Ankara'nın Mamak ilçesinde kirayı ödemeyince mahkeme kararıyla tahliyesi istenen Şükrü K. (55), evi ateşe vererek kaçtı. Yangın, itfaiye tarafından söndürülürken, ev kullanılamaz hale geldi. Polis, kaçan Şükrü K.'yı arıyor.
#KiracıKiracıların evden çıkmak için istedikleri rakamlar ‘bu kadarına pes’ dedirtiyor. İstanbul’da bir kiracı tahliye için ev sahibinden 4 milyon lira talep etti, üstelik tahliye tarihine göre farklı fiyat teklifleri de sundu. Son bir yılda tahliye ödemelerinin arttığını ancak bugün artık rakamların ev sahiplerini zorlayacak seviyelere geldiğini söyleyen hukukçular ve sektör temsilcileri, “Kiracılar tahliye davalarının üç yıla kadar uzayacağını biliyor. Bu nedenle sınırları zorluyorlar. Taşınmak için istenen rakamlarla farklı bir ilçeden ev satın alınır” dedi.
#Ev SahipleriKiraya veren veya eşi, altsoyu, üstsoyu, kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişilerin kiralanana ihtiyaç duymaları halinde kiracıya karşı açılacak tahliye davası ile kira sözleşmesi sona erdirebilir ve ihtiyaç nedeniyle kiracının tahliyesi sağlanabilir.
#Tahliye DavasıYüksek kira artışı, ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirirken mahkemeler ‘tahliye’ ve ‘kira tespit’ davalarıyla boğuşuyor. Sulh hukukta açılan davaların yüzde 60’ı kirayla ilgili. Yoğunluktan bilirkişi bulunamıyor, bir yıl sonrasına duruşma günü veriliyor.
#KiraApartmanlarda ve sitelerde merdiven boşluklarından otoparklara bahçelerden sığınaklara ortak kullanım alanlarına ilişkin gerginlikler sık sık yaşanıyor. Yakın zamanda Yargıtay da konuyla ilgili önemli bir karar verdi. Biz de bu karar ışığında ortak kullanım alanlarına ilişkin mevzuatı uzmanlarımızla birlikte mercek altına aldık.
#EmlakEv sahipleri kiracılarını çıkarıp daha yüksek ücretlere mülklerini kiralamaya çalışırken, kiracılar da (haklı olarak) dışarıdaki fiyatlarla yüz yüze kalmamak için evlerini bırakmıyor. Sonuç olarak tahliye davaları her geçen gün artıyor, sistem tıkanıyor. Geçerli tahliye nedenleri ise genelde yanlış biliniyor. Peki nedir bu konunun doğrusu? Tüm detayları uzmanlara sorduk...
#EmlakKira fiyatlarındaki rekor artış ve yüksek enflasyona rağmen kanunla ev kiralarına yüzde 25 artış sınırı, ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Ev sahibi okurlarım, eylülde yenilenecek kira kontratlarında hâlâ yüzde 25 artış sınırının geçerli olup olmadığını soruyor. Birçok okurum da home office’ler için uygulanacak kira artış oranını merak ediyor. Okurlarımın bu sorularına gayrimenkul ve kira davalarında uzman Ankara Barosu avukatı Murat Tezcan’ın yanıtları şöyle:
#Kira*Oturdukları ev satılan kiracılar yeni ev sahiplerinin “Ya zam yap ya çık” demesinden yakınıyor. Ev satılır satılmaz içindeki kiracı çıkmak zorunda mı? 15 gün önce kiraya TÜFE oranında yasal artış yapan kiracı, yeni ev sahibinin istediği kirayı ödemek zorunda mı? Yeni dönem kira parasına TÜFE oranında artış yapan eski kiracıdan, ev sahibi ek zam talep edebilir mi? *Kira hukuku uzmanı avukat Olcay Göçüm’e göre, beş yıllık süre dolmadan yeni ev sahibi, satın aldığı evde oturan mevcut kiracıdan, kanun gereği TÜFE oranında artış dışında kira artışı isteyemez. Ek zam yapılmadığı ve talep edilen yüksek kira ödenmediği için de evde oturan kiracının tahliyesi talep edilemez.
