Kira Sözleşmesi haberleri sayfasında Kira Sözleşmesi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1275 Kira Sözleşmesi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
e-Devlet kira sözleşmesi nasıl yapılır, vatandaşların gündeminde yer almayı sürdürüyor. Kira sözleşmesinde yeni dönem resmen başlıyor. Kira sözleşmelerinin E-Devlet üzerinden yapılabileceğine dair açıklamada bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu hizmetin tüm kesimler için fayda sağlayacağını ifade etti. Uygulamanın vatandaşların güvenilir bir devlet platformunda sözleşme oluşturmasına fırsat tanıyacağına vurgu yapan Bakan Şimşek, bu sistemin hem bürokrasinin azalacağını hem de Türkiye Gayrimenkul Değer Haritası'nın oluşturulmasına imkan tanıyacağına değindi. İşte, E-Devlet kira sözleşmesi hakkında merak edilen detaylar
#Kira SözleşmesiHazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden güvenilir şekilde hazırlanmasına ilişkin reform niteliğindeki hizmete ilişkin çalışmasını tamamladı. Hizmet, kiracılar ve ev sahipleri için kısa süre içinde devreye alınacak. - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Uygulama, vatandaşların güvenilir bir devlet platformunda sözleşme oluşturmasına fırsat tanıyacak" dedi.
#Kira SözleşmesiCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yıl sonuna kadar e-Devlet üzerinden kira kontratı yapılabileceğini açıkladı. Yeni sistemle kira sözleşmeleri dijital ortamda düzenlenip kaydedilecek. Peki bu uygulama nasıl avantajlar sağlayacak? Her iki taraf nelere dikkat etmeli? Kira ücretleri kontrol altına alınabilir mi? Gayrimenkul Hukukçusu Ümit Yasin Kısa ile mercek altına aldık.
#Kira SözleşmesiGeçtiğimiz aylarda İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, hesabını kapatan ev sahibinin "iyi niyetli olmadığı" yönünde görüş bildirmesi çok tartışıldı. Peki kiranın ödendiği banka hesabı kapatılırsa kiracı ne yapmalı? Kira sözleşmelerinde ödeme detaylarını ayrıntılarıyla yazmak çözüm olabilir mi? Hem ev sahipleri hem de kiracıların bilmesi gerekenleri Gayrimenkul Hukukçusu Ümit Yasin Kısa anlattı.
#KiracıBir ev sahibisiniz ve dairenizi kiraya verdiniz. Komşuların ve mahalle esnafının “Eve her gün farklı insanlar girip çıkıyor” uyarısı üzerine kiracınızın orada yaşamadığını çünkü evi bir başkasına kiraladığını öğreniyorsunuz. Üstüne üstlük o kişinin de daireyi günlük olarak kiraladığı ortaya çıkıyor... ‘Alt kiralama’ olarak tanımlanan, kiracının evi başkasına kiralama durumu, son dönemde yaşanan kiracı-ev sahibi sorunlarından bir tanesi. Peki bu yasal mı? Ev sahibinin ve kiracının böyle bir durumdaki hakları neler? En önemlisi de evin alt kiralama yapılmasını önlemek mümkün mü?
