Kuşadası’ndasınız, canınız pizza çekti. O zaman doğru adres Mio... Yeri de çok kolay, marinanın hemen karşısındaki Hüseyin Reis Sokak’ta. Yaş maya yerine 48 saat soğuk fermente olan dinlenmiş ekşi maya kullanıyorlar. Bu arada ekşi mayaları tam 90 yaşında. Özel yapım taş fırında 450 derece odun ateşinde 1 dakikada pişiriyorlar. Ama günde sadece ve sadece 80 adet pizza siparişi alıyorlar. O yüzden erken gitmekte fayda var.
#1AĞUSTOS ayı geldi çattı! “Biz tatil yapamadan yaz bitiyor mu?” stresine girenlerin adeta cennetten düşercesine akın ettiği Bodrum’da esnafın yüzü biraz da olsa gülmeye başladı. Bu arada yerli ve yabancı sanatçılar, dünyaca meşhur şarkıcılar ve DJ’ler de canlı performanslarıyla Bodrum akşamlarına güzel bir ivme kazandırdı. Bunların arasından en dikkat çeken isimlerden biri de Lujo Hotel’de sahne alacak olan eski Take That grubu üyesi, nam-ı diğer damadımız Robbie Williams. Yurtiçi ve yurtdışından bu konsere inanılmaz bir ilgi olduğu ve yüksek fiyatlı da olsa biletlerin bitme noktasına geldiği duyumunu aldık. Ajda Pekkan, Sertab Erener, Fazıl Say gibi isimlerin sahne alacağı antik tiyatro konserlerinin haricinde, yarımadanın farklı yerlerindeki festivaller de Bodrum’un renklerine renk katıyor. Bugünkü yazımızda, “Herkesin bir Bodrum klasikleri listesi” vardır sözünden yola çıkarak, biz de size kendi Bodrum klasiklerimizden kısa bir liste derledik. Keyifle okumanız dileğiyle...
#1Hemen herkesin sevdiği birkaç lezzet saysak İtalyan mutfağının vazgeçilmezi pizza, mutlaka listede ilk sıralarda yerini alır. Napoli usulü yapılansa artık ülkemizdeki pizzacılarda da sık sık rastlayabildiğimiz, çok popüler bir seçenek. Ankara’daki mekânı Stüdyo Pizza’da ekşi mayalı nefis pizzalar yapan şef Murat Artukmaç’la bu lezzetin inceliklerini konuştuk.
#Pizzaİskender kebab ve İnegöl köftesiyle meşhur Bursa’da 19 şubeli bir pizza zinciri yarattı. Bu şubelerin 14’ü Bursa’da, diğerleri İstanbul, Tekirdağ ve İzmir’de bulunuyor. Bakü, Dubai, Berlin ve Viyana’dan şube açma teklifleri geliyor. 2015 yılında kurulan Coi Pizza’nın yaratıcısı İrfan Yalçın, 10 yıl sonra Türkiye’nin ve yakın coğrafyanın en büyük restoran zinciri olacağını söylüyor.
#İrfan YalçınFransa’nın Almanya sınırındaki Alsace Bölgesi, tartışmasız Noel döneminin en görkemli yaşandığı yer. Alsace’ın başşehri Strasbourg ve üçüncü büyük şehri Colmar’daki Noel pazarları ve süslemeleri eşi benzeri başka yerde kolaylıkla görülemeyecek kadar özel. Kurabiye evleri, masal gibi süslemeleriyle seyahat planlarımıza ilham verecek bir rotanın detaylarını yazdık.
#FransaSabah kahvenizi farklı bir koyda yudumlarken öğlen yemeğinizi hangi koyda yemek istediğinizi planlıyorsanız siz de kendinizi Bodrum’un keyifli kollarına bırakmışsınız demektir. Attığınız her adımda doğanın cömertliğine hayran kalacağınız bir yer Bodrum. Yazı ayrı kışı ayrı keyifli... Kamp sandalyenizi masanızı alıp en sevdiğiniz restorandan alacağınız yemeklerle dilediğiniz yerde kendi sofranızı kurabileceğiniz gibi kumlara uzanıp evinizde hazırladığınız yiyeceklerle de hoşça vakit geçirebilirsiniz Bodrum’da…
#Bodrumİnsanların yol gitmekten sıkılması, kendi mahallesinde yemek, içmek ve eğlenmek istemesi bugüne kadar birçok semti amaçlananın tersine popüler bir yer haline getirdi. Karaköy, Topağacı, Teşvikiye ve Arnavutköy’den sonra bu trend sahil hattında ilerlemeye devam ediyor. 25-30 yıllık klasikleriyle bilinen Yeniköy’e son iki yılda 10, son dört yıldaysa 20’ye yakın mekân açıldı. Şehrin yeni popüler lokasyonunu adım adım gezerek, bilinmesi gereken adreslerin künyesini çıkardık.
