Et ve Süt Kurumu kıyma ve kuşbaşı et fiyatlarıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan açıklama geldi. Ramazan ayında kırmızı et, kuşbaşı et ve kıyma fiyatları vatandaşların gündemine gelirken, canlı yayında gündeme yönelik değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Spekülatif artışların önüne kesinlikle geçeceğiz. Et ve Süt Kurumu kıyma ve kuşbaşı miktarını iki katına çıkaracak." dedi. Peki, kıyma ve kuşbaşı et fiyatları ne kadar? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Et Fiyatları 2023Ege Belediyeler Birliği’nde konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, “Emekliye asgari ücret düzeyinde en düşük maaş, asgari ücrete de enflasyon oranında güncelleme bekliyoruz. Haziran ayında ciddi adımlar bekliyoruz” dedi.
#Özgür ÖzelPek çok kişi artık eskisi kadar dışarıda yemek yemiyor. Sebep elbette restoranlardaki fiyatlar. Değil mükellef sofralar kurdurmanın, basit bir tabak çorbanın, makarnanın, salatanın fiyatı bile aldı başını gitti. Müşteriler şikâyetçi, restoranlar savunmada… Mekân sahipleri malzeme, işletme, personel ve sabit giderleri sebep gösteriyor. Peki, tüm bunlar her gün biraz daha artan fiyatları açıklamaya yetiyor mu? Gastronomi alanından isimlere sorduk.
#Yemekİstanbul'da et fiyatlarına gelen son zamlardan sonra market ve kasaplardaki fiyatlar da değişti. Et ve Süt Kurumu'nun da fiyatları göz önüne alındığında kentte kırmızı etin 3 farklı tarife üzerinden fiyatlandırıldığı görüldü. Semtten semte de değişkenlik gösteren et fiyatlarıyla ilgili konuşan Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Bölge Başkanvekili Veysel Günal, "Bazı besicilerin yaptığı spekülasyonlar yüzünden fiyatlar bu kadar artıyor. En çok zamlanan et çeşidi kuzu oldu" ifadelerini kullandı.
#İSTANBULKuzunun göğüs kafesinden elde edilen kaburga, kemikli ve yağlı yapısıyla leziz bir et için ideal. Kimi ızgarada kemiği üzerinde pişirirken kimi küçük küçük doğrayıp şişlere geçiriyor... Adanalılar onu kebaba da katıyor. İçi pilavlı dolmasıysa hemen her bölgede çok seviliyor. Jürimize kuzu kaburganın en iyi adreslerini sorduk.
#KebapRamazan Bayramı’nın yaklaştığı şu günlerde vatandaşla Almanya’da artan enflasyonu ve ekonomik şartları konuştuk. Koronayla gelen ürün fiyatlarındaki artışa Rusya-Ukrayna savaşı eklenince vatandaşın şartları daha da ağırlaştı. Vatandaşlar savaşın yakıt fiyatlarına onun da tüm girdi mallarında artışa sebep olduğunu söylüyor...
#AVRUPADAN HABERİstanbul’da perakendeci, Tarım ve Orman Bakanlığı ve ESK ortak çalışmaya giderek ramazanda et fiyatlarını sabitledi. Bugünden itibaren dana kıymanın kilogram fiyatı 190 TL, dana kuşbaşının kilogram fiyatı ise 210 TL’den satışa çıkacak. Amaçlarının vatandaşa uygun fiyata et vermek olduğunu söyleyen PERDER Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güzeldere, et alımlarında bir limit olmadığını ama ticari faaliyete de izin vermeyeceklerinin altını çizdi.
