Meyve verebilen ağaçlar insanların eski dönemlerden bu yana dikkatini çekmiş olan bir konu olmaktadır. Meyve ağaçlarının lezzetli meyveleri, yer aldıkları alanları daha ilgi çekici hale getirmiştir insanlar da bu ağaçlara yakın olan yerlere ikamet etmeye başlamışlardır. Önemli özelliklere sahip olan meyvelerden bir tanesi de kirazdır. Özellikle kirazın nasıl kurutulabileceği ve kurutma yöntemleri sık sık merak edilmektedir. Sizin için evde kirazın nasıl kurutulacağını ve saklanacağını, bununla birlikte kiraz sapının da nasıl kurutulabileceğini detayları ile derledik.
#KirazHürriyet Gazetesi’nin başkent Ankara’ya özel sayfalarında başlattığımız ‘KENT SOHBETLERİ’, yeni konular ve konuklarıyla devam ediyor. Bugünkü konuğumuz Ayaş Belediye Başkanı İzzet Demircioğlu oldu.
#Ayaş Belediye Başkanı İzzet DemircioğluGallada iyi değil, çok iyi bir lokanta... Fatih Tutak uluslararası çapta bir şef. Meraklı. Araştırmacı. Çok az şefte olan bir özelliği de damak tadının çok iyi olması. İşini ciddiye alıyor; kestirmeden değil, gerekli yoldan gidiyor. Burada lezzet şöleni patatesli pide ve dana ilikli-çıtır sarımsaklı tereyağıyla başlıyor, saf umami. Tarhananın çeşni olarak kullanıldığı enginar bir başyapıt. Dört dumpling var; kuzugöbeği püresi ve yengeçliler favorim oldu ama karidesli ve Adana kebaplı olanlar da başarılı. Pekin ördeğiyse yıllar önce Girardet lokantasında yediğim düzeyde, yani çok iyi Çin lokantalarından bile daha iyi...
#Vedat MİLORKuşadası’ndasınız, canınız pizza çekti. O zaman doğru adres Mio... Yeri de çok kolay, marinanın hemen karşısındaki Hüseyin Reis Sokak’ta. Yaş maya yerine 48 saat soğuk fermente olan dinlenmiş ekşi maya kullanıyorlar. Bu arada ekşi mayaları tam 90 yaşında. Özel yapım taş fırında 450 derece odun ateşinde 1 dakikada pişiriyorlar. Ama günde sadece ve sadece 80 adet pizza siparişi alıyorlar. O yüzden erken gitmekte fayda var.
#12023 gastronomi dünyasına ne gibi yenilikler getirecek dersiniz? Yazarımız Ebru Erke sebze ve balık ağırlıklı menülerin artacağını, Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu artizanal çikolatanın patlama yapacağını söylüyor. Mutfak Dostları Derneği Başkan Yardımcısı Esin Sungur’a göreyse dışarıda yeme alışkanlıkları değişip temalı konseptler artarken restoranlar özel kulüp havasına bürünmeye başlayacak... İşte yeme-içme sektörünü bekleyen gelişmeler....
#GastronomiYazın son demlerinde tezgâhlardaki erik çeşitleri de arttı. Anjelika, mürdüm, mirabelle... Kekten tarta, crumble’dan pestile erikler içine girdiği her şeyin lezzetini katlıyor. Yahnilere de çok yakışan bu nefis meyveyle Uzakdoğu usulü bir sos yapıp tavuk yemeklerinin veya böreklerin yanında sunabilirsiniz.
#Erikİzmir'in Kiraz ilçesinde halka seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Bunlar Suriye'nin kuzeyinde terör devleti kurmak istediler, kurabildiler mi? Şu anda bir yerlerden bunlara gelen silahlar vardı, 32-33 bin tır ve bunları depoladıkları yerleri bulduk ve onları da oradan şimdi topluyoruz" dedi.
#Erdoğan“Doğanın yeniden canlandığı, insanların neşe ve sevinçlerinin arttığı bahar ayları, mevsimsel alerjik rinit hastaları için kabusun geri dönmesi gibidir. Bunun nedeni havada yayılan; ağaç, çiçek ve çimenlerin oluşturdukları çiçek tozları yani polenlerdir. Soluduğumuz havaya karışabilen küçük moleküllü polenler 300 kilometre kadar uzağa bile ulaşabilir.Yani Edirne’deki bir bitki poleni, İstanbul’daki alerjik çocuğu etkileyebilmektedir” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu açıkladı.
#Bahar AlerjisiHiç istemesek de yaz aylarının sonu geliyor. Rengarenk meyve- sebzeler raflardan yavaş yavaş kalkacak. Fakat üzülmeyin, yaklaşan kış aylarında da yaz esintilerini mutfağınızda hissedebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece biraz vakit ayırmak. Üstelik hayat kurtaran pratik bilgilerle bu işi kolaylaştırmak da mümkün. İşte turşudan dolma- biber kurutmaya kadar işinize yarayacak, kışa hazırlanmanızı sağlayacak püf noktalar…
#Arçelik Mucize LezzetlerTürkiye'nin yeni dönemde ihracatta öncelikli ülkeler olarak belirlendiği Çin, Meksika, Rusya ve Hindistan'ın ithalat pazarının büyüklüğü 2,8 trilyon doları aşıyor. Türkiye, bu pastadan daha çok pay alabilmek için söz konusu ülkelere yönelik özel stratejiler belirleyecek.
#OtomobilİZMİR Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, 2016 bütçesinden 597 milyon lirayı yatırımlara ayırdı. Bu yıl planlanan yatırımlar arasında Tire ve Mordoğan arıtma tesisi ile İzmir’in sınırlarına 2014 yılı Mart ayında dahil olan 9 ilçenin alt yapı ihtiyaçları var. İZSU, gelecek yıl 600 kilometrelik yeni şebeke ve isale hattı da yapacak.
#İzsu