İngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, bağırsaklarından polip aldırdıktan sonra yaşadığı ağrılar nedeniyle doktora gitti. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi. Önce Sophie'nin hastalık süreci boyunca yaşadıklarını dinleyelim sonra da Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral'den bağırsak kanseri ve korunma yolları hakkında bilgi alalım.
#Sağlıkİngiltere'de yaşayan 34 yaşındaki Sophie Louise Wright, 2023 yılında bağırsaklarından polip aldırdı. Aylarca kaburgalarının altındaki ağrı hissetti ve kusma nöbetleri ile mücadele etti. Semptomlarını poliplere bağladı çünkü doktorlar iyileşmesinin 12 haftayı bulacağını söylemişti. Polipler alındığında yapılan biyopsisi negatif çıkmıştı. Doktorlar da yaşadığı sorunların reflüden kaynaklandığını söyledi. Şimdi ise ölümcül bağırsak kanseri nedeniyle altı aylık ömrü kaldığı öğrendi.
#Bağırsak KanseriUzun yıllardır sofralardan eksilmeyen komposto yalnızca Türk mutfağında değil, yabancı ülkelerde de beğenilerek içilir. Yurt dışında bazı ufak değişikliklerle tüketiyor olsalar da esasında aynı şekilde yapılır. Kompostonun tüm inceliklerini Rüzgar Sünbül ve Lezizz rehberimizden tüm merak ettiklerinizi öğrenip, kayısı, erik, elma, vişne, armut kompostosu tariflerini denemeye başlayabilirsiniz.
#KompostoEn sevilen tatil beldelerinden Bodrum, sahilleri kadar haftanın hemen her günü kurulan semt pazarlarıyla da ünlü. Bölgede sıkı bir alışveriş turu atmak istiyor ama neyi, nereden alacağınızı bilmiyorsanız, The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın başarılı şefi Hakan Süve’nin önerilerini kaçırmayın. Şefin her zaman uğradığı adresler arasında Milas’ın memecik zeytinyağını yapanlar da var, balığın en tazesini bulabileceğiniz dükkânlar da...
#PeynirHem lezzeti hem de rengiyle her mevsim sofralarımızı süslüyorlar. Bazen kızarmış ekmeğe terayağıyla birlikte sürüp yiyoruz, bazen de lor peynirinin üzerine dökerek... Kimilerine göre peynir tabaklarının da mutlak eşlikçisi onlar. Mevsim meyve ve sebzeleriyle çeşit çeşit reçel kaynatmanın tam zamanı. Kakuleli patlıcan reçelinden gece bekletmeden hazırlayabileceğimiz böğürtlen reçeline 9 önerimiz var.
#KayısıDiyet yapan kişiler yedikleri besinlerin kalori miktarlarına oldukça dikkat etmek istemektedir. Diyet sırasında genel olarak meyve ve sebze tüketimi zararsız olarak görülse bile yine de kontrollü bir şekilde tüketilmesinde fayda vardır. Erik kilo aldırır mı? Diyette yeşil, kırmızı, siyah, mor ve tatlı kuru erik yemek kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamEĞER böbrek taşı sorununuz varsa yediklerinize ve içtiklerinize daha fazla özen göstermeli, bol miktarda su içmelisiniz. İşte rahatsızlığı olanlar için daha az tüketilmesi gereken yiyecekler ve dikkat edilmesi gereken hususlar listesi. İstinye Üniversite Hastanesi Bahçeşehir Liv Hospital Üroloji Kliniği’nden Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Karaköse anlattı:
#1Yaz aylarında en çok tükettiğimiz meyvelerin başında kırmızı erik gelmektedir. Kırmızı erik içerisinde birçok besin değeri bulunmaktadır. Kırmızı erik tüketmek isteyen ve diyet yapan kişiler kırmızı eriğin kaç kalori olduğunu merak etmektedirler. 100 gram kırmızı erik tam olarak 1 porsiyona tekabül etmektedir. Peki 100 gram kırmızı erik kaç kalori? Kırmızı eriğin besin değerleri nedir? İşte 100 gram kırmızı erik ile ilgili tüm detayları derledik.
