Amerikan demokrasisinin hayatındaki acâ’ib ve’l-garâ’ib safhası başladı. Biden görevi Trump’a devretmeye hazırlanırken tuhaf emirler verdi. Balistik füzelerin Ukrayna’ya teslim edilmiş olanları için kullanılış müsaadesi verildi. Bu karşı tarafı, yani tarihteki ikinci nükleer devin sahiplerini çileden çıkardı.
#ABDSöylenenlere göre Trump’ın ilk şaşkınlığı geçmiş durumda. “Şimdi artık çılgınlık ve saldırganlık devri geldi” diyorlar. Bu gibi endişeler şüphesiz Beyaz Saray’ın çalışanlarını ve başkanın etrafındaki, bizdeki bakan mesabesindeki sekreterleri ilgilendirir. ABD’nin geleneklerine aykırı şekilde, tam bir “canının istediğini getirip diğerlerini atma” devrinin başlayacağı açık. Trump’ın “dünyaları ben yarattım” diyeceği bu dönemde önemli devletlerle ilişkisi farklı olacaktır. Büyük devletlere karşı diş geçiremeyebilir. Ancak biz, sanırım yeterince büyük olmaktan ziyade önemli ve hacimli bir ülkeyiz. Meseleleri büyütmekten kaçınmak gerek.
#ABD SeçimleriGERİDE bıraktığımız günler Türkiye’nin Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50’inci yıldönümü dolayısıyla bir dizi kutlamayı, etkinliği ve tartışmayı da beraberinde getirdi. Bu vesileyle muhtelif kaynakların üzerinden giderken, hem Barış Harekâtı hem de Türk-ABD ilişkileri açısından önem taşıdığını düşündüğüm ama bir şekilde dikkatimden kaçmış olduğunu fark ettiğim bir konuyla karşılaştım.
#Kıbrıs Barış HarekâtıBu yıl 74’üncüsü düzenlenen Uluslararası Berlin Film Festivali (Berlinale), Hollywood’un birçok ünlü yıldızını ağırlıyor. Bu yılın konuklarından biri de 1990 ve 2000’li yıllara damgasını vuran ünlü yıldız Sharon Stone oldu. Berlinale kapsamında yapılan ‘Cinema for Peace’ (Barış için Sinema) adlı etkinliğin konuğu olan Sharon Stone, ünlü sunucu Ali Aslan’ın yönettiği söyleşiye katıldı.
#AVRUPADAN HABERUğur Mumcu, tam 30 yıl önce 7 Ocak 1993 günü Cumhuriyet gazetesindeki köşesinde, İsrail gizli servisi MOSSAD, ABD istihbarat servisi CIA ile Barzani ve PKK arasındaki bağlantıyı anlattığı; “MOSSAD ve Barzani” başlıklı yazısını yazmıştı.
#NetanyahuHatti (Hitit) kültürünün ne Mezopotamya ne de Akdeniz’deki diğer arkaik ve parlak uygarlıklara benzemeyen özellikleri vardı. Şu anda İstanbul Beyoğlu’ndaki Yapı Kredi Müzesi’nde ‘Atatürk ve Alacahöyük’ başlıklı sergi bu bölgeyi en esaslı ve en ilginç yönleriyle tanıtma peşinde. Bütün seramikler ve elektron dediğimiz altın, gümüş alaşımı süs eşyaları, Hatti idolleri bronz işçiliğinin zirvesi olarak seyredilebilir.
#Alacahöyük Sergisiİkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD dış siyasetine damga vuran Henry Kissinger, dün 100 yaşında hayata veda ederken tartışmalı bir kariyeri de arkasında bıraktı. Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında ABD Dışişleri Bakanı olan Kissinger, Iraklı Kürtlerin silahlandırılmasında da önemli rol oynamıştı.
#Henry KissingerYirminci yüzyılın ikinci yarısında ABD dış politikasının muhtemelen hakkında en çok konuşulan siyasi şahsiyeti olan eski dışişleri bakanı ve Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Henry Kissinger, önceki gün 100 yaşında hayata veda ederken, geride oldukça tartışmalı ve günahlarla dolu bir miras bıraktı.
