İsrail’in Gazze’de 7 Ekim’den beri sürdürdüğü saldırılarında 40 binden fazla insan hayatını kaybetti. Adeta bir harabeye dönen Gazze’deki altyapı da büyük oranda yıkılmış durumda. Gazze halkı gıda ve temiz suya ulaşmakta büyük zorluklar çekerken Filistin Sağlık Bakanlığı Gazze Şeridi'nde çocuk felci vakasının görüldüğünü açıkladı.
#Gazze2024 yazı rekorlarla geldi. Haziran ayı ortalama sıcaklığı, son 53 yılın en sıcak haziranı olarak İklim Bakanlığı kayıtlarına geçti. Hem bu sıcaklık ve nem artışı hem de serinlemek için yaptığımız kimi şeyler güneş çarpmasından kalp krizine, göz enfeksiyonundan cilt rahatsızlıklarına pek çok riski de beraberinde getiriyor. Uzmanların önerileri net: Direkt güneş ışığına maruz kalmayın, bol su için, egzersizleri akşama alın ve yüzdüğünüz suların temizliğinden emin olun.
#Melis YılmazKurban Bayramı boyunca et ağırlıklı olarak beslenmenin ardından 'Bayram sonrası beslenme nasıl olmalı?' sorusu sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşıyor. HÜRRİYET ve LEZİZZ bu süreçte dengeli ve düzenli beslenmenin metabolizmayı toparlamaya yardımcı olacağının önemine Şef Rüzgar SÜNBÜL dikkat çekti.
#Bayram Sonrası BeslenmeMaske, mesafe, hijyen… Bu üç kelime uzun süren pandemi döneminde hepimizin aklın kazındı ve çoğumuzu o zor zamanlarda sağlıklı tutmayı başardı. Havalar soğudukça ve kapalı alanlara girildikçe salgın hastalıklar gündemde yine ilk sırayı aldı fakat uygulayacağınız bazı basit tedbirlerle hastalıklardan büyük oranda korunmak mümkün. Bu kış hastalıkları sizden uzak tutacak tedbirleri hemen keşfedin!
#Sponsorlu İçerikMikrobiyomlar, cilt sağlığı da dahil olmak üzere genel sağlığımız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Cilt mikrobiyomu, cildimizdeki bakteri, mantar ve diğer mikroorganizmalardan oluşan bir ekosistemdir ve cilt sağlığı üzerinde önemli bir rol oynar.
#Cilt BakımıDermatologlar, her gün çok sayıda uyuz vakasına şahit olduklarını söylüyor. O hastalardan biri de iş arkadaşından uyuz hastalığı kapan 30 yaşındaki Eda A. Doktoru, genç kadına "Bugün gelen sekizinci vakasın" dedi. Bu cümle bile durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Peki bu artış neden kaynaklanıyor ve biz korunmak için ne yapabiliriz?
#Uyuzİş arkadaşından uyuz hastalığı kapan 30 yaşındaki Eda A.'ya doktoru, "Bugün gelen sekizinci vakasın" dedi. Bu cümle bile durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Uzmanlar, son altı aydır özellikle dirençli uyuz vakalarında gözle görülür bir artış olduğunun altını çiziyor. Peki bu artış neden kaynaklanıyor ve biz korunmak için ne yapabiliriz?
#UyuzMilli Eğitim Bakanlığı, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet bölgesindeki öğrencilere, ailelerine ve öğretmenlere destek sağlamak amacıyla 'Eğitimde Tek Yürek' adlı bir program hazırladı. Gönüllü 952 okul, bölgedeki 876 okul ile eşleştirilerek akademik, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif çalışmalar gerçekleştirildi.
#Milli Eğitim BakanlığıHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ‘Eris’ varyantı ile birlikte son bir buçuk aydır vaka sayılarında bir artış gözlemlediklerini söyledi. Ceyhan, “Eris varyantının yeni bir pandemi oluşturacağını düşünmüyorum. Şu anda benim önerim, bağışıklığı düşük, kronik rahatsızlıkları olan, kanser hastalarının iyi korunması ve dikkat etmesi” dedi.
