Kış aylarından cildimiz kadar gözlerimiz de fazlasıyla etkileniyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Uğur Emrah Altıparmak kışın ve soğuğun göz sağlığımızı olumsuz etkileyebileceğini belirterek korunma yöntemleri hakkında bilgi veriyor.
#Kış Aylarında Göz SağlığıOkulların açılmasıyla birlikte çocuklar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederken, Covid-19 vakalarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Acil servisler, son bir iki haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Ayrıca uzmanlar, özellikle Avrupa'da Covid-19'un yeni 'XEC' varyantının da hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel ile koronavirüsün neden bir anda güçlendiğini, en sık görülen belirtileri ve XEC varyantının etkilerini konuştuk.
#SağlıkÖzellikle son birkaç haftadır çocuk yetişkin fark etmeksizin hasta olan insan sayısında gözle görülür bir artış var. Hastalık oranlarının gerçekten artıp artmadığını sorduğumuz Dahiliye Uzmanı Dr. Yavuz Burak Tor, kendi gözlemlerine dayanarak yüzde 200’lere varan bir artış olduğunu söylerken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Anıl Doğan ise çocuklar arasında domuz gribinin her geçen gün yaygınlaştığının altını çizdi. Hasta sayısının arttığı konusunda uzman isimler hemfikir. Peki bu artış bir salgın boyutunda mı? Hangi virüsler yaygın ve dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#SalgınBirçoğumuz yeni bir yıla girerken kendimizle ilgili kararlar alırız. Tam da ‘yeni bir ben’in arifesindeyken daha sağlıklı bir yaşam için doktorlara kulak vermeye ne dersiniz? Vücuda neyin yararlı, neyin zararlı olduğunu meslekleri gereği iyi bilen doktorlara beden ve ruh sağlıkları için ‘kullanmam, yapmam, yemem ve sürmem’ dediklerini sorduk. Ayrıca bağışıklıklarını güçlendirmek için hangi takviyeleri, ne kadar sıklıkla aldıklarını da anlattılar.
#Hazan Aköz IşıkSürekli olarak artan yorgunluk şikayetleri, bir hastalığın habercisi olabilir: Kronik yorgunluk sendromu! Bazı kişilerde gündelik hayatı olumsuz etkileyecek kadar şiddetli seyreden bu hastalık ABD ve Avrupa’ya kıyasla ülkemizde daha fazla görülüyor. Peki kronik yorgunluk sendromu en çok kimleri etkiliyor? Hangi belirtilerle kendini gösteriyor? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkYaz aylarında yüksek olan enerjimizin kışın düşmesinin uzmanlara göre önemli bir sebebi var; gün ışığının azalması. Uzmanlar güneşin zararlı etkileri olduğundan da bahsediyorlar ama o ortada görünmediğinde bağışıklığımız düşüyor, uyku düzenimiz değişiyor ve ruh halimiz bozuluyor. Kısacası güneş girmeyen eve gerçekten doktor giriyor.
#Hazan Aköz IşıkBirçok kişi kokulu mumları, tütsüleri ve oda parfümlerini evinden eksik etmiyor. Ancak uzmanlar, bu ürünlerin özellikle küçük yaşam alanlarında kullanımının sağlık riskleri yaratabileceğini söylüyor. Peki tehlikenin boyutları ne ölçüde? Mumların ve oda kokularının olası tehlikelerini Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Pelin Aktaş Uysal ile konuştuk...
#MumEkim ayı balık sezonunun en canlı aylarından biridir. BARBUNYA, ÇİPURA, KILIÇ, LEVREK, LÜFER, TEKİR, SARDALYA, PALAMUT, ORFOZ, TRAÇA çok lezzetlidir. PALAMUTUN en lezzetli zamanıdır. Peki, hangi ayda hangi balık yenir? İşte enfes balık buğulama tarifi ve yapılışı....
#BalıkGünümüzde birbirinden farklı besin türleri bulunmaktadır. Taze gıdaların yanı sıra kuru baharatlar da kullanılabilir. Kekik nasıl kurutulur? Evde yabani kekiki top ve bilye olarak fırında kurutma yöntemleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#KekikAvrupa’da paniğe neden olan Strep A enfeksiyonuna bağlı can kayıpları gün geçtikçe artarken uzmanlar şimdi de aynı mikrobun tetiklediği kızıl hastalığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Peki kızıl nasıl bulaşıyor? Hangi semptomlara neden oluyor? Tehlikeleri neler? Uzmanlarımızın da desteği ile 8 soruda mercek altına aldık.
#SağlıkSoğuk havaların kendini iyice hissettirdiği ekim ayında özellikle üst solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığı da artar. Ancak ekim ayıyla birlikte tezgâhlarda yerini almaya başlayan muhteşem kış sebzeleri hastalıklarla savaşımızda bizlerin yardımına koşuyor.
#Buğra BuyrukçuYunanistan'da can kayıplarına yol açan Batı Nil Virüsü korkutuyor. Komşuda ölümlere neden olan bu sivrisinekler bizim ülkemize de gelir mi? Neden bazı insanlar hayatını kaybediyor? Belirtiler neler? Ülkemizde kaç can kaybı yaşandı? Kendimizi nasıl koruyabiliriz? Böcek konusunda uzmanlaşmış kişiler anlatıyor...