#YeniköyDünya artık içine doğduğumuz gibi değil. Sınırsız açgözlülükle birçok şeyin sonunu getirdik. Ama biraz da bu sayede yepyeni alanlar keşfettik. Rotayı tam gaz veganlığa çeviren beslenme âlemleri, bu felsefe etrafında çok yaratıcı şeyler söylüyor. Etin yerini sebzeler, inek sütünün yerini bitkisel sütler, şekerin yerini meyveler alıyor. Bin yıllık lahana, karnabahar, nohut bambaşka kılıklara bürünüyor. Alışverişe ya da restorana gittiğinizde zamanın gerisinde kalmamanız için sözlüğünüzü hazırladık. Ç. BEGÜM SOYDEMİR/bsoydemir@hurriyet.com.tr
#Veganlıkİstanbul’da Beyoğlu’nun yıldızının hafiften sönmesiyle birlikte birçok alternatif eğlence mekanı ortaya çıktı. Bunun ilk hareketini ise Bomonti’de gördük. Ardı ardına açılan kafeler ve eğlence mekânları, İstanbul gece hayatının en köklü kurumlarından Babylon’un da bölgeye gidişiyle çığırından çıktı ve hayat birden Bomonti’de akmaya başladı. Şimdilerde gece dışarıya çıkıldığında gidilecek en iyi adreslerden biri haline geldi. Uğradığınıza pişman olmayacağınız bazı Bomonti mekânlarını sizler için derledik.
#BomontiÇabucak üşürüm, kalın giyinmeyi sevmem, kayakla aram sıfır ve en sevdiğim yiyecek kiraz. Hal böyle olunca kış aylarının bana ne kadar uzun geldiğini söylememe gerek yok sanırım. Evde otursam sıkılıyorum, dışarı çıksam üşüyorum, sıcacık güneşe kavuşmak için neredeyse dakika sayıyorum.
#PizzaYeme-içme deyince, Nişantaşı havalı mekanlarıyla İstanbul'un vazgeçilmezlerinden! Sokaklara yayılan masalar, ara sokaklardaki kafeler, şıkır şıkır mekanlar sizi anında çembere alıyor, gün boyu menzilinden çıkarmıyor. Teşvikiye, Topağacı derken geniş bir alana yayılan semti turladık, ne var ne yok göz attık. Kahvaltıdan akşam yemeğine seçin, beğenin!
#Nişantaşı MekanlarTatil yapmak için en güzel mevsim başladı. Sonbahar benim için mevsimlerin kralıdır. Ekimden itibaren güneş insafa gelmeye başlar. Kızgın, dik, göz kamaştıran ışıklarını yumuşatır. Sabah, tanyeri kırmızıya yakın turuncuya boyanır. Güneş kendini göstermekte acele etmez. Bu rengârenk doğumu uzatır da uzatır. Aynı renkleri batış sırasında da giyer. Giderken ardında renklere bulanmış bir gökyüzü bırakır.
Çeşme’yi özel yapan sadece plajları ve eğlence makanları değil. Lezzetleri, Ege mutfak mirasının bütün özelliklerini taşıyor. Kumru, deniz mahsulleri, balıklar, sakızlı dondurma gibi. Ama Çeşme öyle uluslararası bir yer ki, has İtalyan pizzası da yiyebilirsiniz. Kısacası, Çeşme’ye gidenlerin mutlaka tatması gereken bazı yiyecekler var.
Alaçatı’da trafiğe kapalı, restoran, bar, sanat galerisi, kahve ve butik otel dolu bir cadde var; Kemalpaşa Caddesi. Alaçatı ile birlikte her geçen gün daha popüler oluyor. Kahvaltı vakti ve akşamları tıklım tıklım doluyor. İçinde 65 yıllık restoranlar da var, son dönemde tütün deposundan butik otele çevrilmiş cazibe merkezleri de. Hepsinin de sevimli, oyuncaklı isimleri var. Bu yazıyı okuyup caddenin başından girip sonundan çıkmaya, hangi köşede ne var keşfetmeye ne dersiniz?