#Eris VaryantıMakyaj malzemesi satan alırken birçoğumuz tester ürünleri deniyoruz fakat pek çok kişinin kullandığı bu ürünler sağlığımızı tehlikeye atıyor. Binlerce kişi tarafından kullanılan bu ürünler bakterilere ve enfeksiyonlara davetiye çıkarıyor. tester üründen ciddi bir bakteri kapan ve geçici görme kaybı yaşayan Filiz Köse Wentz, yaşadıklarını Hurriyet.com.tr’ye anlattı. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın da benzer risklerden kaçınmak için yapılması gerekenleri sıraladı.
#TesterMakyaj malzemesi satan mağazalarda yer alan 'tester' ürünleri denemek çok yaygın bir davranış. Ancak pek çok kişinin kullandığı bu ürünler insan sağlığını tehdit ediyor. Rujdan rimele fondötenden fara kadar pek çok deneme ürünü, binlerce kişi tarafından kullanılıyor ve sonrasında temizliği yapılmıyor. Bu da bakterilere ve enfeksiyonlara davetiye çıkarıyor. Deneme ürünü kullanımı sonrası çok ciddi bir bakteri kapan ve geçici görme kaybı yaşayan Filiz Köse Wentz, yaşadıklarını Hurriyet.com.tr’ye anlattı. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın da benzer risklerden kaçınmak için yapılması gerekenleri sıraladı.
#SağlıkAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, deprem bölgesinde dış ortamda kalan insanların, leptospira cinsi bakteriyle enfekte olmuş hayvanın idrarıyla kirlenmiş su veya toprağa temas edilmesiyle bulaşan, 'bataklık ateşi' olarak bilinen weil hastalığına maruz kalabileceğini belirterek, "Vahşi hayvanlarda, fare gibi kemirici hayvanlarda weil hastalığı görülebilir. Hastalık karaciğer, böbrek yetmezliğine neden olabilir" dedi.
#Deprem BölgesiDeprem gibi kriz dönemlerinde kadınların ve kız çocuklarının yaşam koşulları daha da zorlu hale geliyor. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye İletişim Sorumlusu Zeynep Atılgan “Hamilelikler ve doğumlar afet dönemlerinde devam ediyor. Âdet döngüleri de... Deprem bölgesinde şu anda üreme sağlığı hizmetlerine acilen erişmesi gereken yaklaşık 226 bin hamile kadın var. Temel hijyen ihtiyaçlarının yanında, bu kadınların acilen nitelikli, sürekli ve güvenli üreme sağlığı hizmetlerine erişmesi gerekiyor” diyor.
#DepremDün akşam saatlerinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile hepimizi korkutan ve ürküten deprem bölgesindeki “salgın hastalık tehdidi” konusunu görüştüm. Bakan Koca, erken uyarı (sürveyans) sisteminin mükemmel bir şekilde izlendiğini, halk sağlığı uzmanlarının sahada yoğun bir şekilde görev yaptığını, temiz su, düzenli çöp toplama ve tuvalet/dezenfeksiyon meselelerinin büyük bir titizlikle takip edildiğini belirtti.
#Fahrettin KocaTüm Türkiye'nin yüreğine ateş düşüren büyük felaketin ardından el ele verdik yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Bu süreçte bölgede zorlu koşullarda hayata tutunan afetzedelerin karşı karşıya olduğu bir tehlike daha var: Salgın hastalıklar... Hurriyet.com.tr'ye konuşan uzmanlar, afet sonrası koşullarında hastalıkların ortaya çıkmasını önlemek için yapılması gerekenlere dair önemli uyarılarda bulundu.