#Ev Sahibi1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusu, anlaşmazlıklar dolayısıyla merak edilen konular arasında yer almaya devam ediyor. Şu ana kadar pek çok vatandaşın sorun yaşadığı kira sözleşmesi hakkında detaylar, dava süreci öncesinde uzlaşı için önem arz ediyor. Peki, bu bilgilere göre 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi? İşte, o detaylar
#Kira SözleşmesiTemmuz ayına kısa bir zaman kala kira artış sınırlamasının devam edip etmeyeceği gündemde yer alıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan birçok açıklamasında fahiş kira artış oranlarına dikkat çekerek yasal düzenlemeler gelebileceğini ifade etmişti. Özellikle son dönemde konut fiyatlarındaki yükseliş devam ederken bazı ev sahipleri belirlenen sınırın üzerinde zam yapma talebinde bulunmuş ve kira artış sınırlamasıyla ilgili düzenlemeye takılmıştı. Geçtiğimiz yılın Haziran ayında başlayan kira artış sınırlaması kısa süre içinde sona erecek. Peki 2023 Kira artış sınırlaması uzatılacak mı, ne zaman sona erecek? İşte, kira artış sınırlamasında son durum…
#Kira Artış Sınırlaması Uzatılacak MıHızla artan kira bedelleri, ev sahibi-kiracı ilişkilerinde büyük sorunlara yol açtı. Zam konusunda anlaşamayanlar, tahliye isteyenler mahkemenin yolunu tuttu. Yığılan taleplerle dava yükü artarken, sonuç için öngörülen süreler 2.5-3 yıla ulaştı. İşte bu sorunun çözümü için hazırlanan kanuni düzenleme geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. 1 Eylül 2023 itibarıyla bir mal sahibi veya kiracı, dava açmak istediğinde arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açamayacak. Peki başvuru nereye, nasıl yapılacak, maliyeti ve süresi ne olacak? Yeni düzenlemeyle ilgili tüm detayları Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile ele aldık. İşte 10 soruda tüm merak edilenler...
#KiraÜlkece çok zor günlerden geçtiğimiz bugünlerde, evsiz kalan depremzede vatandaşlarımızın, içinde bulundukları zor durumdan faydalanarak, deprem sonrası fahiş fiyat artışı ile evlerini kiraya veren ev sahiplerine karşı gabin hükümlerine dayanılarak dava açılabilir.
#Kira Sözleşmesi13.5 milyon kişiyi etkileyen büyük depremin kira sözleşmelerine etkisi tartışılırken bu konuda soru yağıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Aslı Makaracı ve Doçent Seda Öktem Çevik’e göre deprem de ‘mücbir sebep’ sayılabilir.
#Kira SözleşmesiKısa sürede Meclis’e sunulması ve yasalaşması beklenen yeni yargı paketinde arabuluculuğun kapsamı genişliyor. Patlayan kira uyuşmazlıkları, kat mülkiyeti ve komşuluk hukukundan doğan ihtilaflar zorunlu dava şartı olarak arabuluculuk kapsamına alınıyor. İş, ticari ve tüketici uyuşmazlıklarından sonra kira uyuşmazlıkları da mahkemeden önce arabulucuya gidecek.
#Kira SözleşmesiKira sözleşmelerinin başlangıç ve bitişinde anahtar teslim tutanağı mutlaka düzenlenmeli. Bu tutanak olmadan eve girilirse sıkıntı yaşanabilir. Tevdi mahali belirlendikten sonra kiracı anahtarı bu yere teslim etmeli ve durumu kiralayana bildirmelidir. Bu işlemler yapılmazsa kiracının borcu devam eder.
#Kira SozlesmesiKira sözleşmelerini kiracı ve kiraya veren lehine ayrı ayrı değerlendirmek gerekmekte olup covid-19’un gündemimizi meşgul etmeye devam ettiği şu günlerde ticari işletme faaliyetini sürdürmeye çalışan kiracılar lehine ticari sözleşmelerden bahsetmenin uygun olacağı kanaatindeyim.
#Kira SözleşmesiBursa'da, kira ücretini sözleşme imzaladığı kişiye ödeyen vatandaş, yıllar sonra hakkında başlatılan icra takibiyle sarsıldı. İcraya itiraz eden kiracı, soluğu mahkemede aldı. 'Dairenin sahibi olmayan âcire (kiraya verene) yapılan ödemeler, kiracının sorumluluğunu kaldırmaz' yönündeki mahallî mahkeme kararını Yargıtay da onadı. Bu emsâl kararla, mülk sahibine yapılmayan ödemeler yok sayılacak.
#KiracıKira sözleşmesinin süresinin, süre uzatımına ilişkin yazılı bir karar/olur alınmaksızın veya yeni bir sözleşme düzenlenmeksizin veyahut mevcut sözleşmeye bu hususa ilişkin ayrıca bir şerh konulmaksızın otomatik olarak uzaması halinde, damga vergisine tabi bir kağıt bulunmadığından, uzatılan süre için damga vergisi aranılmayacaktır.
