Uzun yıllardır sigara kullanan 52 yaşındaki Avusturyalı bir tiryaki; ses kısıklığı, nefes almada zorluk ve kronik öksürük şikâyetleriyle hastaneye başvurdu. Doktorların incelemesi sonucunda boğazının arka kısmında saç gibi kılların varlığı tespit edildi. Bilim dünyasında şaşkınlıkla karşılanan bu vaka, sigaranın sağlık üzerindeki potansiyel zararlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Peki sigara nasıl oluyor da böyle bir soruna neden oluyor? Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor? Prof. Dr. Çiğdem Kalaycık Ertugay ile mercek altına aldık.
#SağlıkAĞIZ kokusunun kişinin çevresi ya da en azından kendisi tarafından fark edilebilen, nefes alışverişi ve konuşma esnasında ortaya çıkan nahoş kokular olduğunu belirten diş hekimi Rıfat Emnalar, bu durumun çoğunlukla kişiye sosyo-psikolojik problemler olarak yansıdığını söyledi.
#İzmirAğız kokusu sosyal yaşantımızı olumsuz etkileyen, karşımızdaki kişiye daha ilk tanıştığımız anda tatsız mesaj veren bir rahatsızlık. Kötü ağız hijyeninin kaçınılmaz sonucu olsa da bazen ne yaparsak yapalım kurtulamadığımız bir hastalık olarak bizi rahatsız ediyor. Birçok kişi kendi ağız kokusunun farkına varıp doktora gitse de, bazılarımız bunun farkına varmadan yaşıyoruz. Çevremizdeki insanların bu durumu utanılacak bir şey olarak algılayıp uyarmaması sonucu belki de kendi ağız kokumuzun bilincine hiç varamayacağız.
Ben Seyfi Dursunoğlu’nu çok severim. Tanışıklığımız televizyona ilk çıktığı yıllara dayanıyor, neredeyse 20 yıl öncesine... 86 yaşında olup da hâlâ televizyoncuları peşinde koşturan bir sahne insanı dünyada yoktur. İşte bu akşam da yine peruğunu takacak, kendi diktiği elbiselerini giyip Huysuz Virjin olacak ve Kanal D ekranında yılbaşı eğlencesini sunacak Seyfi Dursunoğlu. Ben de bunu fırsat bilip yılın bitimine 3 gün kala kapısını çaldım, “2017 nasıl geçti?” diye sordum. Her zamanki gibi tatlı, nüktedan, müstehcen ve çok zekiydi. “Allah uzun ömürler versin” dedim, “Daha ne uzun olsun, yeter be! Küt diye gitmek isterim” diye tersledi beni!
#Cengiz SemercioğluDİŞ ve ağız bakımında diş fırçası, diş ipi ve diş arası fırçası kullanılması gereken üç aparatlardır. Dişlerimize bakmanın en etkili yolu şüphesiz doğru şekilde dişleri fırçalamaktır. Değişik diş fırçalama yöntemleri olmakla beraber en çok kabul gören diş fırçalama şeklini tarif etmekte yarar görüyorum.
Artık "Manda yuva yapmış söğüt dalına" diye başlayan türküyü "bu ne manasız şey" diye küçümseyemezsiniz. Çünkü İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’ndan Kastamonulu bir akademisyen anlamsızlığıyla bilinen yöre türküsünü makale konusu yaptı. Türkünün saçma değil, sadece bilgisizlik kurbanı olduğunu ortaya koyan İrfan Kurt, doğru anlaşılabilmesi için yöresel özelliklerin bilinmesi gerektiğini söylüyor.
Ağız ve diş sağlığını korumada en önemli önlem düzenli diş fırçalama. Ağızda biriken mikrop ve yiyecek artıklarının zararlı etkilerinden korunmak için uzmanlar düzenli fırçalamanın yanı sıra gargara yapılmasını ve diş ipi ile ara yüz fırçalarının da kullanılmasını tavsiye ediyor.
Çizgilerinde insanları seviştire seviştire sonunda kitabını toplattırmayı başardın. Nasıl oldu bu iş?<br>- Geçen gün bir abimizi ziyarete gidiyordum. Ne götüreyim diye düşünürken imzalı ‘‘Pazar Sevişgenleri’’ kitabının iyi olacağına karar verdim. Girdiğim kitapçıların hepsinde tükenmişti. Durumu bildirmek için yayınevine telefon açtığım sırada memurlar içeriye girmiş, toplatma kararını işleme koymuşlar.