kırım kongo kanamalı ateşi haberleri sayfasında kırım kongo kanamalı ateşi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1234 kırım kongo kanamalı ateşi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sonbaharla birlikte özellikle COVID-19 gibi solunum yolları rahatsızlıklarının iyice arttığı bir döneme giriyoruz. Ayrıca şimdi bir de dünya genelinde Batı Nil ateşi ve maymun çiçeği virüsü (MPOX) gibi hastalıklar da kendini gösterdi. Kırım Kongo kanamalı ateşi de çok konuşulmayan önemli bir sağlık sorunu. “Bu hastalıklar nasıl riskler taşıyor ve yeni salgınlara neden olabilir mi” diye sorduk.
#COVID-19Madrid’de yaşayan 74 yaşındaki bir adam, bir kene tarafından ısırıldıktan sonra hastaneye kaldırıldı. Hastanede Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisi konuldu.Peki, ülkemizde durum ne? Bu virüse karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz?
#Kırım Kongo Kanamalı AteşiPandemi nedeniyle geçen yıldan bu yana kırım kongo kanamalı ateşi vakalarında ekstra bir artış yaşanıyor. Bu artışın en önemli nedenlerinden biri kırsal alanlara göç. Şehirlerden kırsal kesime giden ve bölgeyi tanımayan kişiler kan ile beslenen aç kenelerin hedefinde... Peki Covid-19 ile benzer belirtiler gösteren KKKA vakalarını nasıl ayırt edeceğiz
#Kırım KongoTrabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökçe Gayretli Aydın, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtilerinin Covid-19'a benzediğini belirtti. Doç. Dr. Aydın, ateşli hastalarda insanların aklına Covid-19 geldiğini ancak kene temasının da sorgulanması gerektiğini söyledi.
#Kırım Kongo Kanamalı AteşiGÜMÜŞHANE’nin Kelkit ilçesinde, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve koronavirüs vakaları nedeniyle tedbirler arttırılırdı. Pandemi nedeniyle ilaçlanan kurban pazarlarına getirilen kurbanlıklar, birçok kontrolden geçirilirken, hayvanların aşıları ve kesime uygun olup olmadığı da denetleniyor. Kurban sahipleri ise ateşleri ölçülerek pazar alınana alınıyor.
#GümüşhaneSİVAS Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin kene ısırığıyla buluşan Kırım Kongo Kanamalı ateşi (KKKA) hakkında bilgeler verdi. Prof.Dr. Çetin "KKKA tedavisinde de tıpkı koronavirüste olduğu gibi erken tanı ve tedavi çok önemlidir. Bu konuda da özellikle insanlarımızı bir an önce hastanelerimize başvurmaları konusunda uyarıyoruz" dedi.
#KeneHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının koronavirüs gibi solunum yolu ile başkasına bulaşmadığını belirtti. Ceyhan, "İlk dönemlerde özelikle sokağa çıkma yasağı varken insanların Kırım Kongo'ya yakalanma şansı daha düşüktü. Sokağa çıkma yasağı kaldırıldıktan sonra insanlar, daha çok piknik aktiviteleri ya da farklı nedenlerle bu tip bölgelere gidip dikkatsiz davranınca kene ısırmaları arttı" dedi.
#Dr. Mehmet CeyhanHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının koronavirüs gibi solunum yolu ile başkasına bulaşmadığını belirtti. Ceyhan, "İlk dönemlerde özelikle sokağa çıkma yasağı varken insanların Kırım Kongo'ya yakalanma şansı daha düşüktü. Sokağa çıkma yasağı kaldırıldıktan sonra insanlar, daha çok piknik aktiviteleri ya da farklı nedenlerle bu tip bölgelere gidip dikkatsiz davranınca kene ısırmaları arttı" dedi.
#KeneKoronavirüs bitmeden Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin (KKKA) başladığını söyleyen Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Özer Akgül, tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giymeyi tavsiye etti. Dr. Akgül, “Pantolon paçalarını çorapların içerisine sokmak ve kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih etmek gerekir” uyarısında bulundu.
#Kırım Kongo Kanamalı AteşiYaz aylarının gelmesiyle birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış görülürken, ülkemizde de hayatını kaybeden vatandaşların görülmesi üzerine Kene ısırması ile ilgili konular merak edilmeye başlandı.. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedir, Kene ısırması belirtileri nelerdir? İşte kene ısırması olduğunda yapılması gerekenler..