#İstanbulDışarıda yaptığımız serpme kahvaltılarda yediğimiz önümüzde yemediğimiz arkamızda. Sofralara onlarca tabak geliyor ama çoğu yiyemediğimiz için çöpe gidiyor. Mekanlar ne düşünüyor? Müşteriler buna nasıl bakıyor? Serpme kahvaltıları mercek altına aldık
#Serpme KahvaltıEkonomik ve dışarıda hızlıca tüketilebilecek lezzetlerden biri olması nedeniyle daha sık tercih edilen lahmacunun fiyatı İstanbul'un ilçelerinde farklılık gösteriyor. Bağcılar'da 15 liradan satılan lahmacunun fiyatı Fatih Sultanahmet'te 40 lirayı buluyor. Fiyat farkı esnaf arasında da tartışma konusu. Emir Koca, "Hile karıştırmasa 10 liraya, 15 liraya lahmacun satamazlar. Mesela tavuk etini kıyma olarak çekip, lohusa şerbetiyle kırmızı et haline getirebilirler" dedi. Ucuza lahmacun satan Hüseyin Erdem ise, "Fiyat farkı kiradan, elemanından, giderinden kaynaklanıyor " diye konuştu.
#İstanbulEkonomik ve dışarıda hızlıca tüketilebilecek lezzetlerden biri olması nedeniyle daha sık tercih edilen lahmacunun fiyatı İstanbul'un ilçelerinde farklılık gösteriyor. Bağcılar'da 15 liradan satılan lahmacunun fiyatı Fatih Sultanahmet'te 40 lirayı buluyor. Fiyat farkı esnaf arasında da tartışma konusu. Emir Koca, "Hile karıştırmasa 10 liraya, 15 liraya lahmacun satamazlar. Mesela tavuk etini kıyma olarak çekip, lohusa şerbetiyle kırmızı et haline getirebilirler" dedi. Ucuza lahmacun satan Hüseyin Erdem ise, "Fiyat farkı kiradan, elemanından, giderinden kaynaklanıyor " diye konuştu.
#İSTANBULBayram tatilini ailesiyle birlikte geçirenler için birbirinden eğlenceli tavsiyelerimiz var. Film önerilerini Hürriyet sinema yazarımız Uğur Vardan hazırladı. Ailece oynayabileceğiniz heyecanlı kutu oyunlarını ve açık hava sineması önerilerini de derledik. Bayram sofralarında dikkat etmemiz gerekenleriyse iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya anlattı.
#Bayram TatiliBayram kalabalığı çekilince tatil yerleri olağan sahipleriyle mevsimlik hareketlerine geri dönmeye başladı. Tozduman yatışıp ortalık sakinleşince göze daha görünür olan ayrıntılar var. İlgi alanınıza göre siz karar verin: İnsan mı, hayvan mı, mekân mı, ortam mı, masa mı?
#YazarTürkiye’de en çok tüketilen ürünler arasında yer alan et ve tavuk dönerde hileciliğin önüne geçilemiyor. Tavuk dönerlerde ‘yağlı deri’ kısım karıştırılırken, 100 gram diye tüketiciye 50 gram döner sunuluyor. Et dönerde de ürünlere domuz eti karıştırılabiliyor. Uzmanlar bu hilelerin tadarak anlaşılamayacağı konusunda ise tüketicileri uyarıyor.
#GazetehaberleriEt ve tavuk dönerde hile ya da tağşiş yapan işletmeler tüketicinin hem sağlığına hem de cebine zarar veriyor. Bazı tavuk döner işletmeleri 100 gram fiyatına 50 gram verip, içeriğinde de tavuk derisi kullanıyor. Et dönerde ise hileci işletmeler et dönerin içine kıyma, kırıntı et, sakatat hatta tek tırnaklı eti koyabiliyor. Üstelik bunları tadımla anlamak mümkün değil.
#Tavuk DönerYılbaşı öncesi 4 günlük kısıtlamadan dolayı evlerine yiyecek stoku yapan vatandaşlar arasında özellikle hazır köfte ve kıyma kebabı gibi ürünlere yönelenleri uyaran Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, "Hazır köftelerin içeriği belli değil. Taşlık ve bici bici boyası kullananlar bile var. Herkes kasabından kıymasını alıp köftesini evde yapsın" dedi. Kebapçı Yaşar Aydın ise insanların hazır köfte yemek yerine kebapçıları arayıp gerçek kıymanın tadına varması gerektiğini söyledi.