#DepremKahramanmaraş'taki depremlerin 7. gününde dünyadan Türkiye'ye yardım yağmaya devam ediyor. Azerbaycan’da aracına yüklediği yorganları Türkiye’ye ulaştırmaya çalıştığı anda çekilen fotoğrafla tanınan Server Beşirli, Türkiye’ye hiç gitmediğini, haberi aldığında çok üzüldüğünü ifade ederek, “Çok kederliyiz” dedi.
#TürkiyeDeprem bölgesinden mucize kurtuluş haberleri gelirken büyük seferberlik beşinci gününde devam ediyor. Şirketler de bütün iş planlarını depremzedelerin hayatını kolaylaştırma hedefine odakladı. Kimi sağlıkta, kimi gıdada, kimi de barınmada bölgeye destek vermek için aralıksız yükleme yaptıkları TIR’ları bölgeye ulaştırıyor. Meslek örgütlerinde müthiş bir koordinasyon var. İşte beşinci gününde iş dünyasının destekleri...
#DEPREMİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ grip salgınında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Karadağ "Geçen sene pandemiden dolayı kişisel hijyenimize dikkat ettiğimizden görülmeyen grip salgını bu sene daha çok bekleniyor. Sosyal mesafeye dikkat etmeliyiz. Aynı zamanda aşı yaptırmamışsak muhakkak grip aşısı yaptırmamız lazım. Devlet riskli olan hastalara bedava aşı hizmeti sağlıyor" dedi.
#İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ grip salgınında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Karadağ "Geçen sene pandemiden dolayı kişisel hijyenimize dikkat ettiğimizden görülmeyen grip salgını bu sene daha çok bekleniyor. Sosyal mesafeye dikkat etmeliyiz. Aynı zamanda aşı yaptırmamışsak muhakkak grip aşısı yaptırmamız lazım. Devlet riskli olan hastalara bedava aşı hizmeti sağlıyor" dedi.
#Grip SalgınıÇukurova Üniversitesi, (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işıl Var, çiğ köftenin mikrobiyolojik açıdan insan sağlığına etkisini incelediği çalışmasında, salmonella ve kötü hijyen koşullarından kaynaklanan bağırsak kökenli bakteriler saptadıklarını açıkladı.
#Çiğ KöfteGıdı, tüm insanlarda bir dereceye kadar çene altında gelişen sarkık deri olarak tanımlanır. Yüzün çene çizgisi ve gıdı bölgeleri genellikle ilerleyen yaşı ilk göstermeye başlayan bölgelerdir. Birçok insanda, yaşlandıkça yüz derisi ve yağ yastıkçıkları sarkmaya başlar ve bu da ağır görünen bir yüz şekline neden olabilir.
#Yüz EgzersizleriHayatın ilk yıllarında kol kanat gerip, mikroplar ile tanışmasına mümkün olduğunca engel olduğumuz çocuklarımız kreşe gittiklerinde birden sık hastalanmaya başlarlar. Bu durum ebeveynlerde büyük bir endişeye neden olur ve zaman zaman çocuklarını kreşten almayı bile düşündürebilir.
#Kreş Hastalığına DikkatHepatit C nedir ve belirtileri nelerdir? sorusu merak edilen konular arasında yer alıyor. Hepatit C Virüs (HCV) enfeksiyonu sonucunda meydana gelen bir karaciğer hastalığıdır. Hastalık, bir kaç hafta sürebilen hafif bir formdan hayat boyu süren ciddi hastalığa kadar değişen hastalıklara yol açabilir. Akut veya kronik bir hastalığa kadar ilerleyebilen virüs etkileri, virüs bulaştığı andan itibaren altı aylık bir süreç içerisinde semptomların gözlemlenebildiği etkilerdir. Genellikle kan yolu ile bulaşan hastalık, hafif atlatılabileceği gibi oldukça ağır sonuçlara da sebep olabildiği için tedavisinin dikkatli ve detaylı bir şekilde ilerlemesi gerekir.
#Hepatit C