#SivrisinekVişne çekirdeği yağı saç ve cilt için kullanılan doğal bir yağdır. Her cilt tipine uygun olan yağ saç derilerine ya da ciltte nemlendirici olarak kullanılabilir. Saçta daha parlak ve ışıltılı bir etki, ciltte ise daha genç ve pürüzsüz bir görüntü sağlanır. Vişne çekirdeği yağının cilde ve saça nasıl uygulandığı hakkında ayrıntıları derledik.
#Vişne Çekirdeği Yağı FaydalarıHavuç, ekim tarihi önem arz eden bitki türleri arasındadır. Soğuk havaya karşı dayanıklı olduğu için karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde bile yetiştirilebilir. Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında ekilen havuç fidesi 2 haftada içerisinde çimlenir. Havuç tohumu nasıl ve zaman ekilir? Havuç tohumu nereden alınır? İşte, havuç ekim tarihi hakkında detaylı bilgiler
#Havuç Ne Zaman EkilirMeyveler hem kış aylarında hem de yaz ayların da sevilerek tüketilmekte ve bir çok fayda sağlamaktadır. Kış aylarının gelmesi ile birlikte kış meyveleri araştırılmaya başlanmıştır. Kış meyveleri hangileridir ve isimleri nelerdir? Kış meyvelerinin özellikleri ve faydaları nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
#Kış MeyveleriCovid19 pandemisinin ülkemizde görülmesinden bu yana ilk kez işletmelerde ve otellerde müşteriler için yılbaşı kutlaması yapılacak. Çekirdek ailenizle evinizde veya dışarda bir yerde eğlenmek istiyorsanız, yapmanız gerekenleri derledik. Konunun uzmanları ile konuşup, dikkat etmeniz gereken hususları sıraladık. Yemek tercihlerinizde nelere dikkat edebileceğinizi paylaştık. Ayrıca yeni yılda da trafik kurallarına uymanızı rica ederek, oluşacak ihlallerdeki ceza oranlarını sizlere hatırlattık.
#BURSAÇimenlik veya yol kenarında yetişen zahter bitkisini sağlık açısından faydaları bulunur. Kekik bitkisine benzeyen yapısı nedeniyle özellikle salata ve yemeklere kullanımı yaygındır. Böbrek dostu bitkilerin başında gelen zahterin en önemli faydalarından biri de yara iyileştirici olmasıdır. Zahter bitkisi nedir, ne işe yarar, nerede yetişir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, zararları var mıdır gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Zahter OtuHalk dilinde ''aş otu'' şeklinde de bilinen kişniş otu; maydanozgiller familyasından olan bir bitkidir. Görünüm olarak maydanoza çok benzeyen kişniş bitkisi; tek yıllık ve otsu bir bitki türüdür. Kişniş otunun; demir, manganez, magnezyum kaynağı olduğu belirtilebilir. Peki kişniş otu nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Kişniş otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kişniş OtuKoronavirüsün şu ana kadarki en kuvvetli varyantı olan Delta, hem dünyada hem de ülkemizde yayılmaya devam ediyor. Belirtilerden, aşı etkinliğine Delta varyantı ile ilgili akıllardaki tüm soruları uzmanlarımız hürriyet.com.tr okurlarına özel yanıtladı.
#KORONAVİRÜSGöz kuruluğu sık görülen göz hastalıklarından biri. Özellikle kızarıklık, bulanıklık, yanma ve batma şikayetleriyle kendini gösterebiliyor ve göz çevresini de etkileyebiliyor. Göz kuruluğuna iyi gelen bitkisel çözümler ve doğal yöntemlerle evde çözüm bulmak mümkün. Peki göz kuruluğu nasıl geçer? Evde göz kuruluğuna ne iyi gelir? Göz kuruluğu neden olur? İşte göz kuruluğu nedenleri ve göz kuruluğuna gideren doğal yöntemler ve bitkisel çözümler...
#Göz Kuruluğuna Ne İyi GelirSoğuk algınlığı, üst solunum yollarında ortaya çıkan viral bir enfeksiyon. Genellikle kış aylarında ortaya çıkan soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı, halsizlik, öksürük gibi belirtilerle kendisini gösteriyor. Bazı kişilerde hafif C, E vitamini içeren meyveler ve kalsiyum destekli bazı takviye besinler hastalığı olumlu yönde etkiliyor. Bu nedenle soğuk algınlığına iyi gelen bitkisel çaylar ve yiyecekler sayesinde doğal yollarla evde çözüm bulunabilir. Peki soğuk algınlığı nasıl geçer? Evde soğuk algınlığına ne iyi gelir? İşte evde soğuk algınlığını doğal ve bitkisel yollar...
#Soğuk Algınlığı Nasıl GeçerSıcaklığın azaldığı dönemlerde grip vakaları da artıyor. Özellikle yaşlılarda ve altta yatan kronik hastalığı olanlarda ciddi sonuçlar doğurabilen grip, ciddiye alınması gereken bir sağlık problemi olarak dikkat çekiyor. Ayrıca griple birlikte baş ağrısı, kas ağrısı, burun tıkanıklığı ve öksürük de görülebiliyor. Gribe iyi gelen bitkisel içecek ve yiyecekler yardımıyla doğal yollarla evde çözüm bulunabilir. Peki grip nasıl geçer? Evde gribe ne iyi gelir? İşte gribi hemen kesen öneriler...
#Grip