Çalışma hayatının yeni normalleri arasına ‘uzaktan ya da hibrit çalışma modeli’ ve ‘haftada dört gün çalışma’ tartışmalarından sonra ‘artan ek iş talebi’ de girdi. Türkiye’de ve dünya genelinde yapılan araştırmalar, artan yaşam maliyetleri karşısında çalışanların ek iş arayışlarının hızlandığını ortaya koydu. Avustralyalı çalışanların yüzde 32’si, Amerikalı çalışanların yüzde 40’ı, İngiliz çalışanların ise yüzde 44’ü ek bir işte çalıştığını söylüyor. Yurt içinde yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de bu oran yüzde 52. Ek işlere en çok yönelenlerin Y ve Z Kuşağı olduğu; en yüksek geliri de Y Kuşağı’nın sağladığı belirtiliyor. Ancak ‘Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan da olunabilir.’
#Ek İşUzun süredir satış baskısı altında olan BIST 100 endeksi, Trump’ın yeniden başkan seçilmesiyle birlikte hareketlendi. Trump’ın temkinli yaklaşılması gereken ‘barış getireceğim’ açıklamalarının gerçekleşmesi durumunda, Türkiye ekonomisi ve piyasaları olumlu etkilenecektir. Borsanın bu beklentiyi fiyatlamaya başladığını söylemek yerinde olacak. Ancak endekste bu yükselişin sürmesi için 9 bin 300 puan seviyesinin üzerinde kalınması gerekiyor.
#BIST 100 EndeksiAnkara’da ikinci el eşya piyasasının kalbinin attığı yer olarak bilinen İtfaiye Meydanı’nda artık sessizlik hakim. Esnaf, üniversite öğrencilerinin ev tutmak yerine yurtları tercih etmesinin yanı sıra dijital ikinci el alışveriş uygulamalarının da işlerini düşürdüğünü belirtiyor.
#İtfaiye MeydanıKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Instagram'a getirilen erişim yasağına dair, "Ulaştırma Bakanlığının takip ettiği bir konu. Karşılıklı görüşmelerle anlayışlı bir şekilde iki tarafın anlayışlı yaklaşımıyla kısa sürede çözülür diye umut ediyorum" dedi.
#Mehmet ErsoyKira artışında yüzde 25’lik sınırın kaldırılmasıyla beraber yaşanacak sürece ilişkin öngörü ve beklentilerini paylaşan Ankara Üniversitesi (AÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, “Bugünden itibaren kiralık konut pazarının canlanabileceği öngörülmekte. Kira geliri yetersiz bulunması nedeniyle boşta tutulan konutların kiraya verilmesi ile birlikte kira fiyatlarında düşüş olabileceği tahmin edilmektedir” değerlendirmesinde bulundu. Ankara’ya ilişkin tahminlerini de paylaşan Prof. Dr. Tanrıvermiş, özetle şunları söyledi:
#Ekin Hazal DOĞRUYUSEVERKiraya yüzde 25 zam sınırı 10 gün sonra sona eriyor. Zam sınırının kaldırılmasının kira sorununu çözmeyeceğini dile getiren sektör temsilcileri, 3 önemli öneride bulundu: 1. Ev sahipliği oranını artıracak adımlar atılmalı. 2. Erişilebilir fiyatlı konut ve sosyal kiralık konut için kamu arsalarında özel sektörle işbirliği yapılmalı. 3. Kiralık konut arzı için bireysel yatırımcının önü açılmalı.
#KiracıTürkiye’de konut sahibi olmak isteyenler ve uygun fiyatla kirada oturmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Kredi faizlerindeki yükseklik konuta olan talebi düşürürken bir de kiralara getirilen yüzde 25’lik artış sınırı yatırımcıyı gayrimenkulden uzaklaştırıyor. Önümüzdeki dönem için konuta verilmesi planlanan uygun faizli kredi ve Temmuz ayından itibaren yürürlükten kalkacak olan kira artış sınırını uzmanlar değerlendirdi.
#KonutKahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin üzerinden bir yıl geçti. Büyük yıkımın ardından şehirlerini terk etmek zorunda kalan depremzedelerin birçoğu Ankara’ya da geldi. Depremin birinci yılında mahallelelerine gelen depremzedeleri sorduğumuz muhtarların ortak yanıtı, “Birçok depremzede memleketine geri döndü” oldu.
#AnkaraYerel seçime sayılı günler kaldı. Partiler vaatlerini bir bir açıklarken gözler 30 Ocak'ta AK Parti'de olacak. AK Parti seçim vaatlerinden oluşan beyannamesini bu tarihte açıklayacak. 8 ana başlık ve 200 sayfadan oluşan beyannamede memurlara büyükşehir tazminatı, dirençli şehirler vurgusu ön plana çıkıyor.
#Büyükşehir TazminatıYerel seçime sayılı günler kaldı. Partiler vaatlerini bir bir açıklarken gözler 30 Ocak'ta AK Parti'de olacak. AK Parti seçim vaatlerinden oluşan beyannamesini bu tarihte açıklayacak. 8 ana başlık ve 200 sayfadan oluşan beyannamede memurlara büyükşehir tazminatı, dirençli şehirler vurgusu ön plana çıkıyor.
#MemurAlmanya’da konut sorunu uzun süredir çözülemiyor. Kira fiyatları vatandaşın canını acıtmaya başlarken, inşaatçılar da artan maliyetler ve bürokrasiden şikâyetçi. 2021’de iktidara gelen hükümet sorunu çözmek için yılda 400 bin sosyal konut üretme sözü verdi. Ancak 2024’ün sonuna kadar tamamlanması beklenen konut sayısı yaklaşık 200 bin.
#ALMANYAKonut fiyatları ve kiralar cep yakmaya devam ederken artış hızlarında yavaşlama dikkat çekiyor. TCMB verilerine göre, ülke genelinde konut fiyatları ekimde aylık yüzde 3.8, yıllık yüzde 86.5 arttı. Aylıkta son 5 ayın, yıllıkta 21 ayın en düşük oranı görüldü. 3 büyük ilde kiralar da eski hızında yükselmiyor. Kiralar İstanbul’da ekim ve kasımda 3 yıl sonra sınırlı da olsa geriledi. Ankara’da yüzde 21’e kadar yükselen aylık artış 30 ay sonra düşüşe geçti. İzmir’de çift haneli artışlar geride kaldı.
#Konut FiyatlarıKira artışları vatandaşların kanayan yarası... Özellikle İstanbul'da taraflar arasında tartışmalar bitmiyor. Ev sahiplerinin kiracıları çıkarmak için başvurdukları yöntemlerden biri “Kendim oturacağım” demek. Ancak bazı ev sahipleri bu yöntemle boşalttıkları evleri kendileri oturmak yerine yeniden kiraya veriyor. Peki böyle bir durumda çıkan kiracının ev sahibinden şikayetçi olma hakkı var mı? Kıracı, taşınmak için yaptığı masrafları ev sahibinden alabilir mi?
#EmlakCHP Sözcüsü Deniz Yücel, Bolu Belediye Başkanı Sayın Tanju Özcan'ın da dahil olduğu 13 kişinin Parti Meclisi kararıyla affedildiğine ve yeniden üyeliklerine karar verildiğini duyurdu. Karara ilişkin açıklama yapan Özcan "Bu kararla birlikte sayın genel başkanımız ve yeni ekibinin değişim konusunda da ne kadar kararlı olduğunu toplum görmüş oldu" dedi.
