Günümüz bilgi toplumunda tüm alanlarda üretim ve gelişim, bilgi ve teknolojiye dayalı olarak gerçekleştiriliyior. Bu bağlamda, bireylerin mesleki ve günlük yaşamlarında teknolojiyi etkin bir biçimde kullanarak gereksinim duydukları bilgilere kolay ve hızlı bir biçimde erişmeleri, bu bilgileri kullanmaları ve yapılandırarak yeni bilgi üretmeleri oldukça önem kazanıyor.
#Uzaktan EğitimPişirdiğiniz yemeğin ardında nasıl bir bilim yatıyor? İşleri erteleme alışkanlığından nasıl kurtulursunuz? Makinelerin öğrenmesini mümkün kılan teknolojinin temeli ne? Bunların yanıtlarını Harvard ve MIT gibi dünyanın en iyi üniversitelerinden almak ister misiniz? Cevabınız evetse, önde gelen ‘Kitlesel Çevrimiçi Açık Dersler’ platformu edX’in seçtiği 2018’in en iyi derslerine bir göz atalım.
#MITKitlesel çevrimiçi açık dersler (MOOC) 21’inci yüzyılda eğitim konusunda tüm bildiklerimizi değiştiriyor. Haber ve fikir sitesi Quartz, ABD’den Güney Kore’ye 200 üniversiteden 600 ücretsiz online ders listesini paylaştı. Aralarında Harvard, Stanford ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) gibi lider yükseköğretim kurumları da var.
#Ücretsiz DersBugün, tüm dünyada eğitim alanında bir reform var. 21’inci yüzyılın hayatımıza kazandırdığı ve gündelik yaşantımızda sıkça kullandığımız yeni ve gelişmiş teknolojiler artık eğitim için de kullanılıyor. Sınıflarda, okullarda farklı uygulamalarla karşımıza çıkmaya başlıyorlar. Günümüzde kişiselleştirilmiş öğrenme yöntemleri hızla yaygınlaşıyor.
Yuval Noah Harari bir tarihçi ama ona geçmişten çok gelecek soruluyor. Salgın patlak verdiğinde CNN, Financial Times, Time hemen onun kapısını çaldı, pandemiyle ilgili görüşlerini öğrenmek istedi. Biz de Harari’yle yeni kitabı vesilesiyle konuştuk. COVID-19’un bırakacağı izlere ilişkin sorularımızı her yıl girdiği iki aylık sessizlik inzivasından hemen önce yanıtladı.
#Yuval Noah HarariÜlkemizde öğretmen adayları pek çok diğer ülkede de olduğu gibi eğitim fakültelerinde hem eğitim verecekleri alanda hem de eğitimbilim alanlarında yetiştiriliyor ve mezun ediliyor. Mezun olan eğitim fakülteliler ister Milli Eğitim Bakanlığı’nda, ister özel öğretim kurumlarında çalışsınlar öğretmen adıyla anılıyor.
#EğitimTüm dünyayı etkileyen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle birçok ülkede okullarda eğitim ve öğretime ara verilirken SAP’den eğitime destek geldi. Şirket, yeni başlattığı inisiyatif ile yenilikçi ve interaktif eğitim içeriklerini herkesin kullanımına açtı. Bu kapsamda openSAP platformu üzerindeki online kurslara öğrenciler, profesyoneller ve bu dönemde öğrenmeye devam etmek isteyen herkes ücretsiz olarak erişebilecek. STEAM alanına ilgi duyanlar ise SAP Genç Düşünürler Programı (SAP Young Thinkers Program) üzerinden eğitimlere ulaşabilecek.
#SapSeçim telaşında pek konuşulamadı ama Necmeddin öğretmen okulda şiddetin kurbanı oldu. Gebze Atatürk Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Necmeddin Kuyucu, 11’inci sınıf öğrencisi F.C.’nin bıçaklı saldırısı sonucu hayatını kaybetti. F.C. ocak ayında okul disiplin kurulu kararıyla 3 gün uzaklaştırma cezası almıştı. Bu olay maalesef okulda şiddetin ilki değil, umarız sonuncusu olur.
#Necmeddin KuyucuSeçim telaşında pek konuşulamadı ama Necmeddin öğretmen okulda şiddetin kurbanı oldu. Gebze Atatürk Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Necmeddin Kuyucu, 11’inci sınıf öğrencisi F.C.’nin bıçaklı saldırısı sonucu hayatını kaybetti. F.C. ocak ayında okul disiplin kurulu kararıyla 3 gün uzaklaştırma cezası almıştı. Bu olay maalesef okulda şiddetin ilki değil, umarız sonuncusu olur.
#YazarTürk yükseköğretim tarihinde bir ilki oluşturacak ‘Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi’, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde düzenlenen törenle başlatıldı. Projeyle üniversitelerde artık öğretim üyeleri ile öğrenciler, ‘LMS’ ağı üzerinden interaktif iletişime geçerek derslerini ve projelerini yüz yüze eğitimin yanında dijital ortamda da sürdürecek.
#YÖKTüm dünyada uzaktan eğitim sadece yükseköğretim için değil, K-12 ve hayat boyu öğrenme için de yükselen bir trend. Peki, Harvard veya Stanford’da eğitim almanın ücretsiz, hızlı ve güvenli yolunu merak ettiniz mi? Hürriyet Eğitim en iyi ücretsiz eğitim platfromlarını derledi.
#Uzaktan EğitimDijitalleşmenin en çok etkilediği alanlardan biri eğitim. Son yıllarda sayıları hızla artan dijital eğitim platformları, hem kullanıcıların istedikleri yerden eğitime ulaşabilmelerine, hem de eğitmenlere dünyanın öbür ucundaki insanlara ders vererek gelir elde etme olanağı veriyor. Artık dijital platformları kullanarak milyon dolarlar kazanan eğitmenler bulunuyor.
#Dijital Eğitim- Atatürk Üniversitesi tarafından kurulan "AtademiX" çalışması sayesinde, Osmanlıca, Arapça, Bioistatistik dersleri, internet ortamında canlı olarak verilecek - Rektör Prof. Dr. Koçak: "En uzun derslerden birisi Osmanlıca, altı hafta sürecek. Derslerin tamamını takip eden öğrenciler, belli bir oranda Osmanlıca öğrenebilecek. Bu çalışma, kurumsal olarak Türkiye'de ilk oldu"
Son birkaç aydır Hürriyet Dünyası’nı ziyaret eden, Columbia ve George Washington gibi ABD üniversitelerinden gelen gazetecilik öğrencilerinin büyük bir merakla sorduğu soruları yanıtladım. Türkiye’de bu tür çalışma gezileri pek düzenlenmediğinden, bizim öğrencilerin ve genç gazetecilerin de belki işine yarar diye, bugün itibariyle medyaya dair düşündüklerimi bu yazıda özetlemek istedim.
#Gazete