Selçuk Demirel’in çağrışımlarla yüklü çoksesli çizgi dünyası bu kez ağaçlar üzerinden konuşuyor bizimle. Kitap ve sergi olarak aynı anda sanatseverlerle buluşan ‘Bir Ağacın Altında’da sanatçı, insan-doğa ilişkisinin rahatlatıcı, meditatif ve korunaklı yönüne, diğer yandan da insanın çevresiyle ilişkisindeki yalnızlığa ve kendini izole etme isteğine dikkat çekiyor.
#Selçuk Demirel2018’in mayıs ayında gerçekleşen rüya gibi düğünleriyle birlikte dünya çapında gündem haline gelen Prens Harry ve eşi Sussex Düşesi Meghan Markle, o gün bugündür manşetlerden inmiyor. Sarayı, İngiltere’yi ve ailelerini arkada bırakarak Amerika’ya taşınan Harry ve Meghan çifti, verdikleri röportajlar ve haklarında çekilen belgeselle son ayların en çok konuşulan isimleri olmayı bir kez daha başardılar. Ama sırada bir de Harry’nin yazdığı kitap var ve belli ki ipleri tamamen kopartacak olan da bu kitap!
#PRENS HARRYBundan tam 39 yıl önce 15 Kasım 1983 günü Cumhuriyet gazetesinin genç diplomasi muhabiri olarak dönemin Dışişleri Bakanı İlter Türkmen’in düzenlediği basın toplantısına heyecanla gitmiştim. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşu o sabah Kıbrıs Türk Federe Devleti (KTFD) Meclisi’nin oybirliği ile aldığı bir kararla dünyayla duyurulmuştu.
#KKTCHollywood'un en esrarlı ölümlerinden biri bundan tam 40 yıl önce soğuk ve rüzgârlı bir Kasım gecesi yaşandı. Aradan geçen bunca zamana rağmen, o gece yaşananların üzerindeki sır perdesi halen kaldırılabilmiş değil. Yakın zamanda yayımlanan bir kitap bu karanlık olayın bir kez daha manşetlere taşınmasını sağladı. Detaylar haberimizde...
#Natalie Woodİlk kitabıyla dışlanıp edebiyata küsmüş bir yazarın son 50 saatinde yaşadıklarını anlatan ‘Dünbatımı Defterleri’, İbrahim Yıldırım’ın ilk romanından bu yana sabırla kurduğu çok katmanlı, oyunlar ve aldatmacalarla okuru metne katan anlatı anlayışının en üst noktasını oluşturuyor. Oya gibi işlemiş, ilgiyi hep üst düzeyde tutan kurgusuyla usta işi bir roman.
#İbrahim YıldırımKafadanbacaklılar familyasının ahtapot, kalamar gibi üyelerini yakından tanıyoruz. Ama ailenin bir üyesi var ki bilim insanlarına göre zekayı anlamanın sırrını onlar saklıyor. Mürekkep balıklarının büyüleyici dünyasına hoş geldiniz...
#Mürekkep BalığıBalıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Daire Başkanı Doç. Dr. Mahir Kanyılmaz, zehri siyanürden 1200 kat daha güçlü balon balığının, kıyılarımızda sekiz türü bulunduğunu söyledi. 2020'de sadece benekli tür için kuyruk başına 5 TL kampanyasında toplam 46 bin 192 adet kuyruk alımı yapıldığını belirten Doç. Dr. Kanyılmaz, 2021'de de kuyruk alımının hem yıl boyu hem de tüm türleri kapsayacağını, benekli balon balığı için kuyruk başı 5 lira, diğer türler için 50 kuruş ödeneceğini açıkladı.
#Balon BalığıBalıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Daire Başkanı Doç. Dr. Mahir Kanyılmaz, zehri siyanürden 1200 kat daha güçlü balon balığının, kıyılarımızda sekiz türü bulunduğunu söyledi. 2020'de sadece benekli tür için kuyruk başına 5 TL kampanyasında toplam 46 bin 192 adet kuyruk alımı yapıldığını belirten Doç. Dr. Kanyılmaz, 2021'de de kuyruk alımının hem yıl boyu hem de tüm türleri kapsayacağını, benekli balon balığı için kuyruk başı 5 lira, diğer türler için 50 kuruş ödeneceğini açıkladı.
#Balon BalığıSokotra Adası Orta Doğu'da yer alan güzelliklerden biridir. Bu ada Yemen sınırları içerisinde yer alır. Sokotra Adası dört adadan meydana gelmiştir. Hint Okyanusunda bulunan Yemen'e bağlıdır. Sokotra adası nerede ve nasıl gidilir? Sokotra Adası gezilecek yerler, konaklama, tarihi ve özellikleri hakkında bilgileri derledik.
