Öğünlerimizin vazgeçilmezi, sofralarımızın demirbaşı salatalar. Ortaya paylaşımlık veya doyurucu bir öğün olarak tercih ediyoruz... Klasikten sıkıldıysanız malzemelerle oynayıp yeni salatalar hazırlayabilirsiniz. Yaptığı değişik ve doyurucu salatalarla gurmelerden daima tam puan alan Tuzz’un şefi Nilay Lale’den ilham verici, farklı salata tarifleri aldık.
#SalataYOKUŞ başına geldiğinde / Bodrum’u göreceksin / Sanma ki sen / Geldiğin gibi gideceksin / Senden öncekiler de / Böyleydiler / Akıllarını hep Bodrum’da / Bırakıp gittiler. ‘Halikarnas Balıkçısı’ Cevat Şakir Kabaağaçlı o kadar güzel anlatmış ki adeta üzerine söylenecek söz bırakmamış. Gerçekten de Bodrum, 3 bin 500 yıllık tarihi, kadim medeniyetlerden miras aldığı kültürü, sanatı, doğal güzellikleri, özgün mimarisi, muhteşem koyları, sabaha kadar süren eğlence hayatı, ziyaretçilerin her ihtiyacına cevap veren farklı konseptteki nitelikli konaklama tesisleri, gastronomisi ile cennetten farksız. Ve her köşesi keşfedilmeyi bekliyor. Ben de sizi bu hafta tarihin hemen yanı başında hizmet veren bir lezzet durağına götürmek istiyorum: Tyro...
#1Eskiden beri Türk mutfağını ve Osmanlı mutfağını en iyi temsil eden restoranlardandır Feriye Lokantası. İsminin ve lokasyonun tarihçesini sizlere söyle aktarayım; Feriye Sarayı ya da Feriye Sarayları İstanbul Boğazı kıyılarında günümüzdeki Beşiktaş semti ile Ortaköy semti arasında Çırağan Sarayı boyunca uzanan Osmanlı saraylarının eski adıdır. Hanedan üyelerinin zaman zaman kaldığı saraylardandır.
#Ramazan BaşanAğustos’un son haftasını Bodrum’da geçirdim, içinde hüzün barındırmayan bir yaza veda gibiydi. Bu kez neredeyse 40 yılı bulan bir süreçte kimi zaman insanı yoran ve üzen değişimi değil, geçmişin değerlerini, özlediklerimizi yaşatmaya çalışan yerlere odaklandım.Ama yine de doğasıyla, havasıyla, konumuyla dünya turizminin en kendine has destinasyonları arasında olan Bodrum’un sezonunun hiç hak etmediği bir şekilde kısa olmasına hayıflanmadım diyemem. Neyse ki tüm yıl açık kalmayı hedefleyen, çalışma temposunu ve pazarlama biçimini ona göre yerlerin sayısı artmaya başlıyor. Tabii bunun gerçekleşmesi için yol, su, elektrik gibi altyapı sorunlarının bir an önce çözülmesi, çözülürken de bu yaz olduğu gibi trafiğin felce uğratılmaması gerekiyor...
#Müge AkgünAyvalık, Çakır, Çekişte, Domat, Edincik, Erkence, İzmir sofralık, Dilmit, Trilye, Kiraz, Memecik, Uslu Çelebi, Gemlik, Karamürsel, Sarı Hesebi, Sarı Ulak, Eşek Zeytini, Tavşan Yüreği, Eğri Burun, Samanlı, Kan Çelebi, Hanım Parmağı, Kilis, Nizip Yağlık ve daha niceleri... Her biri Marmara’dan Ege’ye, Akdeniz’den Güneydoğu Anadolu’ya ülkemizde yetişen zeytin çeşitleri.
#YemePandemi önlemleri nedeniyle sadece otel restoranlarının açık olması tatile gideceğimiz otellerde ‘iyi yemek’ kriterini daha da önemli kıldı. 14 Şubat Sevgililer Günü öncesi işinizi kolaylaştırmak için hem romantik hem de gurme butik otellerden bir seçki hazırladım...
#SeyahatTürk mutfağının sevilen lezzeti turşu farklı farklı çeşitleriyle, sofralarımızda yer alıyor. Genellikle salatalık, biber, domates, lahana gibi sebzelerle yapılan turşu, soğanla yapıldığı zaman da nefis bir tat ortaya sunuyor. En sevilen ve en sık yapılan kışlık hazırlıklardan biri olan turşu, tuzlu su ve sirke ağırlıklı salamuralarda bekletilerek elde ediliyor. Peki, soğan turşusu nasıl yapılır? İşte, denemek isteyenler için adım adım soğan turşusu tarifi ve yapımıyla ilgili ayrıntılar.
#Soğan Turşusu Nasıl YapılırBekâr ve ilişki peşinde olsam, bir kadının damak zevkini anlamak için Petra’da buluşurum. Kahvesi çok iyi ama o ne ısmarlayacak? Latte? Benim için ilişki başlamadan biter! Çünkü damak zevkinin uyumlu olması, yaşamı paylaşıp paylaşamayacağımız hakkında iyi fikir verebilir.
