Bölgelere göre değişik tarifleri bulunan kerebiç, Mersin dolaylarında popüler olan ve sevilerek tüketilen tatlılar arasında yer alıyor. Antakya’nın köylerinde de uzun yıllardır özenle hazırlanan kerebiç tatlısı, normal tariflere nazaran farklı bir teknik ile ön plana çıkıyor.
#Antakya MutfağıMersin yöresine ait bir tatlı olan kerebiç, ününü diğer illere de duyurmaya devam ediyor. Gerek görüntüsü gerekse tadıyla mest eden kerebiç tatlısını püf noktalara dikkat ederek siz de evinizde yapabilirsiniz. Peki, kerebiç nedir, kerebiç tatlısı için gerekli malzemeler neler? İşte, kerebiç tatlısının yapılışıyla ilgili bilgiler...
#Kerebiç NedirÖnümüz Ramazan yani bir adıyla da Şeker Bayramı. Tatlı yiyip tatlı konuşmanın tam zamanı yani. Bayram tatlısı deyince aklınıza sadece baklava gelmesin. Şöbiyetten kadayıfa, cezeryeden şekerpareye, kuşgözünden sarı burmaya ve sütlü nuriyeye kadar uzanıyor tatlı çeşitleri.
Ana yemek, ara sıcak veya meze olarak yenen ciğer, Türk mutfağının demirbaşlarından. Jüri üyelerimizden Sahrap Soysal, Osmanlı İmparatorluğu zamanında, kesilen hayvanların iyi etlerinin saraya, yeniçerilere ve şehrin varlıklı nüfusuna, kelle, paça ve ciğer gibi sakatatların ise daha düşük fiyatla halka dağıldığını anlatıyor.
Türkiye’nin dört bir yanından bayram lezzetlerini araştırırken birkaç nokta dikkatimi çekti. Bu lezzetlerin bazıları unutulma noktasına gelmişti, bazılarıysa eskiden sadece bayramlarda yapılırken artık tüm yıl bulunduğu için ‘özel’ olma sıfatı lafta kalmıştı. Cevizli ev baklavasından kalburabastıya, yuvalamadan içliköfteye bayramın yemek geleneklerine birlikte bakalım...
#BayramYol kenarında meyve-sebze satan kamyonlar... Sirke, salça ve zeytinyağının hasını dükkânına taşıyanlar... Yörenin en lezzetli peynir ve hamurişlerini üretenler... Ege ve Akdeniz’de pek çok ilimiz birer lezzet durağı niteliğinde... Peki, ünlü şefler tatilden dönerken nerelerden alışveriş yapıyor, hangi ürünler için rotasını değiştiriyor?
#GastonomiTam tadında bir irmikli bir şerbetli tatlı olan parmak tatlısı, bayramda baklavanın yerini almaya aday görünüyor. Mersin- Tarsus yöresine ait bir tatlı olan parmak tatlısı şerbetli alternatif tatlı arayanların favorisi olacak. Bu lezzetli parmak tatlısı tarifi, malzemeleri ve kolay yapımı için püf noktaları haberimizde.
#Parmak TatlısıSöylencelerin gerçeğe dönüştüğü, üç büyük dinin kutsal kabul ettiği mekânların ev sahibi, efsanevi Mısır Kraliçesi Kleopatra’nın gözdesi Tarsus, Türkiye’de turizmin vitrinine çıkmaya hazırlanıyor. Nasıl mı? Müthiş lezzetleri, doğası, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle…
#TarsusBana sık sık en lezzetli kentlerin hangileri olduğu sorulur. Yanıt vermekte zorlanırım. Çünkü her kentin mutfağı birbirinden zengin. Kimi şehirler, Gaziantep örneğinde olduğu gibi mutfaklarının tanıtımını çok iyi yapar. Kimileri ise sessiz, soluksuz bir kenarda bekler. Mutfağını pazarlayamayan şehirlerden biri de maalesef Mersin. Bu güzel şehir de öyle güzel lezzetler var ki, işte size Mersin'in lezzetleri...
#Mersin LezzetleriBu hafta size önümüzdeki Kurban Bayramı’nda tatil yapacaklar için lezzetli adresler önereceğim. Biliyorsunuz iyi bir tatilin tadı, lezzetli yemeklerle birlikte çıkar. Sokak sokak lokanta arayıp, tatilinizi ziyan etmemeniz için çeşitli bölgelerdeki bildiğim lezzet duraklarının adını sizlerle paylaşacağım.
#SeyahatBirbirinden farklı kültürleri birarada barındıran Anadolu'da, Ramazan ayına özgü gelenek ve görenekler, yüzlerce yıldır yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılıyor. Akrabaların, komşuların kaynaştığı, zenginin fakirle aynı sofrada buluştuğu Ramazan’da, birbirinden lezzetli yemekler de sofradaki yerini alıyor.
Tuncel Kurtiz’i anlatmaya gerek var mı? Tek kelimeyle anlatırsak: Sanatçı. Sinema, tiyatro derken şimdi de televizyonların yıldızı. İster beyaz perdede, ister sahnede, ister televizyonda olsun, tüm ödüller onun oluyor. Sadece sanatçı değil, sevecen, sımsıcak bir dost aynı zamanda. Tuncel Kurtiz’le Ezel dizisi için İstanbul’a geldiğinde kaldığı Tünel Rezidans’ın yedinci katındaki dairesinde söyleştik. Muhteşem Haliç manzarası yüzünden arada bir yemek sohbetini kesip, İstanbul’un nasıl “ırzına geçildiğini” konuştuk. Tuncel Kurtiz bana elleriyle pişirdiği enginarı, kuşkonmaz ızgarayı, Edremit’ten getirdiği özel peynirleri sundu. Sohbetimizi kırmızı şarapla ıslattık.