Nazlı Eray, konuşurken elimden tuttu, beni de büyülü dünyasına çekti. Kitaplarındaki gibi hayatının gerçeklerini de “üzerine tül örterek” bir masal havasında anlattı. Sözcüklerle oynarken mutlu bir çocuk gibiydi. Anladım ki, o yazarken de aynı sevinci duyuyor. Her ne kadar yazarken hayat bulduğunu söylese de bence asıl besin kaynağı bizzat kendisi.
Anadoludakiler Projesi Belgesel Lansman Programı’nda konuşan Emine Erdoğan, “Anadoludakiler köydeki çiftçinin, kasabadaki esnafın, şehirdeki sanayicinin emeklerini ortak bir hedefte birleştiren ulusal bir seferberliktir. Anadolu’nun her köşesinde ayrı bir cevher saklı” dedi.
#Anadoludakiler ProjesiBu yıl bir görünüp bir gitse de güneşli, sıcak günler kapıda, sokaklar bizi çağırıyor. Şimdi bahar havasının, sonra da yazın hakkını vermek için ister pikniğe gidin, ister açık hava konserlerinde coşun. Ya da doğa yürüyüşleri yapın, yaşadığınız şehrin sokaklarını keşfedin... Yaz esintisinde ya da yıldızların altında vakit geçirin. Dışarıda olmanın tadını çıkaracağımız adresleri, aktiviteleri gazetecilere, kent yazarlarına ve işi gezmek olanlara sorduk.
#Melis YılmazCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Kütahya mitinginde açıklamalarda bulundu. Muhalefeti eleştiren Erdoğan, "Yapılan kirli ittifakları takip ediyoruz. Kiminde listeler geç veriliyor, aday isimleri sabahtan akşama değişiyor. Milletimiz Ali Cengiz oyunlarını çok iyi görüyor. Milletimiz ile omuz omuza verip meydanı kirli ittifaklara bırakmayacağız." dedi. Konuşmasında emekli maaşlarına da değinen Erdoğan, "Arzu ettiğimiz düzeye yükseltmek için daha çok çalışacağız. Seyyanen artışların emekli maaşları arasında yol açtığı adaletsizliğin farkındayız. Son 21 yılımız ondan önceki dönemlerinden çok iyiydi, yarınlarımız da bugünlerimizden daha iyi olacak." ifadelerini kullandı.
#Recep Tayyip ErdoğanSarıkamış’ta öğretmen bir baba ile ev hanımı annenin beş çocuğundan biri olarak dünyaya geliyor. 12 yaşında okuduğu bir kitapla doktor olmaya karar veriyor. Rol modeli: Doktor Frankeştayn! Çok şükür bir canavar yaratmadı; Türkiye’nin en meşhur kalp cerrahlarından biri oldu Prof. Dr. Bingür Sönmez. Bugüne kadar 17 binden fazla ameliyat yapan Prof. Sönmez, “Çocukluk hayalim, ‘mükemmel anatomi’yi bulmaktı” diyor.
#Bingür SönmezBu hafta köşenin konuğu şu an 17 yaşında olan ve 8 yaşında robotik kodlama yapmaya başlayan Selin Alara Örnek’in annesi Nedret Örnek. 9 yıl önce Türkiye’de henüz robotik kodlamanın adı anılmazken bu yola giren Selin’i ve başarılarını Nedret Hanım’la konuştum. Artık her yerde karşımıza çıkan robotik kodlama nedir? Çocukları ilgilendikleri alanlarda nasıl desteklemeliyiz?
#RobotikÇocuk ve gençlik edebiyatının öncü ve üretken ismi, üç kuşağı büyüten, 88 yıldır koşan maratoncu Gülten Dayıoğlu alışılmışın dışındaki anı kitabı ‘Yüzler ve Sözler’de bu kez yetişkinlere sesleniyor. Abdi İpekçi’den Çolpan İlhan’a, yazarın yaşamına değmiş sesler ve yüzler vasıtasıyla Dayıoğlu’nun hayatı ve insanı, geçtiği çağı hangi açılardan okuduğunu görüyoruz.
