İngiliz Susie ve Justin Thorndyke çifti bir anne babanın hayatta yaşayabileceği en büyük acıyı tattı ve oğulları James'i talihsiz yavrucak daha birinci yaşını göremeden kaybetti. Aile oğullarının ölümüyle ilgili korkunç gerçeği ve trajedinin aslında önlenebilir olduğunu öğrendiklerinde ise her şey için çok geç kalmışlardı. Küçük James'in göz yaşartan hikâyesi anne babalara ve ülkelerin sağlık yetkililerine yönelik çok çarpıcı mesajlar taşıyor...
#İngiltereBebek sahibi olmak isteyen çiftler, hamilelik şansını artırmak için bazı yöntem arayışlarına girerler. Daha hızlı hamile kalmanın kesin bir yolu olmasa da şansınızı artırabilecek bazı adımları takip etmeniz gerekebilir. Peki, en kolay nasıl hamile kalınır? İşte daha hızlı hamile kalmak için uygulanabilecek yöntemler...
#Nasıl Hamilel KalınırAkraba evliliği tavsiye edilmeyen bir evlilik türüdür. Akraba evliliğinde birçok genetik hastalıklar meydana gelebilmektedir. Bu tarz evliliklerde hastalıklı doğumlar diğer evliliklere göre daha fazla olarak bilinmektedir. Akraba evliliği sonucu oluşan hastalıkların sorunları merak edilmektedir. Peki akraba evliliği sonucu oluşan hastalıklar nelerdir? Ortaya çıkan genetik sorunlar nelerdir? İşte akraba evliliği sonucu oluşan hastalıklar ve ortaya çıkardığı sorunları derledik.
#SağlıkKadın ve erkeklerde kısırlık anne ve baba olmak isteyen bireylerde önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Genel olarak kısırlık, bir yıl (veya daha uzun süre) korunmasız cinsel ilişkiden sonra hamile kalamama (gebe kalma) olarak tanımlanır. Peki kısırlık belirtileri nelerdir, kadınlarda ve erkeklerde kısırlık neden olur? İşte kısırlık hakkında tüm merak edilenler...
#KısırlıkAkraba evliliği tavsiye edilmeyen bir evlilik türüdür. Akraba evliliğinde birçok genetik hastalıklar meydana gelebilmektedir. Bu tarz evliliklerde hastalıklı doğumlar diğer evliliklere göre daha fazla olarak bilinmektedir. Akraba evliliği sonucu oluşan hastalıkların sorunları merak edilmektedir. Peki akraba evliliği sonucu oluşan hastalıklar nelerdir? Ortaya çıkan genetik sorunlar nelerdir? İşte akraba evliliği sonucu oluşan hastalıklar ve ortaya çıkardığı sorunları derledik.
#SağlıkPankreoflat kelimesi Latince kökenli bir sözcüktür. Bu sözcük tıp sektöründe alanında uzman doktorlar tarafından belirli bir hastalığın tedavisi amacıyla reçete eşliğinde hasta bireylere kullanmaları için sunulan bir ilaçtır. Dolayısıyla kelime eczane sektöründe de geçmektedir. Pankreoflat nedir, ne için kullanılır, Pankreoflat ne zaman etki eder gibi detayları derledik.
#Pankreoflat NedirKonjenital bozukluklar kalıtımsal olabilir veya çevresel faktörlerden kaynaklanabilir ve bunların çocuğun sağlığı ve gelişimi üzerindeki etkileri hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Peki, konjenital tam olarak nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Konjenital Nedir?Hastanelerde uzun süreli tedavi gören çocuklar, pandemi döneminde de yüz yüze eğitime devam etti. İstanbul’da ‘hastane sınıflar’da görevli 13 öğretmen vakaların artmasıyla uzaktan eğitime geçilmesine rağmen gönüllü olarak her gün hastanelere giderek öğrencilerinin elinden tuttu...
#GazetehaberleriNörofibromatoz, progeria, kistik fibrozis... 28-29 Şubat, Nadir Hastalıklar Günü olarak kabul ediliyor. Prof. Dr. Uğur Özbek, bu hastalıkların büyük oranda genetik temelli olduğunu söyleyerek “Akraba evliliği, nadir hastalık sayısını arttıran önemli bir faktör. Türkiye’de hâlâ akrabayla evlilik oranı yüksek” diyor.
#GazetehaberleriRaşitizm, genellikle D vitamini eksikliği nedeniyle oluşan bir hastalıktır. D vitamini eksikliği, kemik yoğunluğunu olumsuz etkiler ve çocuklarda raşitizme yol açabilir. Peki, raşitizm daha çok kimlerde görülür, belirtileri nelerdir? İşte uzman bilgileri ışığında raşitizm hakkında merak edilenler…
#BebekSüt ve süt ürünleri günlük beslenmede önemli bir yere sahipken bazı bireylerde sindirim sistemi sorunlarına neden olabilmektedir. Bu sorunlardan en önemlisi ve en çok görüleninin laktoz intoleransı olduğunu ifade eden Diyetisyen Sena Çetin, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Laktoz İntoleransıKan bağı bulunan bireylerin yaptığı evliliklere ''akraba evliliği'' ya da ''endogami evliliği'' adı verilir. Kardeş torunları arasında yapılan evlilik 2. derece akraba evliliği olarak tanımlanır. Hala, amca ya da teyze çocukları arasında yapılan endogami evlilikleri genetik hastalıklar açısından daha fazla risk taşır. 8. sınıflar için ''Kalıtım - Akraba Evliliklerinin Genetik Sonuçları'' konusunu detaylarıyla anlattık.
