İskender GÜNGÖR / KÖLN
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2023 10:05
Ramazan Bayramı’nın yaklaştığı şu günlerde vatandaşla Almanya’da artan enflasyonu ve ekonomik şartları konuştuk. Koronayla gelen ürün fiyatlarındaki artışa Rusya-Ukrayna savaşı eklenince vatandaşın şartları daha da ağırlaştı. Vatandaşlar savaşın yakıt fiyatlarına onun da tüm girdi mallarında artışa sebep olduğunu söylüyor...
FAİZLER ARTINCA SEKTÖRÜMÜZ DARALDI
HASAN BATIR (Elektrik şirket sahibi): “Hayat pahalandı bunu zaten herkes görüyor. Bana soracak olursanız bizler sürekli büyük şirketlerle çalışıyoruz. Örneğin işini yaptığım inşaat şirketleri bir seferde en az 100 daire iş alırdı onun da tüm elektrik işini bize teslim ederdi. Şimdi tanıyamıyorsunuz bu adamları ilk kez görüyorum 5-6 bilemedin 10 dairelik işler arıyorlar. Otomatikman onlar alamayınca bize de aldıkları kadarını teslim ediyorlar. Dolayısıyla biz de toplu konut yaptığımız işleri arıyoruz. Bunun üzerine bir de Avrupa’da yükselen faizler inşaatı, emlak piyasasını durma noktasına getirdi. Ne eski cirolarımız var ne de çok sayıda eleman. Buna da şükür diyoruz.”
DURUM GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİL HANEFİ YILDIZ ( Marketçi): Köln’e 60 km mesafede Sinzieg kentinde marketçilik yapıyorum. 25-30 senedir bu işin içindeyim. Diyebilirim ki bu kadar ekonomik daralmayı 30 yıldır ben hiç görmedim. Sebze olsun meyve olsun kuru ürünlerde olsun tüm ürünlerde bunların dediği gibi yüzde 25 değil yüzde 100’e yaklaşan fiyat artışları var ve bu hâlâ devam ediyor. 5 Euro’ya sattığımız kıyma bugün 9 Euro’ya çıkmış bunu neyle izah edecekler. Evet Türkiye’de de pahalılık var sık sık gidip geliyoruz ve görüyoruz ama Avrupa’daki ve Almanya’daki pahalılık oradan aşağı değil. Ben her gün işin içinde olan biri olarak bakın şimdi Ramazan ayı içerisindeyiz birazcık işlerimiz hareketlendi ama önceki Ramazanları zaten arıyoruz. Müşterilerimle de her gün yüz yüzeyim Almanya’daki emeklinin ve hatta çalışanın yüzde 80’i devlet desteğine muhtaç durumda. Ya zaten tabii ki istisnası var ama buradaki emeklilerin pek çoğu 1000 Euro’nun altında maaş alıyorlar. Küçük şehirlerdeki kira ücretleri zaten 600-700 Euro arasında bu adam kira mı verecek yakıt mı ödeyecek aracına mı binecek yoksa bu parayı yiyecek mi? Durum gerçekten göründüğü gibi değil emekli ve işçi kesiminin durumu hakikaten burada devlet desteğine muhtaç.”
İKİ KİŞİ ÇALIŞMAK ZORUNDA SALİH KORKMAZ (işci): “Her gün gittiğimiz marketlerde önceki alıştığımız fiyat etiketlerini bulamıyoruz. Fiyatların yüzde 100 arttığını görüyoruz ama devlet makamları ise bunu ısrarla görmek istemiyorlar. Eskiden 50 Euro’ya ciddi hatırı sayılır ürün alabiliyorduk şimdi üç beş parça bir şey aldığımız zaman zaten 70-80 Euro tutuyor. Almanya gibi bir yerde bir aylıkla geçirmek zor. İki kişi çalışması lazım ki kirasını ödeyebilsin alışverişini yapabilirsin çocukların ihtiyaçlarını gidersin doğrusu baya bir zor durumdayız.”
ŞAŞKINLIK İÇİNDEYİM HARUN ÇALHAN (işci): “Hayat gerçekten pahalandı. Hele hele bana mı öyle geliyor, son 2-3 aydır daha bir pahalı ne zaman düşecek diye dört gözle bekliyoruz. Almanya’dayız ama zorlanıyoruz. Buraya gelenler bir araba alıyormuş otobüs alıyormuş ev alıyormuş bu iş nasıl oluyor şaka gibi inan kardeşim şaşkınlık içerisindeyim.”
SEBZEDEN ETE YÜZDE 100 ARTTIİBRAHİM YILMAZ (DB işcisi): “Hayat gerçekten pahalı iki sene önce bir pandemi yaşadık. Zaten bu pandemi dünyadaki en stratejik ürünün gıda olduğunu hepimize öğretti sebzeden ete tüm gıda maddelerinin yüzde 100 fiyatı arttı. Milletin alım gücü oldukça zayıfladı sosyal yardıma gitmeyen insanlar da oralara başvurmak zorunda kaldı. Bu yardımlar olmasa Almanya’da geçim daha da zorlanacak. O yüzden milletin durumu çok da iç açıcı değil Almanya’da.”
ALMANYA TARİHİNİN EN YÜKSEK ENFLASYONUZEKİ BAYIRLI (Market sahibi): “İftarlarda sürekli bu konuları konuşuyoruz nereye gitsek. Ben Almanya’ya geleli 25 sene oldu kiminle konuşsam hangi işletmeci arkadaşla konuşsam Almanya tarihinin en yüksek enflasyonunu yaşıyoruz. Vatandaşın alım gücü bayağı bir düştü. Her gün görüyoruz bunu. Bazı teknik desteklerle bu mağduriyeti gidermeye çalışıyorlar işte bankadır faizdir kredidir. Ama piyasadaki durgunluk çok derin bir şekliyle hissediliyor.”