#Konutİzmir'in Seferihisar İlçesi’ndeki Teos antik kentinde sürdürülen çalışmalarda günışığına çıkarılan 2200 yıllık yazıt, Anadolu’daki en kapsamlı ’kira sözleşmesi’ni ortaya koydu. 1 kefil ve kentin ileri gelenlerinden oluşan 6 şahitle yapılan sözleşmede, içerisinde binalar bulunan arazinin uygun kullanılmaması durumunda uygulanacak cezalar da yer alıyor. Kazı ekibinde yer alan Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Adak, Ionia’nın önde gelen kentlerinden biri olan ve M.Ö 1100’de kurulan Teos antik kentiyle ilgili Herodot’un bilgiler verdiğini hatırlattı. Prof. Dr. Adak, "Herodot bu kentle ilgili ’Dünyanın en ılımlı yerinde’ der. Kent, günümüzde Seferihisar ilçesi sınırlarındadır. 1960’lı yıllarda da kazılar yapıldı ama, 2010 yılından bu yana kazılar Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Kadıoğlu başkanlığında sürüyor" dedi.
#İzmirSon dönemde kiralık konut piyasasında yaşanan gelişmeler, kiracı ve ev sahipleri arasında gerginlikleri artırıyor. Şimdi ise kiralık ev ilanlarının olduğu sitelerde, zam pazarlığı ya da dava süreciyle uğraşmak istemeyen mülk sahipleri, evlerini bir ya da iki yıllığına kiraya vermek istiyor. Peki ev sahipleri böyle bir hakka sahip mi? Kiracılar nasıl bir yol izlemeli?
#Kira SözleşmeleriİSTANBUL Beyoğlu’nda, oturma ve işyeri işletme izni olan İran uyruklu Soohasadat Mojsenalhosseini (27), bir restoranı, yaklaşık 1 ay önce 6 aylık ödemesini yaparak kiraladı. Mojsenalhosseini restoranı işletmeyi sürdürürken bir süre sonra kira sözleşmesi yaptığı mülk sahipleri, kadın hakkında kendilerine hakaret ettiğini öne sürerek şikâyetçi oldu.
#Soohasadat Mojsenalhosseiniİstanbul Beyoğlu’nda bir restoranı işleten İranlı kadın ve çalışanı tahliye davası açan mülk sahiplerinin kardeşi tarafından yapılan baskınla palalı saldırıya uğradı. Dehşet anları güvenlik kamerasına yansırken, yaralananın olmadığı olayla ilgili saldırgan polis tarafından gözaltına alındı.
#İstanbulİstanbul Beyoğlu’nda bir restoran işleten İranlı kadın ve çalışanı, tahliye davası açan mülk sahiplerinin kardeşi tarafından yapılan baskınla palalı saldırıya uğradı. Kadının ve çalışanların dehşeti yaşadığı olayda yaralanan olmazken, saldırgan palayla iş yerine zarar verdi. İş yerindeki çalışanın önce çekpasla kovaladığı ardından da eliyle müdahale ettiği saldırgan dışarıya çıkartıldı. Dehşet anları güvenlik kamerasına yansıdı.
#BeyoğluKira artış ortalamasının yüzde 45’e gerilemesi ile birlikte çok yüksek rakamlara ev kiralayanlar, ‘kiram indirilsin’ davası açıp açamayacaklarını merak etmeye başladı. Ankara Barosu avukatı Murat Tezcan ev sahibi gibi kiracının da 5 yıllık süre dolmadan ‘uyarlama’ davası açamayacağını söylüyor...
