Güncelleme Tarihi:
"Yeni Borçlar Kanunu" 1 Temmuz 2012’de değiştirildi. Kanuna göre, ev sahibi, 10 yılı dolduran kiracısını gerekçe göstermeden tahliye edebilecekti. Yasanın yürürlük tarihi ise 1 Temmuz 2014 olarak gösterildi. Anılan tarihe gelindiğinde, 10 yılını dolduran birçok kiracının tahliyesi gündeme geldi. Bir çok işyeri de benzer bir uygulama ile karşı karşıya kaldı.
Ancak 4 Temmuz 2012'de başka bir 'Torba Yasa' Meclis'ten geçti. Bu yasaya, 10 yılı dolduran kiracılar ile ilgili geçici bir madde eklendi. Torba yasaya giren bu madde ile, işyerleri için süre 2014'de değil 2020'de doluyor.
İŞYERLERİ İÇİN 8 YIL DAHA
Ancak Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) üyesi bir avukat, “Torba Yasa” olarak anılan paket üzerinde yaptıkları incelemede önemli bir ayrıntıya ulaştı. Kanunun Geçici 2. Maddesinde yer alan düzenleme, benzer durumu yaşayan çok sayıda işyeri sahibini rahatlatacak türden. Anılan düzenleme şöyle yer alıyor:
“GEÇİCİ MADDE 2- Kiracının Türk Ticaret Kanununda tacir olarak sayılan kişiler ile özel hukuk ve kamu hukuku tüzel kişileri olduğu işyeri kiralarında, 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 323, 325, 331, 340, 342, 343, 344, 346 ve 354 üncü maddeleri 1/7/2012 tarihinden itibaren 8 yıl süreyle uygulanmaz. Bu halde, kira sözleşmelerinde bu maddelerde belirtilmiş olan konulara ilişkin olarak sözleşme serbestisi gereği kira sözleşmesi hükümleri tatbik olunur. Kira sözleşmelerinde hüküm olmayan hallerde mülga Borçlar Kanunu hükümleri uygulanır.”
Yasal düzenlemeye göre, işyerleri için süre 1 Temmuz 2014’de değil 1 Temmuz 2020’de dolmuş olacak.
'2020'DEN ÖNCE TAHLİYE EDEMEZ'
TÜSODER Hukuk Komisyonu üyesi Av. Yasin Özkan, konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Araştırmalarımızda gördük ki gözden kaçan önemli bir madde var. 10 yılını doldurmuş eski işyeri kiracılarını rahatlatacak bir düzenleme bu. Böylece bu değişiklik ile işyerleri için tahliye davası 8 yıl ertelenmiş oluyor” dedi. Av. Özkan, bu düzenleme ile, 10 yılını doldurmuş olsa dahi işyerlerinin tahliye edilemeyeceğini, anılan sürenin 2020’de dolmuş olacağına dikkat çekti. Av Özkan açıklamasının devamında “Böyle bir düzenlemenin olduğunu kimse farketmedi. Herkes açıklamalarını bu yönde yaptı. Ancak, benim bir kira tespit davam ile ilgili yaptığım araştırmada böyle bir düzenlemenin olduğunu gördüm. Bu düzenleme tacir sıfatı olan işyerleri kapsıyor. Esnafı kapsıyor. Örneğin vakta ait bir yerde kiracısınız. Vakıf yönetimi 10 yılı doldurdunuz diye sizi çıkaramazz. Bir başka ifade ile Türk Ticaret Kanununa göre tacir sayılan kişiler esnaf ve ticaret şirketleri kiracı oldukları yerlerden 2020 yılına kadar tahliye edilmeleri mümkün değil” şeklinde konuştu.
'ÇOK SAYIDA ŞİKÂYET GELİYOR'
Emlak uzmanı Hatice Kolçak ise, 1 Temmuz 2014’te yürürlüğe giren düzenleme nedeni ile işyeri sahibi kiracılardan yoğun şikâyet aldıklarına işaret etti. Kolçak, 10 yıllık kiracılardan tahliye tehdidiyle hava parası alındığını öne sürerek "Bazı mülk sahipleri, eski kiracıyı çıkarıp yüksek tutarda hava parası almak amacı ve yüksek oranda kira talepleriyle uzlaşmaz tutum sergileyerek tahliye ihtarları göndermeye başladı. Bazıları da tahliye tehdidini öne sürerek eski kiracılarından hava parası talep ediyor" dedi. Kolçak, Türkiye genelinde 10 yılını doldurmuş 2 milyonu aşkın kiracı olduğuna işaret etti.
'HAVA PARASI İSTİYORLAR'
İstanbul Sultanahmet’te pansiyon işleten Murat Canpolat ise benzer bir sorunu yaşadığını, çevresindeki bir çok esnafın da aynı sıkıntıyı yaşadığına işaret etti. Canpolat, ev sahibinin 9 odalı pansiyon için 10 bin dolar hava parasını istediğini öne sürdü. Bağdat Caddesi'nde mefruşat dükkanı işleten bir başka esnaf da benzer sorunlarla karşı karşıya olduğunu aktardı.