Güncelleme Tarihi:
İbrahim MAŞE/MERSİN, (DHA) - MERSİN'e özgü ve Ramazan ayının vazgeçilmezi olan kerebiç tatlısı, sofralardaki yerini aldı. Tamamen doğal ve çok hafif bir tatlı olmasıyla geniş kitleler tarafından tüketilen ve özel kaymağı ile damak tadına düşkün olanların sofrasını süsleyen kerebiç tatlısının satışları, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte tavan yaptı.
Mersin'de 33 yıldır kerebiç üretimi ve satışını yapan Kerebiççi Oğuz, üretim bandını genişletti. Özellikle, çöven kökünün kaynatılarak doğal yolla elde edilen köpüğü ile dikkat çeken kerebiç tatlısının yapılışını anlatan Kerebiççi Oğuz'un sahiplerinden Şehriban Yağcı, kerebicin en hafif tatlı olduğunu söyledi. Doğal bir tatlı olması nedeniyle tercih edildiğini kaydeden Yağcı, tatlının tarifini şöyle yaptı:
"İçli köfteye benzeyen taneleri irmikten yapılır. Yağ ve su ile karıştırılan irmik hamur kıvamına getirilir. Köpüğü tamamen doğaldır. Çöven denilen ağaç kökünden yapılır. Kök 3-5 saat kaynatılır, çay gibi demlenir. Suyu alınarak mikserde çırpılır. Şekerle birleştirildiği zaman bembeyaz olur ve kıvama gelir. İçinde yağ, süt, yumurta yoktur ve tamamen doğaldır. Bu iş benim büyük büyük büyük babalarımdan kalma. Ramazanda çok tüketilir ve Mersin'in vazgeçilmezidir."
Kilosu 60 lira olan kerebicin porsiyonu ise 9 liradan satılıyor.
FOTOĞRAFLI