Yeni yıl için bir ‘yapılacaklar listesi’ hazırlamak âdettendir. Benim listemdeki önceliğim; yeni yılda da pandemiye rağmen, en azından yakın rotaları keşfetmek ve izolasyon önlemlerine uyarken doğaya çıkmak, keşif ruhumu hep taze tutmak. Bunun için 2021’in ilk gezisinde Bolu yollarına düştüm, yılın ilk karını izleyip kimsenin bilmediği dağ rotalarında yürüdüm, buzlu gölde kano yaptım.
#Gökpınar KöyüBundan onbeş-yirmi sene önce hiç kimsenin adını duymadığı, sadece bataklık ve çamurluk alan olarak gördüğü longoz ormanlarının aslında doğal denge açısından ne kadar kıymetli, zengin oldukları bilincinin yerleşmesi çok güzel . Buna bağlı olarak son yıllarda insanların merak ederek imkanlar ölçüsünde ükemizdeki az sayıda longoz alanlarına ilgi göstermesi, geziler düzenlemesi de güzel. Ülkemizde; Kırklareli’de İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, Sakarya’da Acarlar Longoz Ormanı, Sinop’ta Sarıkum Longozu ve Bursa sınırları içinde Karacabey Longoz Ormanı bulunuyor.
#BursaGökdelenlere olanak sağlayan ‘kat serbest’ hakkı mevzuattan çıkarılırken, kentlerin ‘siluetinin’ korunması yasal hüküm oldu. Belediyeler, mevcut planlarda serbest olarak belirlenmiş yükseklikleri 1 Temmuz 2021’e kadar düzeltecek. Kaçak yapının cezası, değerine göre her bölgede farklı olacak. Bayburt’ta birim başına örneğin 10 lira uygulanan ceza, Maslak’ta aynı birimde 900 liraya çıkacak.
#Gazetehaberiİstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, herkesi heyecanlandıran Türkiye’nin Otomobili projesini ayrı bir dikkatle takip eden isimlerden biri. Nedenini sorunca oldukça ilginç bir cevap alıyoruz. Meğer Avdagiç, butik bir otomobil üreticisiymiş. Hem de yarış otomobili. Bu iş, Avdagiç’in baba mesleği. Avdagiç’in, otomotiv tedarik sanayiinde faaliyet gösteren aile şirketi Avitaş Motorsport, 2011 yılından bu yana Dünya Ralli ve Rallikros şampiyonalarına yarış otomobili üretiyor. Günün ilk yarısını aile şirketinde ikinci yarısını ve hatta hafta sonlarını İTO’da geçiren Avdagiç, MÜSİAD’ın da kurucularından. 1990 yılından bu yana iş dünyası örgütlerinde harcadığı yoğun mesaiyi, ‘Bosna-Hersek kökenli muhacir bir ailenin çocuğu olarak bize kucak açan Türkiye’ye vefa borcu’ şeklinde açıklıyor. İTO’nun 445 bin üyesiyle ülke ekonomisinin nabzını tutan önemli bir kurum olduğunu vurgulayan Avdagiç, İTO’nun bugünlerde ‘ekonomi dostu’ bir iş kanunu üzerinde çalıştığını söylüyor. Hazırlanan rapor Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na sunulacak. İTO’nun yılda 2.4 milyona yakın belge üreten dev bir yapı olduğunu söyleyen Avdagiç ile ülke ekonomisine ilişkin görüşlerinin yanı sıra Aliya İzetbegoviç’le kesişen, Yugoslavya’da başlayıp Türkiye’ye uzanan kişisel yaşamını da konuştuk.
#GazetehaberiCannes Film Festivali'nde Büyük Ödüle layık görülen "Bir Zamanlar Anadolu'da" filminin senarist ve oyuncularından, "Peri Gazozu" ve "Cin Aynası" kitaplarını kaleme alan, oyuncu, yönetmen ve yazar Ercan Kesal, "Ben kütüphaneye gittiğim ilk günü cennete düştüm diye hep tarif ederim. Bir cennete düştüm ve ondan sonra hiç çıkmak istemedim oradan." dedi.
#Ercan KesalBir kadın düşünün ki 70’lerde var, 80’lerde var, 90’larda, 2000’lerde... 2020’ye geldik, hâlâ var! Nükhet Duru... Her daim seksi, her daim klas. Kim ne derse desin, hâlâ müthiş bir sesi, söylemekten mutlu olduğumuz şarkıları, projeleri, konserleri, albümleri var. İçinden fışkıran, bitmeyen bir enerji var. Hayatının öyle bir döneminde ki, müthiş seçici, hiçbir şeyi zorunlu olduğu için yapmıyor, canı isterse, içine sinerse yapıyor. O yüzden de ne yaparsa iyi oluyor. Yeni albümü çıktı çıkacak, genç nesil müzisyenlerle düet yaptı ve Ağustos’un 28’inde İstanbul Açıkhava Tiyatrosu’nda sevenleriyle buluşacak. O gece bizi çeşitli sürprizler bekliyor.
#Yazar