Paylaş
Geleceğimizin mimarları hangimizin yaşamını değiştirmedi ki?
Bu özel günde her ne kadar öğretmenlere yönelik indirimler, veliler ve firmaların hediye yarışları konuşulsa da 1 milyonu aşkın öğretmenin gözü kulağı ‘2023 Eğitim Vizyonu’nda çıkacağı söylenen ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda. Özlük, sosyal ve ekonomik haklarında iyileştirme, ücretli, sözleşmeli ve kadrolu öğretmen ayrımının kalkması, ilk atamalarda mülakatın sonlanması, özel okullarda göreve başlayan bir öğretmenin en az devlette göreve başlayan kadar maaş alması, yöneticilerin liyakat ve yeterliliğe göre seçilmesi, zorunlu hizmet bölgelerinde yıpranma payı ve özel hizmet tazminatı gibi teşvikler ödenmesi, eş durumundan tayinlerin zaman kaybetmeden yerine getirilmesi...
Bu taleplerin de ortak noktası sağlam bir zeminde mesleğin saygınlığını korumak. Bugünlerde açıklanması gündemde olan 3600 ek gösterge ile ilgili detayları da heyecanla bekliyorlar.
Atanan, atanamayan, ücretli, sözleşmeli, kadrolu tüm öğretmenlerimizin günü kutlu olsun.
HARVARD’DAN DERS ALMAK İSTER MİSİNİZ?
“ARTIK dünyanın önemli üniversitelerinden online eğitim almak mümkün. Üstelik bazıları Türkçe, hatta ücretsiz.”
Bunları söyleyen Stanford mezunu Muvaffak Gözaydın. Koç Holding’te uzun süre üst düzey yöneticilik yapan Gözaydın, sonrasında kendini adeta dijital eğitime adadı. Son 25 yıldır online k12 (ilk ve ortaöğretim) ve yüksek eğitimi savunuyor.
Kitlesel çevrimiçi açık dersler (MOOC) özellikle son 5 yılda büyük bir gelişme gösterdi. 2012’de 500 olan öğrenci sayısı 81 milyonu aştı. Bu rakam Türkiye’deki toplam öğrenci sayısının neredeyse 4 katı. Bunların önemli çoğunluğunda herhangi bir öğrenim koşulu bulunmuyor. Örneğin MIT 2001 yılında Open Courseware ile internetten bütün derslerinin muhtevasını herkese açık hale getirdi. Dersler bedava ama ders için sınava girip sertifika almak isteyenlerden ücret alınıyor.
TÜRKÇE DERSLER DE VAR
İnternet bağlantısı olan herkes için dünyanın en iyi üniversitelerinde, alanında en tecrübeli bilim insanlarından en sıradışı konularda eğitim almak mümkün. Halen dünyada Harvard, Stanford, Yale, Princeton, Berkeley, Cornell, Oxford, Sorbonne, Duke, Columbia gibi saygın üniversiteler başta olmak üzere, 880 üniversite 10 bine yakın online ders veriyor. Hatta MIT’de girişimcilikle ilgili iki Türkçe ders de bulunuyor.
Bu konuda en büyük platformlardan biri Coursera; 30 milyon kullanıcısı var. Bunu 14 milyon kullanıcı ile edX, 9.3 milyon kullanıcı ile XuentangX, 8 milyon kullanıcı ile Udacity, 7.1 milyon kullanıcı ile FutureLearn izliyor. Bazı öne çıkan online eğitimler ise şöyle:
Algoritmalar: Tasarım ve analiz (Stanford Üniversitesi), Makine öğrenmesi (Georgia Teknoloji Enstitüsü), İşletmede derin öğrenme (Yonsei Üniversitesi), Dünya edebiyatından modern başyapıtlar (Harvard Üniversitesi), İnanç ve finans (Boston Üniversitesi), Nörobilim similasyonu (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne), Demokrasi ve gelişim: Afrika’dan perspektifler (MIT), Halk sağlığında epidemiyoloji pratikleri (John Hopkins Üniversitesi), Gençler ve mental sağlıkları (Cambridge Üniversitesi), Endüstri 4.0: İşinizi nasıl dönüştürecek? (Hong Kong Politeknik Üniversitesi)
MEB’DEN İSTİHDAM EĞİTİMİ
MİLLİ Eğitim Bakanlığı, ‘2023 Eğitim Vizyonu’nu açıkladıktan sonra uygulamalı birçok projeye imza atıyor. Örneğin bizzat Bakan Ziya Selçuk ihtiyaç duyulan ve büyük oranda ithal edilen ahşap oyuncakların, zekâ materyallerinin tasarım ve üretimiyle ilgili sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Okullarda açılacak beceri atölyelerinde bu materyallerin kullanımına yönelik bir Ar-Ge birimi kurulmasına karar verildi. Oyuncak deyip geçmeyin, çünkü toplantıda verilen bilgiye göre Türkiye’nin son 5 yıldaki oyuncak ithalatının bedeli 3 milyar doları aşıyor.
Bakanlığın işbirlikleri bununla da sınırlı değil, Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER) ile yapılan bir protokolle de 30 ildeki 30 mesleki ve teknik Anadolu lisesinde ‘tesisat teknolojisi ve iklimlendirme’ alanına ait atölye ve laboratuvarlar kurulacak. Bu alandan mezun olanların istihdamı sağlanacak. DOSİDER iç piyasada 7 milyar lira, ihracatta ise 1 milyar dolar büyüklüğe sahip.
MEB, kültürel mirasın korunması için de taşınabilir tarihi eserlerin korunması ve onarımı amacıyla Marmara Üniversitesi ile işbirliği yaptı. ‘Restorasyon Konservasyon Laboratuvarı’nda ilk olarak Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarihi bina ve türbesindeki 8 tekstil eser restore edilecek.
Bakanlığın en önemli işbirliklerinden biri de kuşkusuz Lösemili Çocuklar Vakfı’yla (LÖSEV) yaptığı protokol. Bu işbirliğinde ilk ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik lösemi, kanser, sağlıklı yaşam ve beslenme konularında eğitici faaliyetler düzenlenecek. Öğretmen, öğrenci ve veliler bu hastalıkla ilgili bilgilendirilip farkındalık kazandırılacak. Ayrıca hastalığa yakalanmış veya tedavi gören çocuklara yaklaşım ve iletişim konusunda bilgi aktarılacak.
Görülen o ki eğitim artık istihdam da düşünülerek daha fazla hayata dönük ilerleyecek ve okullarda yaşama dönük farkındalık kazandırma ve bilgilendirme artacak.
Paylaş