#Kira Artış Ortalamasıe-Devlet kira sözleşmesi nasıl yapılır, vatandaşların gündeminde yer almayı sürdürüyor. Kira sözleşmesinde yeni dönem resmen başlıyor. Kira sözleşmelerinin E-Devlet üzerinden yapılabileceğine dair açıklamada bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu hizmetin tüm kesimler için fayda sağlayacağını ifade etti. Uygulamanın vatandaşların güvenilir bir devlet platformunda sözleşme oluşturmasına fırsat tanıyacağına vurgu yapan Bakan Şimşek, bu sistemin hem bürokrasinin azalacağını hem de Türkiye Gayrimenkul Değer Haritası'nın oluşturulmasına imkan tanıyacağına değindi. İşte, E-Devlet kira sözleşmesi hakkında merak edilen detaylar
#Kira SözleşmesiAhu Yağtu’nun Ortaköy’de kirada oturduğu dairenin sahibi olan Esin-Muharrem Ömer Özgür çifti, ünlü oyuncunun Bebek’te kendine ait bir evi bulunduğunu belirterek tahliye davası açtı. Davanın reddini isteyen Ahu Yağtu ise kendi evinin oturmaya elverişli olmadığını öne sürdü.
#Ahu YağtuHazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden güvenilir şekilde hazırlanmasına ilişkin reform niteliğindeki hizmete ilişkin çalışmasını tamamladı. Hizmet, kiracılar ve ev sahipleri için kısa süre içinde devreye alınacak. - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Uygulama, vatandaşların güvenilir bir devlet platformunda sözleşme oluşturmasına fırsat tanıyacak" dedi.
#Kira SözleşmesiGeçen haftaki yazımda, Almanya’da yaşayan vergi mükelleflerinin vergiden düşebileceği sağlık giderlerine değinmiştim. Bu hafta ise sizlere, diğer vergi avantajlarına dikkatinizi çekmek istiyorum. Herkesin hemen aklına gelmeyen birçok vergi indiriminden yararlanmaya hazır mısınız? İşte bazı örnekler:
#ALMANYAHızla yükselen kiraların etkisiyle paylaşımlı odalara talep arttı. Bu yolla daha çok gelir elde etmeyi hedefleyen kimi ev sahipleri artık aile değil, bekar kiracı peşinde. Ranza doldurulan odalara 10 kişiye kadar kiracı kabul edilirken, ilanlara eklenen fotoğraflar evlerin yurda dönüştüğünü gösteriyor. Üstelik sadece öğrenciler değil, tek yaşayanlar da barınma ihtiyacını böyle karşılıyor. Uzmanlara göre vergi ve güvenlik sorunu oluşturan bu tip kiralamalar için düzenlemeye ihtiyaç var.
#Barınma SorunuCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yıl sonuna kadar e-Devlet üzerinden kira kontratı yapılabileceğini açıkladı. Yeni sistemle kira sözleşmeleri dijital ortamda düzenlenip kaydedilecek. Peki bu uygulama nasıl avantajlar sağlayacak? Her iki taraf nelere dikkat etmeli? Kira ücretleri kontrol altına alınabilir mi? Gayrimenkul Hukukçusu Ümit Yasin Kısa ile mercek altına aldık.
#Kira SözleşmesiÜniversite tercih sonuçlarının açıklanmasına sayılı günler kala ‘kiralık oda’ ilanları artmaya başladı. Kimi zaman ev sahipleri bir odasını kiraya veriyor, kimi zaman kiracılar maliyeti bölüşmek için ev arkadaşı arıyor, kimi zaman da yatırım amaçlı ev alanlar oda oda kiralama ile gelirini artırmayı planlıyor. Bu yıl yüksek kira bedelleri nedeniyle öğrencilerin bu seçenekleri daha fazla tercih etmesi bekleniyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: Oda kiralarken mutlaka sözleşme yapın ve kritik maddelere dikkat edin. Yoksa hazırlıksız bir anda tahliye riskli ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Gayrimenkul hukuku uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz’a oda kiralamanın püf noktalarını sorduk. İşte 5 soruda tüm bilinmesi gerekenler...
