Paylaş
Üretici hoşnuttu, gurur vardı yüzünde sanki. Başkan Aziz Kocaoğlu, üretici kooperatiflerine desteğin süreceğini bildirdi, “Köylünün gerçekten milletin efendisi olacağını” vurguladı. Merak ettim, Büyükşehir’in tarımda neler yaptığını. İşte edindiğim notlar:
BÜYÜME TÜRKİYE’NİN İKİ KATI
* İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal destekleri 600 milyon liraya ulaştı. 2000 - 2014 arasında Türkiye’de tarım sektörü yüzde 2.1 büyürken, İzmir’de bu oran yüzde 5.5 oldu.
* Bayındır’da bu yıl çiçek üreticisine 5 milyon 760 bin TL katkı sağlanacak. 2007’den beri 30 milyon TL’lik çiçek alındı. Alınan ürün 34 milyonu geçti. Bayındır Çiçek Kooperatifi dünyaya açıldı.
* Karaburun’dan nergis soğanı, Mordoğanlı kadınlardan el yapımı saksı, Torbalı Pamukyazı ve Urla Bademler’den çiçek, Ödemiş Bademli’den fidan ve zeytinyağı, Kiraz’dan peynir alınıyor.
* Ödemiş Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden bu yılın alım bedeli 3,5 milyon TL.
* Aşevleri için Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden 5 bin 400 litre zeytinyağı alınacak. Seneye 10 bin 800 litre planlanıyor. 252 bin TL destek verilerek kooperatifin zeytinyağı tesisi yenilendi.
* Sütün litre fiyatı bazı yerlerde 70 kuruşa kadar düşerken, Büyükşehir ile sözleşme imzalayan Tire Süt Kooperatifi, ortaklarına 1.15 TL ödüyor.
YILDA 10 MİLYON LİTRE SÜT
* 2007’den bu yana “Okul Sütü”, ardından okul öncesi çocuklara yönelik “Süt Kuzusu” projeleri, aileleriyle birlikte yaklaşık 10 bin kişiye gelir ve ilçeye 100 milyon TL ekonomik girdi sağladı.
* Kooperatif Başkanı Mahmut Eskiyörük, Büyükşehir’in modelinin Türk tarımı için “kurtuluş reçetesi” olduğunu savunuyor, “Büyükşehir ile 120 bin eve süt dağıtıyoruz. Benim ortağım mağdur değil” diyor.
* “Süt Kuzusu” projesiyle yılda 10 milyon litreden fazla süt dağıtılıyor. 62 ekibin 388 mahallede kapı kapı dağıttığı sütler, Tire ve çevre köylerdeki 2 bin 500 üreticiden sağlanıyor.
* Kırsalda küçükbaş hayvancılığı desteklemek için, 2015’te başlatılan projeyle bin 773 üreticiye 6 bin 902 hayvan dağıtıldı. Yavrularla küçükbaş hayvan sayısı 9 bin 243’e ulaştı.
* 18 ilçenin ziraat odalarına 2.7 milyon liralık 147 tarım makinesi dağıtıldı.
* Arıcılık uzmanları 7 ilçede üreticilere bal, propolis, arı sütü eğitimi verdi. Eğitim gören 572 üreticiye bin 970 arılı ve 974 arısız kovanla, 572 arıcılık malzemesi seti dağıtıldı. Kadın üreticilerin eğitimi sürüyor.
* İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle 2 bin 500 üreticiye 5 bin ana arı dağıtılıyor. Günlük 2 bin ton bal işleme kapasiteli Bergama Kıranlı Tesisi yenilenecek.
YARIMADA’DA ÇİLEKÇİLİK
* Urla Belediyesi ve Bornova Rotary Kulübü ortaklı projeyle, kadınlara yönelik çilek yetiştiriciliği başladı. Özbek, Kuşçular ve İçmeler’de kadın üreticiler eğitildi, 20 bin çilek fidesi dikildi.
* Ayrıca Yarımada bölgesinde 220 bin 65 sebze fidesi dağıtıldı.
* 2008’den bu yana 24 ilçede 649 mahalle ve köyde 2 milyon 250 bin meyve fidanı dağıtıldı.
* Urla, Karaburun ve Seferihisar’da 248 üreticiye 506 kilo fasulye ve 598 kilo börülce tohumu verildi.
* Efes-Milas Yolu kültür rotalarındaki üretici satış noktaları için 200 pazar tezgahı dağıtıldı.
TARLA YOLLARINA ASFALT
* Bergama ve Aliağa’da 23 bin 441 menengeç ağacına Antep fıstığı aşılandı.
* Tarım alanlarına giden ova yolları asfaltlandı, tarlalar kışın çamur, yazın tozdan kurtarıldı.
* Küçük Menderes, Gediz, Nif ve Yarımada havzalarında biyolojik atıksu arıtma tesisi yapılarak nehirler ve tarım toprakları kirlilikten kurtarıldı.
* Tarlaları Beydağ Baraj Gölü altında kalan üreticilere balıkçı teknesi, motoru, ağ, soğutma konteyneri ve buz makinesi desteği verildi.
* Selçuk’ta 11 milyon TL maliyetli, Ege’nin en büyük meyve-sebze işleme ve soğuk hava tesisi yapıldı.
ÜRETİCİ SUYUNA İNDİRİM
* Foça Belediyesi ile tahıl kurutma tesisi açıldı. Tahılın bozulması önlenip erken hasat olanağıyla yörede ikinci üretim avantajı sağlanıyor.
* Türkiye’de belediye kaynaklarıyla ilk ve tek “Toprak ve Yaprak Analiz Laboratuvarı” kuruldu.
* Üreticinin maliyetlerinin düşürülmesi için kullandığı tarım suyunun fiyatı yüzde 50 indirildi.
* Yarımada Stratejik Planı’ndan sonra Dikili, Bergama, Kınık, Aliağa, Foça, Menemen, Kemalpaşa ile Çiğli’nin Gediz Deltası bölümünde yerel kalkınmayı teşvik hedeflendi. Yeni çekim merkezleri ve tematik parklar oluşturularak turizm güçlendirilecek.
* Kemalpaşa’da “tarımsal erken uyarı sistemleri” kurma çalışmaları başlatıldı.
BAL ORMANI KURULUYOR
* Kemalpaşa, Kiraz ve Seferihisar’da 53 bin 331 dekarda 369 üreticiyle iyi tarım uygulaması başladı.
* Tahtalı Baraj Gölü çevresinde “bal ormanı” oluşturulması çalışmaları sürüyor.
* Karaburun Eğlenhoca, Kösedere ve İnecik köylerinde zeytin sineği zararlısına karşı mücadele sürüyor.
* Urla Kuşçular’da destekle kurulan soğuk hava deposu tamamlanma aşamasında.
* Ödemiş Bademli Fidancılık Kooperatifi’nde boylama ve paketleme tesisi çalışmaları sürüyor.
SON SÖZ: Büyükşehir’in tarım desteği notlarım bu kadar. Mutlaka gözden kaçanlar olmuştur. Fazla da yorum yok, kolay gelsin!
BİR ALINTI
Engin Yavuz’dan: Nereye gittiğini boşver. Önemli olan kiminle gittiğin. (TOLSTOY)
Paylaş