#YemekiTurşu denince aklımıza genelde, salatalık, biber, domates, lahana gibi geleneksel lezzetler geliyor ama aslında birçok farklı malzemeyle, envaiçeşit turşular yapabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi de soğan. Kırmızı soğandan da arpacık soğandan da çok nefis turşular yapılabiliyor. Peki soğan turşusu nasıl yapılır, soğan turşusunun püf noktaları nelerdir? İşte tüm merak ettikleriniz…
#Soğan Turşusu Nasıl YapılırSon zamanlarda İstanbul’un tarihi semti Cihangir’e benzetilir oldu Ayrancı. Tarih olarak Cihangir kadar eski olmasa da, merkezi konumu, sakin ve sessiz sokakları, yemek ve huzur kokan apartmanların ön ve arka bahçelerinde tek tük de olsa vişne, elma ve erik ağaçları ile geçtiğimiz 50 yılın izlerini taşıyor.
#Aziz DevrimciUS News dergisinin okurlarına göre, Colorado Eyaleti’nin başkenti ABD’nin en yaşanası şehri. Refahın, yenilikçi kentsel politikaların izlerini her yerde görmek mümkün. Ülkede bisiklet paylaşımı programının en iyi uygulandığı yer. Neredeyse her mahallesinde rastlanan esrar otomatları günlük hayatın doğal birer parçasına dönüşmüş. Washington Parkı’ndan Cherry Creek bisiklet parkuruna şaşırtıcı güzellikte o kadar güzel yer var ki, bir şehir için bu kadarı çok bile...
#DenverYeni yıl öncesi ‘erken kutlama partileri’ yapmayı severim. Birkaç hafta içinde birden çok davet için iyi bir planlama yapılmalıdır. Daha çok lokmalık atıştırmalıklarla hazırlanmış büyük tabaklar ve ince uzun bardakların içine yerleştirilmiş çubuk galetaların yanındaki rengârenk bandırmalıklar davetlilerin çok hoşuna gider.
#Gülay BARBAROS ALTANKaradeniz’de muhtelif balıklar avlanır ama bir Karadenizli evden çıkarken “Akşama hamsi mi alayım, balık mı” diye sorar. Balıkçıları da “Hamsi var, balık var” diye bağırarak satış yapar. Karadeniz’in baş tacı hamsi tava, bu hafta Instagram adresimiz @hurriyetlezzetlihayat’taki anketimizde de istavrit tavaya fark attı, ankete katılanların yüzde 72’sinin favorisi oldu. Sular soğudukça lezzeti artan hamsinin adını kışın en sert dönemi ‘hamsin’den aldığı rivayet edilir. Mevsimi gelen ve şimdilerde bolca bulduğumuz bu lezzet aynı zaman da çok da sağlıklı. Kışın balık bereketini başarılı şeflerin özel hamsili tarifleriyle değerlendirin.
#HamsiBinlerce yıldır Amerika’da yetişen ve yenen bir sebze acı biber. Kolomb’un Amerika’yı keşfiyle birlikte Avrupa’ya ve daha sonra dünyanın diğer bölgelerine yayıldı. Acı biber, sadece lezzet verici bir besin değil, aynı zamanda birçok kültürde tıbbi amaçlarla da kullanılır. Günümüzde dünya mutfağının vazgeçilmez bir parçası haline gelen acı biber baş ağrısına da iyi gelir, kalori harcamanızı da sağlar...
#Acı BiberSoğan turşusu, özellikle hamburger yapımında tercih ediliyor. Ayrıca diğer bildiğimiz turşulardan da biraz farklı. Bazı turşular 2-3 haftada yemeye hazır hale gelirken, soğan turşusu daha hızlı olgunlaşabiliyor. Farklı bir alternatif arıyorsanız, bu turşuya da bir şans verebilirsiniz. Soğan turşusu yapım aşamalarını sizler için derledik. Şimdiden afiyet olsun...
#Soğan Turşusu TarifiHasat zamanı bollaşan sebzeleri saklama yöntemlerinin en eskilerinden biri turşulama. Onlarca farklı çeşit ve yöntemi olan turşuların tam vakti. Kimi kısa sürede olan, kimi daha az bilinen farklı tariflerimi deneyin, hazırladığım ipuçları da iyi bir turşunun garantisi...
#TurşuSağlıklı bir yaşamın sırrı mutlu bağırsaklarda gizli. Çünkü bağırsaklarımız vücudumuzun ikinci beyni! Bağırsak iyiliğimiz için sağlıklı bakterileri arttıracak ve çeşitliliği destekleyecek 6 adımlık bir yol haritası hazırladım. Yerken damağınızı hoş tutacak ve sindiriminize iyi gelecek üç de tarif ekledim.
#BağırsakChef Rüzgar SÜNBÜL ile yaz biterken kış hazırlıklarına tüm hızıyla devam edenleri hemen böyle alalım, birlikte domateslerimizi, patlıcanlarımızı kurutalım, salçalarımızı yapalım diyoruz? Yazın tezgahlarda görmeye alışık olduğumuz mevsim sebzelerinin kışa taşımanızı sağlayacak mis gibi salçalar, soslar, reçeller de var listemizde, bugüne dek belki de evde yapmayı hiç düşünmediğiniz farklı tatlar da. Turşular, pestiller, erişteler, tarhanalar derseniz, onların da en alasını evde, ellerinizle hazırlamanın detaylarını bir bir vereceğiz tabii ki. Hadi o zaman, sizi hiç bekletmeyelim, kış gelmeden tüm hazırlıklarımızı tamamlayıp kışı hem LEZİZZ hem de şifa dolu bir şekilde geçirelim. Buyursunlar...
#Domates Sosu