Hatay mutfağına ait olan ama bugün şehirde neredeyse ustasının kalmadığı sasiço... Hamuru pancarlı, içi keçi büş peyniri dolgulu ravioli... Adaçayı tempura... Pöç etli Japon mantısı... Şef Yaren Çarpar’ın elinden çıkma bu özel tatlar, Maslak Sanayi’deki House of Ekria’da...
#Hatay MutfağıBu hafta İşin Peşinde köşesi için Rumeli Feneri Balıkçı Limanı’nda bir tekne atölyesinde çalıştım. Bu işte neredeyse her aşama el işçiliğine dayanıyor. İşin yüzde 70’ini iskeleti ve ahşap bölümleri oluşturan ustalar yapıyor. Geri kalan kısım ise elektrik ve motor aksamından oluşuyor. Günlük 300 lira yevmiye ile çalışılan bu işte en zor kısım denge kurmak. Bir tekne 4 ayda yapılıyor. O zamana kadar her parçanın simetrik ve dengeli kesilmesi lazım. Her parça milim milim ayarlanıyor. Bugün çalıştığım tekne ‘o gemi bir gün gelecek’ repliği ile hatırladığımız oyuncu Serkan Keskin için yapılıyormuş. Hızla artan maliyetler ise tıpkı otomotivdeki gibi tekne fiyatlarını katlamış.
#GazetehaberleriAnadolu tarihinde her dönem önemli bir merkez olmuş Bursa. Fetihler, göçler, savaşlar ve zaferlere tanıklık etmiş. Yeşil günleri geçmişte kalsa da her adımda tarihten bir iz çıkıyor bu şehirde karşımıza. Gelin size benim bildiğim Bursa’yı anlatayım. Sağlıklı ve yeniden gönlümüzce gezeceğimiz günler geldiğinde, yolunuz düşerse listenize almanız için hem lezzet durakları hem de görmeden dönmemenizi önereceğim yerleriyle ufak bir Bursa turuna hazır mısınız?
#YazarGünümüzde birbirinden farklı ağaç türleri bulunuyor. Çeşitlerine ve yapılarına göre bu ağaçların bakım şekilleri de değişiyor. Türkiye genelinde en çok yetişen ağaçlardan bir tanesi de kızılçam ağacı olarak bilinmektedir. Kızılçam ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Denizli’nin Buldan ilçesine bağlı bin rakımlı Alandız köyünde üretilen kestaneler Suudi Arabistan’a ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Bu yıl 820 dekar alanda 700 ton kestane çıkan ilçede, kilosu 20 TL’den üreticiden çıkan kestanenin fiyatları üreticinin yüzünü güldürüyor.
#KestaneFazla uzaklara gitmeye gerek yok; bence sonbahar en güzel Marmara Bölgesi’nde yaşanıyor. Yapraklar kızarıyor, göller mahzunlaşıyor... Sapanca, İznik bir de ara yollarda geçeceğiniz Akyazı, Kuzuluk, Göynük, Taraklı ile hem tarihte yolculuk yapacaksınız, hem de doğanın cömertliğine inanamayacaksınız...
Fransa’nın güneyindeki Toulouse, Gaillac ve Cordes, ortaçağ atmosferi özenle korunan şehirler. Tuğla binaların yaygınlığı nedeniyle silüetleri kırmızıya boyanmış. 13’üncü yüzyıl öncesinde, üçünde de Katarlar yaşardı. Hayat iyilik ve kötülüklerden ibaretti onlar için. Vatikan’a, kilise hiyerarşisine meydan okuyup Hıristiyanlık’ın ilk günlerine, en saf haline dönmeyi savunuyorlardı. Haçlı seferlerinde Avrupa’yı kasıp kavuran bağnazlığın kurbanı oldular. Günümüzde bu şehirler edebiyatın, şarap kültürünün serpilip geliştiği merkezler. Yaz başında çıkacağınız bir yolculukta, bağnazlığın tamamen silemediği Katarlar’ın izlerini görebilir, ortaçağ atmosferini yaşayabilirsiniz.