#Ev Sahibi“Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatındaki yıllık artış oranı Şubat’ta yüzde 84,2 olurken, ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatı 30 TL’ye yükseldi. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 112,3, Ankara’da yüzde 106,7, İzmir’de ise yüzde 74 oldu. Bu gelişmeler sonucunda ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatları İstanbul’da 49 TL’’ye, Ankara’da 24 TL’ye, İzmir’’de ise 30 TL’ye yükseldi. Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde arttı. Kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak kullandığımız kiralanan konut sayısının toplam kiralık ilan sayısına oranı geçtiğimiz aya göre ülke genelinde ve İstanbul’da artarken, Ankara’da ve İzmir’de düştü.”
#KiraKoronavirüs tedbirleri kapsamında çıkarılan kanunla kira borçları siliniyor mu? 1 Mart-30 Haziran arasındaki süreçte kira borcunun ödenmemesi nedeniyle işyeri kira sözleşmeleri feshedilmeyecek. Kiracı tahliye edilemeyecek. Ancak bu döneme ilişkin kira borcu silinmeyecek. İcra takipleri durdurulduğu için 30 Nisan’dan sonra icra takibi yapılabilecek. Konut kiraları ise kapsam dışında.
#YazarMüteahhit Ahmet Özyazıcı, Ataköy’de 2010’da başladığı Yalı Ataköy projesinin, ruhsat iptalleri, davalar ve mühürlemeler nedeniyle zora girdiği günlerde strese bağlı olarak sağlığı bozulunca, psikolog önerisiyle ‘golf’e başladı. Engelli bir vatandaş olarak, Milli Takıma yükseldi. Avrupa şampiyonu da oldu.
#AtaköyGEDİZ Üniversitesi Hukuk Fakültesi, “Kira Hukuku Sempozyumu” düzenliyor. 28 Şubat Cumartesi günü Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda gerçekleştirilecek sempozyumda, kira artış kriterleri, kira sözleşmesinin feshi, kira ilişkisinin devri, kiralananın el değiştirmesi, kiracının tahliyesi gibi konular 4 oturumda ele alınacak.
Yapılan bir yasal düzenleme geçtiğimiz yıl 1 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Bu düzenleme ile ev sahibi 10 yıllık kiracısını tahliye edebiliyor. Ancak, yapılan araştırma başka bir torba yasada önemli bir düzenlemenin yapıldığını ortaya koydu. Söz konusu yasanın geçici maddesine göre 10 yıllık süre düzenlemesi işyerlerini kapsamıyor. İşyerleri için, yasanın yürürlüğe girme tarihi 2014 değil 2020 olarak belirlendi. Uzmanlar, 10 yılını dolduran işyerlerinin tahliyesi 6 yıl sonra mümkün olabileceğini söyledi.
Yargıtay 6. Hukuk Dairesi'nin, İstinye Park'ta bir iş yerinin usulsüzlük nedeniyle kira sözleşmesinin feshi ve tahliye edilmesi kararını, 'yerel mahkemenin sadece sözleşmenin feshi kararını verebileceği' gerekçesiyle bozma hükmü, yerel mahkemenin kararında direnmesi üzerine dosyanın gittiği uyuşmazlık mahkemesi olan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından iptal edildi.
#YargıtayYargıtay 6. Hukuk Dairesi, İstinye Park'ta bir kafe kiralayan işletmenin, usulsüzlük nedeniyle “kira sözleşmesinin feshi” ve “alışveriş merkezinden tahliye edilmesi” kararını, “yerel mahkemenin sadece sözleşmenin feshi kararını verebileceği” gerekçesiyle bozdu.
Ev kiralamak için emlak sitelerine giriş yapan ya da mülk sahipleriyle görüşenler, son zamanlarda bazı koşullarla karşı karşıya kalıyor. Çoğu ev sahiplerinin şaşkınlığa neden olan talepleri arasında; sabıka kaydı, maaş bordrosu, kredi notu raporu, memur olma ve kefil şartı bulunuyor. Hatta tahliye taahhütnamesi de şart koşuluyor. Peki mülk sahipleri böyle isteklerde bulunabilir mi? Kiracılar nasıl bir yol izlemeli?
#KiracıSon günlerde ünlüler dünyasında yaşanan ev sahibi kiracı krizine bir yenisi daha eklendi. Asuman Krause de Etiler’deki evinde oturan kiracısına dava açtı. Krause kiracısının evini boşaltmasını ya da kira bedelini 25 bin TL’ye yükseltmesini istedi.
#Asuman Krause