladığı ve ne zaman sonlandığı ergenlik döneminde olan bireyler tarafından araştırılıyor. Puberte nedir? Ergenlik dönemi (Puberte) nasıl başlar ve ne zaman sona erer? Puberte hakkında sizlere bilinmesi gereken konular hakkında bilgiler derledik.
Kişilerin farklı nedenlerden alerji sorunu yaşaması söz konusu olabilmektedir. Su alerjisi de alerji türlerinden bir tanesidir. Akujenik ürtiker denen alerji pek çok kişi tarafından hayatlarında bir kez yaşadıkları bir durumdur. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Su AlerjisiDemir eksikliği, vücutta demirin eksilmesine bağlı gelişen bir tür kansızlıktır. Demir eksikliği tedavi edilmediğinde büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki demir eksikliği neden olur, kimlerde görülür? İşte, demir eksikliği belirtileri...
#Demir Eksikliği BelirtileriYeme bozuklukları; beslenme yetersizliği, aşırı beslenme, depresyon, madde bağımlılığı, anksiyete gibi ciddi sorunlara neden olabilen, yeme alışkanlıklarındaki sapmalardır. Yeme bozuklukları psikiyatrik problemler arasında çok yaygın olarak görülmektedir ve çoğunlukla genç kadınları etkilemektedir. Bu durum mortalite ve morbidite açısından yüksek riske sahiptir. Yeme bozuklukları ergenlik dönemindeki bireylerde ve genç erişkinlerde oldukça yaygındır.
#Yeme BozukluğuPolikistik over sendromu (PKOS) doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen hormonal bir bozukluktur. PKOS olan kadınlarda genelde adet düzensizliği, adet görememe, aşırı tüylenme, sivilcelenme, aşırı kilo alımı gibi sorunlara neden olur. Evli çiftlerde çocuk sahibi olamama gibi problemlere de neden olabilir.
#Polikistik Overİnsan, dünyadaki en gelişmiş memeli canlıdır. Bu nedenle diğer canlılardan farklı bir üreme sistemine sahiptir. Genel olarak üreme erkek ve dişi üreme sistemlerinin birleşmesiyle gerçekleşir. 7. sınıflar için insanda üreme, büyüme ve gelişme konularını madde madde anlattık.
#7. Sınıf Fen Bilimleri İnsanda Üreme Büyüme Ve Gelişme Konu AnlatımıBulimia nervoza gündemde yer alıyor. Bulimia nervoza nedir, belirtileri nelerdir soruları yoğun ilgi görüyor. Anormal yeme alışkanlığı ile kendini belli eden bulimia nervoza psikolojik kökenli bir hastalıktır. İşte genellikle ergenliğin son veya erişkinliğin ilk dönemlerinde görülen hastalık ile ilgili bilgiler...
#Bulimia NervozaYeme bozuklukları psikiyatrik problemler arasında çok yaygın olarak görülmektedir ve çoğunlukla genç kadınları etkilemektedir. Peki yeme bozukluğu nedir? Yeme bozukluğuna sebep olan durumlar nelerdir? Belirtileri ve tedavisi nedir? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, yeme bozukluğuyla ilgili tüm merak edilenleri anlattı.
#Yeme BozukluğuSkolyoz ergen-genç kızlarda erkeklere oranla 8-10 kat fazla görüldüğünü belirten Doç. Dr. Ahmet İnanır, "Skolyozu olan bir çocuğun çanta taşıması artışa neden olabilir. Yanlış yatma, oturma, ders çalışma postürleri skolyozu artırıcı etki gösterebilir" dedi.
