Güncelleme Tarihi:
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ile mücadelesinde nükleer silahları tekrar gündeme taşıdı. Putin, 1 Temmuz tarihine kadar müttefiki Belarus’a taktik nükleer silahlar konuşlandıracağını açıkladı. Hafta sonu Rus devlet televizyonunda yayınlanan “Moskova, Kremlin, Putin” programında konuşan Rus lider, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko’nun ikili görüşmelerinde uzun süredir “nükleer silah istediğini” söyledi.
10 UÇAK HAZIR OLACAK
Putin, “(Lukaşenko) görüşmelerimizde ABD’yi örnek göstererek, Amerika’nın sadece kendi topraklarına değil, müttefik ülkelere de taktik nükleer silah konuşlandırdığını bana hatırlatıyor. Üstelik o ülkelerin askeri personeline bu silahları nasıl kullanacaklarını öğrettiğini anımsatarak, en yakın müttefikimiz olarak bizden nükleer silah talep ediyor. Biz de aramızda aynısını yapmayı kararlaştırdık. 1 Temmuz’a kadar Belarus Cumhuriyeti’nde hazırlanan özel tesislere taktik nükleer silahlar konuşlandıracağız ve bu silahları taşıyacak 10 bombardıman uçağı da Belarus’ta kalkışa hazır savaş nöbeti tutmaya başlayacak. Nükleer silahların kontrolü Rusya’nın elinde olacak” diye konuştu.
NATO’YA KARŞI ADIM
Rusya’daki muhalefet ile Batı’daki askeri uzmanlar, Putin tarafından atılan taktik nükleer silah adımının savaş konusunu canlı tutmak için yapıldığını öne sürüyor. Uzmanlar, olası bir nükleer savaşta Rusya’nın Kaliningrad bölgesinin Batı Avrupa sınırlarına çok daha yakın olduğuna işaret ederek, Putin’in Belarus’a ihtiyacı olmadığını belirtiyor. Kaliningrad’da nükleer başlık taşıyabilen İskander füzeleri konuşlandırıldığını da anımsatan uzmanlar, Putin’in Belarus hamlesini NATO’nun Finlandiya ve İsveç’le ittifakı genişletme adımına bir karşılık ve Lukaşenko ile arasında tam bir müttefiklik ilişkisi olduğunu Rus halkı ve Batı’ya gösterme amacı taşıdığı görüşünde.
ABD: DURUŞUMUZ SABİT
Washington yönetimi, Moskova’nın Belarus’ta taktik nükleer silah konuşlandırma planına “sonuçlarını izlemeye devam edeceğini” söyleyerek temkinli bir tepki verdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel CNN’e yaptığı açıklamada, “Kendi stratejik nükleer duruşumuzu değiştirmek için herhangi bir neden veya Rusya’nın nükleer silah kullanmaya hazırlandığına dair herhangi bir işaret görmedik” dedi.
KİEV’DEN BMGK’YA ÇAĞRI
Putin’in açıklamalarının ardından Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin olağanüstü toplanması talebinde bulundu. Bakanlığın yazılı açıklamasında Putin’in adımı “uluslararası güvenlik sistemini baltalayan provokatif bir adım” olarak nitelendirilirken, BMGK daimi üyelerinden “etkin eylem beklendiği” belirtildi. Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov da, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Belarus’ta taktik nükleer silah konuşlandıracakları açıklamasına ilişkin, “Kremlin, Belarus’u nükleer anlamda rehin aldı” dedi.
KISSINGER: YENİ SOĞUK SAVAŞ ÇOK DAHA TEHLİKELİ OLACAK
Rusya lideri Putin’in, nükleer silah konusunu tekrar gündeme getirdiği sırada eski ABD Başkanı Richard Nixon döneminde Dışişleri Bakanlığı ve Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevlerini aynı anda yürütmüş 99 yaşındaki Henry Kissinger, dünyayı ikinci Soğuk Savaş sınavının beklediği uyarısını yaptı. İspanya’da yayınlanan El Mundo gazetesine konuşan Kissinger, “Bloklaşmaları getirecek ikinci Soğuk Savaş kapıyı çalıyor. Bu yeni Soğuk Savaş birincisinden çok daha tehlikeli, yıkıcı ve yıpratıcı olacak. Çünkü ilkinde baş aktör olarak sadece ABD ile Rusya vardı. Şimdi ise sahnede Çin var. Asıl kapışma ABD ile Çin arasında yaşanacak. İki ülkenin silah potansiyelinin yanı sıra dünya ekonomisine yapabilecekleri etki dikkate alındığında ortaya bu sonuç çıkıyor” dedi.