#Kırım Kongo Kanamalı AteşiSivas'ta, kaldırıldığı hastanede Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) tedavisi gören çiftçi Azamet Yıldız (72), hayatını kaybetti. Cenazeyi teslim almaya gelen Yıldız'ın yakınları, hastane morgu önünde gözyaşı döktü.
#Kırım Kongo Kanamalı AteşiKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları bu yıl erken başladı. Yaz aylarında kene faaliyetlerinde artış olmasına paralel olarak ortaya çıkan ve önemli bir halk sağlığı problemi olan 'Kırım Kongo Kanamalı Ateşi' hastalığı bazı belirtilerle kendisini gösteriyor. Peki, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedir, belirtileri neler?
#Kırım Kongo Kanamalı AteşiSivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, kenelerin sıcak havanın etkisiyle bu yıl yaklaşık 1,5 ay önce görülmesinin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastası sayısını artırdığını belirtti. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin açıklamasında ‘Mart ayında havalar 15 gün süreyle hızlı şekilde ısınmıştı. Hemen o dönemde kene popülasyonunda artış gördük ve o artış halen devam ediyor. Bu yıl başlangıçta olmamıza rağmen hasta sayısında 35'i gördük. Eğer mücadele yapmazsak çok ciddi rakamları görebiliriz. Yani geçen yılki 122 rakamının 3-4 katını görebiliriz" dedi.
#Dr. İlhan ÇetinBahar ve yaz aylarında sıkça görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının tedavisinde zamanlamanın önemine dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, "Tedavi ne kadar erken başlarsa yaşam kaybı o kadar düşer. Tedavide önemli olan sıvı ve elektrolit takibi ve kanama kontrolüdür" dedi.
#KKKAKırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve Lyme hastalığı keneler tarafından yayılan en yaygın hastalıklar ancak ‘babesiosis'i çoğumuz hiç duymadık. Babesiosis, lymedan sonra kene kaynaklı bulaşan en yaygın hastalık. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) 2023 raporuna göre, Kuzey Amerika’da özellikle Mayıs ve Ekim ayları arasında kene tarafından yayılan sıtmaya benzer bir hastalık olan babesiosis vakaları artıyor. Peki bizde durum ne? Ölümcül vakalar yaşanıyor mu? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneSonbaharla birlikte özellikle COVID-19 gibi solunum yolları rahatsızlıklarının iyice arttığı bir döneme giriyoruz. Ayrıca şimdi bir de dünya genelinde Batı Nil ateşi ve maymun çiçeği virüsü (MPOX) gibi hastalıklar da kendini gösterdi. Kırım Kongo kanamalı ateşi de çok konuşulmayan önemli bir sağlık sorunu. “Bu hastalıklar nasıl riskler taşıyor ve yeni salgınlara neden olabilir mi” diye sorduk.
#COVID-19Madrid’de yaşayan 74 yaşındaki bir adam, bir kene tarafından ısırıldıktan sonra hastaneye kaldırıldı. Hastanede Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisi konuldu.Peki, ülkemizde durum ne? Bu virüse karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz?
#Kırım Kongo Kanamalı Ateşiİspanya'da, yüzde 40'lara varan ölüm oranına sahip 'Ebola benzeri' virüs nedeniyle bir kişi hayatını kaybetti. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsüne karşı bir aşı bulunmuyor ve maalesef ölümlere neden olabiliyor. Peki ülkemizde son yıllarda KKKA vakalarında artış yaşandı mı? Kene ısırığına bağlı ölümcül göz kanaması nasıl yaşanıyor? Bu virüse karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz? Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Süda Tekin ve Prof. Dr. İftihar Köksal ile konuştuk.
#KeneKırım-Kongo kanamalı ateşi, nairovirüs cinsine ait bir virüs tarafından yayılan bir hastalıktır. Genellikle yaz aylarında görülen bu hastalık sıcaklıkların artmasıyla birlikte kendisini göstermeye başlıyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji bölümünden Doç. Dr. Servet Öztürk, Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığıyla ilgili mutlaka bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Kırım KongoDoğu Karadeniz Bölgesinde havaların ısınmasıyla birlikte Gümüşhane'de kene vakaları görülmeye başlarken, yılın ilk Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı vakası Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde tedavi altına alındı.