#SkolyozPek çok anne baba aynı dertten muzdarip; kimi, çocuklarının ergenlik döneminde baş gösteren ‘huy’ değişikliklerini kabul edemiyor, kimi ‘bizim zamanımızda böyle bir şey yoktu’ deyip şaşkınlık ve kızgınlıkla yaklaşabiliyor. Üstüne bir de, bu dönemde ortaya çıkabilen çeşitli ruhsal bozukluklar ve sorunların eklenmesi, aileleri fazlasıyla telaşlandırıyor. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Evren Tufan, günümüzde gençlerin en sık karşılaştığı 5 ruhsal sorunu anlattı.
#Ruhsal SorunlarınÇocuk Endokrinolojisi Uzmanı Doç. Dr. Belma Haliloğlu, ilk bir yaş ve ergenlik döneminin büyümenin en hızlı olduğu ve arttığı dönemler olduğunu belirtti. Doç. Dr. Haliloğlu, "Özellikle, boyu kısa olan çocuklar için ‘ergenlikte nasılsa uzar’ diye zaman yitirmemek ve büyümeyle ilgili bir şüphe oluşması halinde hekime başvurmak gerekir" dedi.
#Boy KısalığıGenellikle 30 yaş üstü kadınlarda görülen polikistik over rahatsızlığı, tedavi edilmediği takdirde hipertansiyon, pıhtılaşma bozuklukları, obezite gibi hastalıklara kapı aralayabiliyor. Kadınlarda ergenlik adet kanamalarının başlaması ile başlayan polikistik over sendromu, kadınlar tarafından internette en fazla araştırılan konulardan biri olmaya devam ediyor. Peki, sivilce, yağlı cilt, tüylenmede artış ile kendisini gösteren polikistik over nedir? Polikistik over nasıl anlaşılır? İşte, merak edilenler.
#Polikistik OverPolikistik Over, çoğunlukla 30 yaş üstü kadınlarda görülmektedir. Bu hastalık, hormonal dengeyi bozabilmektedir. Yumurtalıklarda bazı sıkıntılar oluşturan bu rahatsızlık, hipertansiyon, pıhtılaşma bozuklukları, obezite gibi sonuçları doğurabilmektedir. Erkeklik hormonunun baskın bir şekilde artış göstermesi üzerinde adet düzensizliği ve tüylenme ile sonuçlanmaktadır.
#Polikistik OverÇocukların gelişim süreci ile ilgili anne babaları en çok endişelendiren konulardan biri de erken ergenlik. “Çocuğum erken ergenliğe mi giriyor?”, “Tedavi olmalı mı?” gibi sorular ebeveynler kafalarını kurcalayıp duruyor. Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Kara, erken ergenliğin ne zaman tedavi edilmesi gerektiğini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#Erken ErgenlikYeme bozukluğu çağımızın sorunu! Özellikle de görselliğin ön plana çıktığı günümüzde pek çok kişi ince ve fit görünme isteğiyle rejim yapıyor; öyle ki fazla kilonun sağlığa zararlarından çok, estetik kaygılarla hareket ediliyor. Psikolog Simay Arslan sizler için anlattı...
#Genel SağlıkYeme bozukluğu çağımızın sorunu... Özellikle de görselliğin ön plana çıktığı günümüzde pek çok kişi ince ve fit görünme isteğiyle rejim yapıyor; öyle ki fazla kilonun sağlığa zararlarından çok, estetik kaygılarla hareket ediliyor. Hele de ergenlik döneminde. Ancak aman dikkat! Yeme tutumlarında meydana gelen değişimler yeme bozukluklarına yol açabilirken, hem fiziksel hem de psikolojik olarak sağlığa büyük zararlar verebiliyor.
#ErgenlikYeme bozuklukları arasında bulunan Anoreksiya nervoza, son günlerde en çok merak edilen hastalıklar arasında yer alıyor. Aşırı ve hızlı kilo kaybı, yorgunluk, uyku bozukluğu, düzensiz kalp ritmi, baş dönmesi ve bayılma gibi belirtileri olan anoreksiya, ölümcül bir hastalık olarak dikkat çekiyor. Peki, anoreksiya nedir?
#Anoreksiya Nedir?