Güncelleme Tarihi:
MANİSA'nın Alaşehir ilçesi Bahadır Mahallesi'nde deneme amacıyla başladığı çilek üretiminde haftada 1 ton üretim miktarını yakalayan Muhammet Bahçalı, zamanla talepleri karşılayamaz duruma geldiklerini ve toptancıya sırayla çilek verdiklerini söyledi.
Bahadır Mahallesi'nde yaklaşık bir yıl önce çilek üretimine başlayan Muhammet Bahçalı, internet üzerinden yaptığı araştırmaların ardından çilek üretimine başladı. Kardeşi Beytullah Bahçalı ile birlikte internet üzerinden yaptıkları araştırmalar sonucu çilek üretimi hakkında bilgiler edindiklerini anlatan Bahçalı, "Bulunduğumuz bölge, rakım ve iklim olarak çilek üretimine uygun görünüyordu. Önce az diktik. Bir yıldır verim alıyoruz. Çilekler çok güzel ve kaliteli. İlk zamanlar kasa kasa satmaya başladık. Zamanla talepleri karşılayamaz olduk. Bunun üzerine üretimi arttırdık ve 1 dönüme çıkardık. Her hafta 1-1.5 ton ürün topluyoruz. Toptancı ayağımıza kadar almaya geliyor" dedi.
Çileğin kilosunu ortalama 5 liradan sattıklarını anlatan Bahçalı, "Şimdi müşterilerimize sıra veriyoruz. Toptancıya toplamadığımız günlerde ara müşterilerimize dağıtıyoruz. Çilek bahçemizi genişletmeyi planlıyoruz. Bağcılıktan, tütüncülükten daha ekonomik ve işçiliği daha kolay. Yetkililerin bu konuda üreticilere destek vermelerini istiyoruz" diye konuştu.
ÜZÜME ALTERNATİF
Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, son yıllarda üzümde arz fazlası oluştuğunu ve dikim alanlarının artması nedeniyle, üreticilerin alternatif ürünlere yöneldiğini açıkladı. Türk, "Bizim bölgemizde her türlü meyve yetişebiliyor. Alternatif ürünler arasında çilek, ceviz, kestane, erik, ayrıca seracılık yaygınlaşmaya başladı. Şimdilik bu üretimler amatör olarak yapılıyor. Biz bu alanlarda araştırmalar yapıyoruz. Özelikle çilek, ceviz ve zeytin son yıllarda hızla artıyor. Yıllar önce nasıl pamuk üretiminden vazgeçip, bağcılığa geçilmişse, bugün de bağcılıktan bu ürünlere geçiş olabilir. Üretmeyen ülke yok olmaya mahkumdur. Tarım ülkesi olduğumuz için, devletimizin mutlaka tarımı destekleme kapsamına alması gerektiğine inanıyoruz. Devletimizin yeni üretilmeye başlanan alternatif ürünlere mutlaka ekonomik ve teknik destek vermesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
Nurettin DOĞAN / ALAŞEHİR (Manisa), (DHA)
FOTOĞRAFLI