#ÜniversiteEnflasyon beklentisi temmuz 2024 ile beraber gözler TÜİK verilerine çevrildi. Temmuz ayı enflasyon artış oranları Ağustos ayının gelişiyle birlikte en çok merak edilip araştırılanlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Özellikle kira sözleşmesi yenilenecekler yüzde 25 sınırının kalkması nedeniyle merak içerisinde Temmuz ayı enflasyon artış oranını merak ediyor. Bilindiği üzere Ağustos ayında yenilecek kira kontratlarına yapılacak kira artış zammı üst sınırı Temmuz ayı itibarıyla oluşan 12 aylık enflasyon farkı doğrultusunda belirleniyor. Peki, Temmuz ayı enflasyon verileri ne zaman açıklanacak? İşte merak edilen sorunun cevabı ve TCMB tarafından yayınlanan Temmuz ayı enflasyon beklenti anketi sonuçları...
#EnflasyonEv kiralamak için emlak sitelerine giriş yapan ya da mülk sahipleriyle görüşenler, son zamanlarda bazı koşullarla karşı karşıya kalıyor. Çoğu ev sahiplerinin şaşkınlığa neden olan talepleri arasında; sabıka kaydı, maaş bordrosu, kredi notu raporu, memur olma ve kefil şartı bulunuyor. Hatta tahliye taahhütnamesi de şart koşuluyor. Peki mülk sahipleri böyle isteklerde bulunabilir mi? Kiracılar nasıl bir yol izlemeli?
#KiracıGeçtiğimiz iki yılda ev sahibi-kiracı anlaşmazlığı hiç olmadığı kadar arttı. Hızla artan kiralar, getirilen zam sınırı ilişkilere büyük zarar verdi. Kira davalarında rekor artışlar görülürken, maalesef sorunlar adli vakalara da dönüştü. Yaşanabilecek anlaşmazlıkları en düşük seviyede tutmak için ise doğru hazırlanan bir kira sözleşmesi büyük önem taşıyor. Peki tarafların haklarını koruyan sözleşmede nelere dikkat etmek gerekiyor? Tüm bilinmesi gerekenleri gayrimenkul hukuku uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile konuştuk. İşte 10 maddede doğru kira sözleşmesinin kuralları...
#KiracıFormula 1 pistinin bulunduğu Tuzla’daki İstanbul Park arazisinde tahliye düğümü çözüldü. 2 Nisan’da düzenlenen ihaleyi kazanarak pistin 30 yıllığına yeni işletmecisi olan Can Bilim Eğitim Kurumları A.Ş. dün (29 Mayıs 2024) itibarıyla pisti eski kiracı Intercity’den devraldı.
#Formula 1Geçen haftaki yazımda, Avrupa’da yaşayan Türklerin yaklaşan izin döneminde yabancı plakalı araçlarıyla yurda giriş şartlarını konu etmiştim. Hesaplama sonucunda kesintili veya kesintisiz son bir yılın toplamda 185 günden fazlasını yurt dışında geçiren ve olağan durumda yurt dışında ikamet eden kişilerin, yurt dışında yerleşik olma koşulunu sağlamış sayılacaklarından, taşıtlarına yurda giriş izni verileceğini de belirtmiştik.
#Avrupalı TürklerF1 pisti ihalesi tamamlandı. Gözler yarışların yeniden Türkiye’de düzenlenmesi için atılacak imzaya çevrildi. Ancak gerek yeni kiracı gerekse TOSFED, pistin halen Intercity tarafından tahliye edilmemesinin F1’in Türkiye’ye gelme ihtimalini zorlaştırdığını söyledi. TOSFED Başkanı Üçlertoprağı, “Pist tahliye edilmeden F1 ile sözleşme imzalamak mümkün değil” derken, kira sözleşmesi dolan Intercity’den tahliye süreciyle ilgili net bir açıklama gelmedi.
#F1 PistiHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının devam edip etmeyeceğine yönelik “Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde bir çalışma yok” dedi. Ayrıca, çok uluslu şirketler için asgari kurumlar vergisi getireceklerini dile getiren Şimşek, “Arsalar ve gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirler konusunda da paket çalışmamız var” ifadelerine yer verdi.
#Mehmet Şimşek