Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2024 09:15
Uzun yıllardır sigara kullanan 52 yaşındaki Avusturyalı bir tiryaki; ses kısıklığı, nefes almada zorluk ve kronik öksürük şikâyetleriyle hastaneye başvurdu. Doktorların incelemesi sonucunda boğazının arka kısmında saç gibi kılların varlığı tespit edildi. Bilim dünyasında şaşkınlıkla karşılanan bu vaka, sigaranın sağlık üzerindeki potansiyel zararlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Peki sigara nasıl oluyor da böyle bir soruna neden oluyor? Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanıyor? Prof. Dr. Çiğdem Kalaycık Ertugay ile mercek altına aldık.
Sigara içmenin sağlık üzerindeki ciddi riskleri artık yaygın olarak biliniyor. Bu zararlar arasında kanser, kalp hastalığı, felç, akciğer hastalıkları ve diyabet gibi önemli sağlık sorunları öne çıkıyor. Ancak Avusturyalı bir tiryakide nadir görülen bir komplikasyon doktorları bile şaşırttı.
American Journal of Case Reports’ta yer alan vaka raporunda kimliği açıklanmayan 52 yaşındaki Avusturyalının boğazında, sigara bağımlılığının beklenmedik bir sonucu olarak kıl oluşumu meydana geldi.
17 YIL BOYUNCA GÜNDE BİR PAKET SİGARA İÇİYORDU
17 yıl boyunca günde bir paket sigara içtikten sonra doktora başvuran hasta; ses kısıklığı, nefes almada güçlük ve kronik öksürük gibi şikâyetler yaşadı. Uzmanlar tarafından yapılan bronkoskopi (Solunum sistemi içindeki hava yollarını ve akciğerleri incelemek için kullanılan tıbbi bir prosedür) sonucunda ise boğazında iltihap ve kıl oluşumu tespit edildi. Doktorlar kılları temizlediler ancak bu geçici bir rahatlama sağladı.
ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ UYGULANDI AMA KILLAR ÇIKMAYA DEVAM ETTİ
Hasta, uzun süre devam eden semptomlar nedeniyle yine hastaneye gitmek zorunda kaldı. Bu sefer kılların bakterilerle kaplı olması nedeniyle antibiyotik tedavisi de uygulandı. Fakat kılların tekrar çıkması devam etti.
Sonunda kişi sigarayı bıraktı. Uzmanlar riskli bir operasyonla kılların köklerini yaktı ve sorun çözüldü. Bir sonraki yıl yapılan ikinci bir işlemle de kılların tekrar oluşması önlenmiş oldu.
SİGARA NASIL BU TÜR SAĞLIK SORUNUNA YOL AÇIYOR?
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğum Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Çiğdem Kalaycık Ertugay, “Kıl folikülü oluşumu ve saç büyümesinde, eş zamanlı olarak çeşitli moleküler yollar rol oynar. Bu oluşum yollarından bazıları kronik sigara maruziyeti sonrası solunum epitelinde (Solunum sisteminde bulunan özel bir doku) bölgesel olarak artış gösterebiliyor. Bu nedenle sigara solunum yolunda iltihabı tetikleyebildiği gibi hücrelerin kıl foliküllerine dönüşmesine de neden olabiliyor” dedi.
KILLI BOĞAZ NADİR AMA KILLI DİL İLE BAŞVURAN HASTALAR VAR!Boğazda oluşan kılın literatürde birkaç olgu ile sınırlı olduğunu ancak ‘kıllı dil’ sorunuyla polikliniklere başvuruların daha çok olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ertugay,
“Kıllı dil, dilin üst yüzünde aşırı keratin birikimi ve filiform papilla hipertrofisiyle (Dilin üzerinde bulunan ve dokunurken hissedilen küçük, koni şeklindeki çıkıntılar) karakterize olup, klinik olarak dil sırtında genellikle orta kısımda uzun saça benzer yapılar olarak kendini gösteriyor” dedi ve şöyle devam etti:
“Özellikle çok fazla sigara içicisi olan ve ağız hijyeni kötü olan erkeklerde prevalansı daha yüksek. Sigaranın bırakılması temel tedavi olup ayrıca oral hijyen için dezenfektan gargara kullanılması lazım. En önemlisi de dil üzeri günde üç kere fırçalanarak temizlenmeli. Jel formunda retinoik asit de kullanılabilir.”
BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Hem boğazda hem de dilde oluşan kıl sorununun belirtilerine de değinen Prof. Dr. Çiğdem Kalaycık Ertugay,
“Bazı hastalarda ağız kokusu, tat duyusunda azalma ve öğürme hissiyle ilgili şikâyetler olabilir. Solunum yolunun gırtlak ve alt seviyesinde olan tüylenme problemlerinde ise temel şikâyetler; geceleri daha çok olan solunum sıkıntısı, seste kabalaşma, kronik öksürük ve nadiren öksürürken ağız içinden saç kılı çıkması olabilir” ifadelerini kullandı.
SİGARAYI BIRAKTAN 15 YIL SONRA SAĞLIKLI AKCİĞERE SAHİP OLUNUYOR AMA…
Halk arasında sigaranın zararı olarak sadece kalp hastalığı, kalp krizi ve akciğer kanseri gibi hastalıklar yaptığı biliniyor. Ancak Prof. Dr. Ertugay, tütün ürünlerinin bilinmeyen pek çok zararı olduğunu söyleyerek şu dört önemli maddeye dikkat çekti:
1- Sigara çocuk sahibi olmanızı engelleyebilir, bu durum üreme çağındaki çiftleri etkileyen önemli bir problem. Sigara bağımlısı çiftlere yardımcı üreme tedavisi yapıldığında olumsuz sonuçlar alınma riski de günden güne artıyor.2- İşin en kötü tarafı çocuğunuz da sigara bağımlısı olabilir. Yapılan araştırmalara göre tek ebeveynin sigara içtiği durumlarda çocuğun sigara bağımlısı olma riski yüzde 1,3 kat artarken her iki ebeveyn de sigara içiyorsa bu risk 2,16 kat artıyor.3- Nikotin ve kafein birlikte kullanıldığında bağımlılık yapma riski oldukça yüksek.4- Bir birey sigarayı bıraktıktan ancak tam 15 yıl sonra normal sağlıklı bir akciğere sahip oluyor ancak kanser riskindeki artış aynı düzeyde devam ediyor.
Fotoğraflar: iStock