#YılbaşıDışarı çıkmayı; arkadaşlarla, aileyle birlikte bir şeyler yeyip sohbet etmeyi özledik. Ama bir yandan da kendi yemeğimiz, tabağımız, bardağımız olsun; sosyal mesafeyi de koruyalım istiyoruz. Yaz aylarının gözdesi piknik şu dönemde hepsini mümkün kılıyor. Çeşit de çok; bunun alaturka piknik sepeti de var, genç işi olanı da... Hepsine önerilemiz ayrı ayrı: Sepet hazırlamanın püf noktaları, en güzel piknik yerleri, işinizi kolaylaştıracak ürünler...
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN TÜRK-Kanal D ortak canlı yayınında Hande Fırat ve Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Erdoğan, "31 Mart'tan sonra belki bir Washington ziyareti yapma durumum olabilir, belki kendisi (Trump) Türkiye'ye bir ziyarette bulunabilir." açıklamasında bulundu. Erdoğan, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili de "Bunu Veliaht Prens bilmeyecek de kim bilecek? Talimat veren isim belli. ABD'den gelen heyet bile kararı adeta kendi aralarında vermiş konumunda. Ama konuşamıyorlar. BM'den gelenlere, CIA'den gelenlere kasetleri dinlettik. Biz ortadayız her şeyimizle bunu söylüyoruz. Senin kendinden şüphen yoksa ne korkuyorsun? Açıkça çık ortaya. Sağa sola dolar, petrol dağıtmakla bu iş çözülmez" dedi.
#ErdoğanDünya artık içine doğduğumuz gibi değil. Sınırsız açgözlülükle birçok şeyin sonunu getirdik. Ama biraz da bu sayede yepyeni alanlar keşfettik. Rotayı tam gaz veganlığa çeviren beslenme âlemleri, bu felsefe etrafında çok yaratıcı şeyler söylüyor. Etin yerini sebzeler, inek sütünün yerini bitkisel sütler, şekerin yerini meyveler alıyor. Bin yıllık lahana, karnabahar, nohut bambaşka kılıklara bürünüyor. Alışverişe ya da restorana gittiğinizde zamanın gerisinde kalmamanız için sözlüğünüzü hazırladık. Ç. BEGÜM SOYDEMİR/bsoydemir@hurriyet.com.tr
#VeganlıkBesilik dana ve et ithalatına talebin azalması da eklenince karkas etin kilogram fiyatı 26 TL’ye kadar geriledi. Besiciler 24 TL’ye bile hayvanlarını kestiremediklerini, zarar ettiklerini iddia ediyor. Ancak kasap ve market reyonlarında fiyatlar düşmüyor. Kasap da, besici de para kazanamadığını ileri sürüyor. Sektör temsilcilerine göre ‘bu işin kaymağını aracılar yiyor.’
#EtGıda Tarım ve Hayvancılık Ahmet Eşref Fakıbaba, seçim öncesi kilosu 6 liraya çıkan patates fiyatı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Hali hazırda 3 lira seviyesine inen patates fiyatının önümüzdeki hafta tamamen normal seviyesine geleceğini açıkladı.
#Cnn TürkSon dönemlerde artan nişasta bazlı şeker (NBŞ) tartışmalarına değinen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Ben bir hekimim ve tatlı ile unlunun fazla tüketilmesini doğru bulmuyorum. Kaldı ki, nişasta bazlı şekere tam karşıyım. Zaten kotalarını azalttık” dedi.
#NBŞEtin kilogram fiyatı belli. Önünüze gelen 150-200 gramı döner etinin fiyatı, nasıl oluyor da etin 150-200 gramından ucuz olabilir, bir düşünün. Bazı restoran ve büfeler et dönerde soya kıyması, tavuk ve hindi eti kullanıyor. Sahte dönerin içine ayrıca hayvanların iç organları, bağırsak, hayvan tırnağı, tavuk kırıntıları da katılıyor. Tüm bu karışım anlaşılmasın diye lohusa şerbeti ile de renklendiriliyor.
#Sefer Levent