#Henry KissingerAmerika Birleşik Devletleri'nin en tartışmalı ve etkili dışişleri bakanlarından olan Henry Kissinger hayatını kaybetti. Kissinger uzun yıllar süren siyasi kariyerinde ABD dış politikasında bazıları tartışmalı, kilit roller oynamıştı. Henry Kissinger'ın hayatı ölümüyle birlikte araştırılmaya başlandı. Peki, Henry Kissinger kimdir, kaç yaşında, neden öldü? Henry Kissinger kitapları ve hayatı
#Henry KissingerGazze’de soykırıma girişen İsrail Başbakanı Netanyahu, tepki göstermesinler diye bölgedeki Müslüman ülkelerin liderlerini şöyle seslenmişti: “Arap liderlere şunu söylüyorum; çıkarlarınızı, iktidarınızı korumak istiyorsanız tek bir şey yapmalısınız: Sessiz kalın!”
#NetanyahuÖğretmen Dr. Selçuk Yusuf Arslan, Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği (JCI) tarafından ‘Dünyanın 10 Başarılı Genci’nden biri seçildi. ‘Çevre Korumacılığı ve Ahlaki Önderlik’ alanında dünya birincisi olan Arslan, bu ödülü alan ilk Türk öğretmen oldu.
#Selçuk Yusuf ArslanDışişleri Bakanı olarak yemin ettiği andan itibaren Washington diplomasisini etkilediği Alman aksanlı müthiş İngilizcesi, derin bilgisi ve gayet kurnaz yöntemleriyle maiyyetini koşturma, kısa zamanda da Dışişleri personelinin niteliğini yükseltmesi Henry Kissinger’ın eseridir. Türk diplomatlar ile çatışmadan, hem kendisinin hem de onların sinirlerini bozmadan en zor zamanlardaki ilişkileri yürütmesini bildi. 100 yaşındaki biriyle ABD ve Avrupa kulvarında koşacak adam hâlâ yok.
#Dışişleri BakanlığıProgram çekimleri sırasında hayatını sonlandırarak sevenlerini şaşırtan dünyaca ünlü şef Anthony Bourdain çok sevildi çünkü yaptığı işlerde her zaman samimi ve gerçekti. Hep halktan, sokaktan, ezilenden yanaydı. Sokağın gerçek ve renkli lezzetlerini, beyaz örtülü masaların elitist tabaklarına tercih ediyordu...
#Anthony BourdainABD’nin eski Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 2018-2021 yılları arasında yaşadıklarını kendi bakış açısından kitaplaştırdı. Kendi bakış açısından diyorum, çünkü birazdan okuyacaklarınız Pompeo ya da ABD yönetimlerinin bazı gerçekleri ne kadar çarpıttığını da gözler önüne seriyor. Pompeo’nun kitabında Türkiye’ye ayırdığı üç ayrı bölümle ilgili iddialara; o dönemi bizzat yaşayan ve tüm görüşmelere katılan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yanıt verdi: Tarih Ekim 2019, Beştepe... Pompeo, Başkan Yardımcısı Pence Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşürken neden içeri girmeye çalıştı? DEAŞ’la mücadele ve terör örgütü PKK/YGP konusu görüşülürken Hakan Fidan ve İbrahim Kalın masayı terk mi etti?
#Mike PompeoABD’de Richard Nixon döneminde Dışişleri Bakanlığı yapan Henry Kissinger’ın, Rusya’nın elinde tuttuğu bölgeleri kendisine katarak barış için müzakere masasına oturma zamanının yaklaştığını dile getirmesi sonucu Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanı Mihaylo Podolyak, “Ukrayna toprakları pahasına şeytanla yapılacak anlaşma kötü bir barıştır” dedi.
#AbdProf. Dr. Cengiz Kuday yeni yayınlanan ‘Neşterden Keskin Kalem’ (Kırmızı Kedi) kitabını göndermiş, içinde yıllar içerisinde çeşitli gazete ve dergilere yazmış olduğu yazıların bir derlemesi var. O yazılardan biri olan ‘Tuttuğumuz Yol Atatürk’ün Yoludur’ başlıklı yazıdan bir bölümü 24 Kasım Öğretmenler Günü anması için yayınlıyoruz: “Vasat öğretmen; anlatır. İyi öğretmen; açıklar. Usta öğretmen; gösterir. Büyük öğretmen; ilham verir. Benim öğretmenlerim hep ‘ilham’ verdiler.
#Cengiz Kuday