#SağlıkTEKSTİL işini severek yapsa da hep bir şeylerin eksik olduğunu düşünür. İstanbul’un karmaşasından kaçıp küçük bir köyde yaşama hayali kurduğu dönemde de yolu Bodrum Yakaköy’e düşer. Pınar Güney, arkalarına bile bakmadan terk ettikleri İstanbul’dan sonra, eşinin işi nedeniyle geldikleri Bodrum’da yeni bir hayat kurar. Pınar Güney, hayatındaki eksikliği de daha önce ailesi için yaptığı sirke ve sosları, Yakaköy’de işi haline getirerek tamamlar. Bugün birçok meyve ve sebzeden 50’ye yakın sirke üreten Homemade by Pınar’ın kurucusu Pınar Güney, yerel ve butik yapısını koruyarak büyümeyi hedefliyor
#1Son yıllarda yurtdışındaki örnekleriyle yarışır düzeyde estetik ve kalite anlayışına sahip bağlar, mutfaklarıyla da ön plana çıkıyor. Usta şeflerin dokunuşlarıyla lezzetlenen yerel malzemeler tadı kolay kolay unutulmayacak gastronomi deneyimleri yaşatıyor. Bağbozumu haftaları başlamışken bağlarda gezip maharetli ellerden çıkan lezzetler arasında bir tur yapalım.
#Bağ TuruReçel yalnızca en tatlı meyvelerden olur diye düşünüyorsanız damağınızı yeni bir yolculuğa hazırlamanın vaktidir. Tarifini işin ehlinden püf noktalarıyla birlikte dinlerseniz acı biberlisi de olur, cevizlisi de. Ege’den Anadolu’ya bu topraklarda uzun yıllardır yapılan öyle farklı geleneksel tarifler var ki Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden bilenlerine anlattırdık.
#Reçelİstanbul’da yıllarca tekstil sektöründe çalışmış. Eşinin işi nedeniyle Bodrum’a taşınınca yeni bir hayat başlamış. Daha önce ailesi için sirke ve soslar yapan Pınar Güney, Yakaköy’de kurduğu tesiste bunu işi haline getirmiş. Bugün birçok meyve-sebzeden 50’ye yakın sirke üreten ‘Homemade by Pınar’ın kurucusu Güney, butik yapısını koruyarak yoluna devam etmek istiyor.
#İzmirFatih Sultan Mehmed'in vazgeçemediği 'mutancana' Osmanlı saray mutfağının en meşhur et lezzetlerinden biri. Et, bal, tarçın gibi değişik ürünlerin karışımından yapılan ‘mutancana’ bazı işletmelerin menüsünde de yer alıyor, özellikle turistler tarafından ilgi görüyor. Peki, mutancana tam olarak nedir, nasıl yapılır? İşte tarihi ve tarifiyle mutancana...
#Mutancana NedirNisan ayında çıkmaya başlayan eriğin yeşil macerası yaz aylarına gelindiğinde kırmızıyla devam ediyor. Kırmızı erik de yeşil erik gibi sadece hoş tadıyla değil, içerdiği vitaminler, minerallerle de sevilirliğin hakkını veriyor. Üstelik kırmızı erik yaşlanmayla birlikte pek çok hastalığa da meydan okuyor. Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, kırmızı erik ve faydaları hakkında bilgi verdi.
#Eriğin FaydalarıErik, yaz mevsiminin habercisi olan ve sağlık için birçok faydası bulunan meyvelerin başında geliyor. En dikkat çekici özelliği ise kalorisinin yok denecek kadar az olması ve doygunluk sağlaması. Bu özellikleri ile formunu korumak isteyenler ve zayıflamak isteyenler için altın değerinde bir meyve...
#ErikUzman Diyetisyen Çağatay Köşkeroğlu, hamilelik dönemindeki beslenme düzenine dikkat çekerek, soda içmenin bile bu dönemde etkili olduğunu hatırlatırken, hamile kalmak isteyen anne adaylarının nelere dikkat etmesi gerektiğinin altını çiziyor ve beslenmenin hamile kalmak ile doğrudan ilişkisi olduğunu vurguluyor.
#HamileFatih Sultan Mehmet’in fethettiği, Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu, Yavuz Sultan Selim’in ise valilik yaptığı Trabzon’da bazı işletmeler, müşterilerine saray mutfağından yemekler sunuyor. Kenti ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, Fatih Sultan Mehmet’in de çok sevdiği et, bal, tarçın gibi değişik ürünlerin karışımından yapılan ’mutancana’yı tercih ediyor.
#Mutancana