#Yüzler Ve SözlerGezgin fotoğrafçı Alp Alper’in, yedi yıldır havadan çektiği fotoğrafları bir araya getirdiği fotokitabı ‘Gökyüzünden Türkiye Air’ yayımlandı. Kitabını ve kariyerini konuştuğumuz Alper “Drone çıktı, mertlik bozuldu” diyor.
#Alp AlperBeyaz önlüğünü çıkarıp kalemini eline alan Prof. Dr. Talat Kırış neşter kullanmadaki maharetini edebiyatta da gösteriyor. 33 öykünün yer aldığı kitabından bazen toplumsal gerçekçi bir ses yükseliyor içinden, bazen postmodern bir dünyanın kapıları açılıyor.
#Uzak Deniz Küçük YağmurThor Pedersen, bir kez bile uçak yolculuğu yapmadan dünyanın her ülkesine seyahat eden ilk kişi olarak olağanüstü bir başarıya imza attı. Bu sayede Pedersen dünya çapında en çok seyahat eden 150 kişi arasına girdi. İşte Danimarkalı maceraperestin kimi zaman zorluklarla kimi zaman da mutluluklarla dolu 10 yıllık yolculuğu...
#SeyahatHayatında sinemanın her daim yeri olmuş bir kalem ustasıdır Murathan Mungan. Son kitabı 'Işığına Tavşan Olduğum Filmler’ izlediğimiz birçok yapıma farklı merceklerle bakmanın, ele almanın, sevmenin, katmanlarına ayırarak değerlendirmenin ipuçlarıyla dolu, zevkli ve öğretici bir okuma serüveni sunuyor. Mungan’la kitabından yola çıkarak sinema ve yedinci sanatın çeşitli koridorları üzerine söyleştik…
#Murathan MunganAntik Mısır’ın en büyük tanrıçası İsis için inşa edilmiş tapınak, ülkedeki en değerli tarihi eserlerden biri. 2 bin yılı aşkın geçmişi olan bu tarihi mirasa, Mısır’a hâkim olan her medeniyet farklı bir etki bırakmış. Dolayısıyla bu özel yapı hem Mısır’ın hem de Yunan ve Roma uygarlıkları gibi farklı kültürlerin izlerini taşıyor. Asvan Barajı’nın yapımında büyük hasar gören tapınak kompleksi UNESCO’nun yürüttüğü çalışmalarla Agilkia Adası’na taşındı.
#SeyahatGöztepe'de kulüp hisselerinin yüzde 70'ini CEO'su olduğu İngiltere merkezli Sport Republic şirketi aracılığıyla devralarak Türk futbolunun ilk yabancı yatırımcısı olan Rasmus Ankersen, gelecek planlarıyla ilgili konuştu.
#GöztepeMelih Uslu’nun yeni kitabı ‘Doğu Seyahatnamesi’ geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı… Gazetemizde de yazılarını okuduğunuz Uslu’yla Anadolu’yu keşfetme macerasını konuştuk: “Taşların dilini öğrenme hevesiyle çocukların peşine takılıp dev bir labirenti andıran Doğu şehirlerinin sokaklarına dalmak gerek.”
#HürriyetABD, hafta başında tarihinde bir ilke şahit oldu: Başkan Donald Trump'ın Florida'daki özel konutuna FBI tarafından baskın yapıldı. Watergate skandalı zamanında bile böyle bir şey yaşanmamış olduğundan, operasyon Trump ve destekçileri üzerinde bir şok etkisi yarattı. Peki bu süreçte neler yaşandı?
#Donald TrumpMilyonlarca dönüm içerisinde yer alan parkta yaşanan kayıplar sürpriz değildi, hatta ölümler bile... Ama 18 yaşındaki Ty Sauer'in ortadan kaybolması tüm kenti ayağa kaldırmıştı. Peki sonrasında ne oldu? İşte detaylar...
#Kayıp