#CHPDeğişen talepler, artan fiyatlar, kredi imkânlarının sınırlı olması gayrimenkul sektöründe dengeleri değiştirdi. Toplam satış içinde uzun yıllar lider konumda olan konut, yerini arsa-tarlaya kaptırdı. Pandemide ilginin azaldığı ofislerde doluluklar yeniden artmaya başladı. Ancak ofis ve işyeri gibi ticari gayrimenkuller, profesyonellere hitap ettiği için bireysel yatırımcı açısından zorlu alan olarak görülmeye devam ediliyor. İşte uzman görüşleriyle konut, arsa ve ticari gayrimenkul piyasasında yaşananlar...
#Gayrimenkul1 Eylül’de kira uyuşmazlıklarında dava şartı olarak zorunlu arabuluculuk uygulamasının başlamasının ardından okurlarımın merak ettiklerini Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sordum. Bakan Tunç, “1 Eylül’den itibaren kira, kat mülkiyeti ve komşuluk hukuku konularında zorunlu arabuluculuk uygulamasını başlattık. 40 bin uyuşmazlıktan 6 bini anlaşma, 5 bini anlaşmama yönünde sonuçlandı. 12 bin kişi mahkemeye gitmedi. Bugün itibarıyla taraflar yüzde 25’in üzerinde kira artışında da anlaşabilmektedir” dedi.
#Yılmaz Tunç"ÜLKEMİZDE karşılaştığımız hakkaniyetten uzak kira artışları ve arsa fiyat artışları barınma sorununun çözümünde büyük bir engel teşkil ediyor. Bu sebeple GYODER Erişilebilir Konut Komitesi olarak, sektör temsilcileri ile konuya vicdanen yaklaşıp buna nasıl çözüm getiririz diye 2022 Ocak ayından beri çalışma yürütüyoruz.”
#Mehmet KalyoncuTicaret Bakanı Ömer Bolat ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulunuyor. Bakan Bolat, otomotiv ve emlak sektöründe fiyatların düşmeye başladığını, Kasım ayında devreye girecek uygulama ile fiyatların daha da aşağı gelebileceğini ifade etti. Bolat ayrıca deprem bölgesinde fahiş fiyattan çimento ve hazır beton satanlara da inceleme yapıldığını söyledi.
#Ömer BolatKira uyuşmazlıklarında yeni dönem dünden itibaren başladı. Arabuluculuk Yasası’ndaki kira davalarında dava şartı olarak zorunlu arabuluculuk uygulaması yürürlüğe girdi. Başta kira artışları olmak üzere ev sahipleri de kiracılar da kira uyuşmazlıkları için zorunlu olarak arabulucuya gidecekler. Eğer arabulucu da uzlaşma sağlayamazsa mahkemeye başvuracaklar ve yargı süreci başlayacak. Arabulucuya gidildikten sonra taraflar en geç 4 hafta içinde bir karar verecek. Anlaşamazlarsa, bu defa hem kiracıya hem ev sahibine mahkemeye başvuru yolu açılacak. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, katıldığı bir televizyon programında, iki tarafın anlaşması halinde yüzde 25 sınırının aşılabileceğini belirtmişti. Peki uygulama nasıl işleyecek. İşte detayları...
#KiraEv değil, oda değil, yataklar kiralanıyor... Fahiş kira artışları nedeniyle tek başına ev kiralayamayan öğrenciler ev arkadaşları arıyordu. Artık bu da yetmiyor... Son dönemde ‘paylaşımlı evler’den sonra, ‘paylaşımlı oda’ ilanları da artmaya başladı. Yurtlar gibi aynı odaya birkaç yatak ya da ranza konuluyor, sekiz kişiye kadar kiracı tek odada birlikte kalıyor.
#Kiralık OdaGYODER, erişilebilir kiralık konut sorununa çözüm bulmak için, kamu-özel iş birliğinde geliştirdiği ‘GYODER Yeni Konut Modeli’ni tanıttı. Arsa maliyetini ortadan kaldıran model ile uzun dönemli kiracılık mümkün olacak. Kamusal kiraya veren yapısı ile uygun fiyatlı kiralık konutlar üretilecek. Hızlanması gereken kentsel dönüşümün de önü açılacak.
#GYODER