#8. Sınıf Fen Bilimleri Kalıtım - Akraba Evliliklerinin Genetik Sonuçları Konu AnlatımıHamileyken “test” veya “prosedür” kelimeleri endişe verici gelebilir. Emin olun, bu durumu sadece siz yaşamıyorsunuz. Ancak bazı durumların neden önerildiğini ve nasıl yapıldığını öğrenmek sizin adınıza faydalı olabilir. Burada doktorunuzun sizin için en iyi olanı yapmayı ve en sağlıklı şekilde süreci yönetmeye çalıştığını unutmayın.
#AmniyosentezDornaz Alfa ilacıyla ilgili haberler ardından gözler istik fibrozis hastalığı ile ilgili bilgilere çevrildi. Prof. Dr. Ercüment Ovalı, kistik fibrozis hastalığının tedavisinde kullanılan Dornaz Alfa ilacının, corona virüsü tedavisinde de etkili olabileceğini açıkladı. Heyecanlandıran bu açıklama ardından kistik fibrozis hastalığı araştırılmaya başlandı. Akraba evliliklerinin kistik fibrozis görülme sıklığını artırdığı bildiriliyor. Peki, kistik fibrozis ne demek? Kistik fibrozis hastalığı nedir, belirtileri neler?
#Kistik Fibrozis NedirÖnceki akşam Dornaz Alfa adıyla Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın duyurduğu ilaç, Coronavirüs salgınının tedavisi açısından dikkat çekiyor. Coronavirüs ilacı olabileceği hususunda bazı gelişmelerin yaşandığı Dornaz Alfa ilacı, Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın yaptığı duyurunun ardından tedavide yeni bir boyut açtı. Kistik fibroz hastalarının akciğerlerindeki viskoziteyi azaltan Dornaz Alfa, salgıların temizlenmesine olanak sağlıyor. Peki, Dornaz Alfa nedir ve Koronavirüs ilacı niteliği taşıyan bu gelişme hakkında son durum nedir? İşte, Dornaz Alfa ilacı hakkında detaylı bilgiler
#Dornaz Alfa NedirSalgın hastalıklar, virüsler, genetiği bozulmuş gıdalar ve ileri yaş gebelikler nedeniyle genetik hastalıklar da her geçen gün artıyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, tüp bebek tedavisinde genetik hastalıklarda arındırılmış sağlıklı hamileliklerin elde edilmesi için uygulanan genetik tarama yöntemi PGT’nin hangi durumlarda, nasıl ve kimlere uygulandığını yanıtladı.
#HamileYaşamın kaynağı güneş, sadece tabiatın değil biz insanoğlunun sağlığı için de çok önemlidir. Özellikle de kemik gelişimi için çok değerli olan kalsiyum ve fosfor gibi minerallerin emilimini kolaylaştıran D vitamininin en güçlü kaynağıdır. Bu kaynaktan mahrum kalmak ise bazı sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir. Daha çok çocukları etkileyen raşitizmde olduğu gibi… Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay, raşitizm hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Raşitizm TedavisiKistik fibroz hastalığı ve belirtileri özellikle yeni bebeği olan ailelerin detaylarını merak ettiği konular arasında yer alıyor. İnternette yapılan aramalar Kistik fibroz nedir ve belirtileri nelerdir sorusu en çok aranan iki başlık olarak dikkat çekiyor. Peki Kistik fibroz hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
#Kistik FibrozUzun süren ishale neden olan dizanteri ve parazitler; tedavi edilmezse, beyin iltihabı veya karaciğer kistine varıncaya kadar birçok tehlikeli hastalığa öncülük edebilir. İki haftayı geçen uzun süreli ishaller; doğumsal bağırsak hastalıklarının da habercisi olabilir’’ diyen Dr. Musa Bostancıoğlu, ishallere karşı ebeveynleri uyardı.
#KahveKistik fibroz, genetik geçiş gösteren ve sonuçları itibariyle son derece önemli bir sağlık sorunu. Ülkemizde her 3 bin doğumda bir bebek bu hastalıkla dünyaya geliyor, ancak akraba evlilikleri göz önüne alındığında bu oranın daha sık olduğu tahmin ediliyor.
#Kistik FibrozBebeklerin anne karnındayken, gelecekte karşılaşacağı hastalıklar tespit edilebilir mi? Bu sorunun yanıtı artık evet. Aralarında ÖSS Türkiye birincisi Türk bir kurucunun olduğu ‘BillionToOne’, sadece bir tüp kanla bebeklerin karşılaşacakları hastalıkları tespit ediyor.
#Gazetehaberleri'Günde 8-10 bardak su için' cümlesi beyninize kazınmış olsa da aslında su ihtiyacının kişiden kişiye değiştiğini ve aslında pek çok sağlık probleminin nedeninin vücudumuzu susuz bırakmak olduğunu biliyor muydunuz? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu ile suyun vücudumuzdaki önemini konuştuk…
#Sağlık