#TrabzonDoğu Karadeniz Bölgesinde havaların ısınmasıyla birlikte Gümüşhane'de kene vakaları görülmeye başlarken, yılın ilk Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı vakası Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde tedavi altına alındı.
#KeneUzman veteriner hekim ve kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun, Afrika'dan göç eden doğu cılıbıtı kuşunda kene tespit edildiğini söyledi. Coşkun, "Doğu cılıbıtı, Güney Afrika'dan Hazar Denizi'ne, hatta Finlandiya'ya kadar görülebiliyor. Göç ederken üzerindeki bu kene de onunla göç ediyor" dedi.
#KeneHavaların ısınmasıyla birlikte özellikle Karadeniz ve Doğu Anadolu’da görülen kene ısırmasına bağlı olarak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından bu yıl ilk ölüm haberi geldi. Erzurum’un Oltu ilçesine bağlı kırsal Nüğürcük Mahallesi’nde yaşayan İrşat Yüksel (37), 4 gün önce yüksek ateş şikâyetiyle hastaneye kaldırıldı.
#ErzurumKüresel ısınma veya soğuma, şiddetli yağışlar, ani seller, buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi, ekosistemlerin etkilenmesi, çevre kirliliği ve salgın hastalıklar gibi küresel iklim değişikliğinin yıkıcı etkileri, artık insan sağlığı için de büyük bir tehdit haline geldi. Kötü haber şu ki iklim krizinin sağlığımız üzerinde yarattığı olumsuzluklara karşı her geçen gün daha fazla savunmasız kalıyoruz.
#SağlıkPandeminin etkilerini henüz üzerinden atamayan dünya, iklim kriziyle birlikte virüslerin getirdiği tehdidi bu kez ıskalamak istemiyor. Öne çıkan beş virüs, Avrupa’yı da tedirgin edince Türkiye bilimsel yatırımların radarına girdi. Almanya ve ABD’den ortak çalışma teklifleri aldıklarını belirten enfeksiyon uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, “Anadolu’da birçok ülkeden araştırmacı var. Avrupa alarmda ve bunun için bize geliyor. Bilim insanımız var, para sorunu yok. Türkiye virüs aşıları ve ilaçlarının Ar-Ge merkezi olabilir” dedi.
#PandemiDünyanın çeşitli ülkelerinden birçok bilim insanı İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıda virüsleri masaya yatırdı. Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID), Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (KUISCID) işbirliğiyle düzenlenen ve COVID-19 pandemisi başta olmak üzere yeni salgınların değerlendirildiği toplantıda toplam 12 farklı ülkeden enfeksiyon konusunda dünyanın önde gelen 26 bilim insanı konuşma yaptı.
#Sponsorlu İçerikDünyanın çeşitli ülkelerinden birçok biliminsanı İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıda virüsleri masaya yatırdı. Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (ESCMID), Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (KUISCID) işbirliğiyle düzenlenen ve COVID-19 pandemisi başta olmak üzere yeni salgınların değerlendirildiği toplantıda toplam 12 farklı ülkeden enfeksiyon konusunda dünyanın önde gelen 26 biliminsanı konuşma yaptı.
#Koç ÜniversitesiTaklit yeteneği müthiş, bin bir yüzü var, birçok kaynakta gizli pandemi olarak geçiyor hatta sessiz katil diye adlandırılıyor. Tüm dünya, bu hastalığa karşı ayakta. ABD'deki Lyme kasabasına giderek araştırma yapan ve birkaç yıl sonra Lyme hastalığı teşhisi konan Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu da söz konusu hastalığı yaşayanlardan. İşte onun deneyimleri ve 18 soruda Lyme hastalığı...
#SağlıkKoronavirüs geçirenlerin yaklaşık yüzde 20’sinde görülen ‘Long COVID’ (uzamış COVID) uzmanların yakın takibinde. Yorgunluk, nefes darlığı, öksürük, akciğer tutulumu, eklem ağrısı, göğüs ağrısı, depresyon, kas ağrısı, mide bağırsak problemleri, baş ağrısı ve beyin sisi gibi şikâyetler altı aya kadar uzayabiliyor.
#KoronavirüsBATMAN'ın Kozluk ilçesi Ünsaldı köyünde vücuduna yapışan keneyi kendisi çıkartan ve bir süre sonra rahatsızlanarak Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle Batman'a ardından da Dicle Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edilen Ahmet Bülbül (60), hayatını kaybetti.
#Batman