Bu yıl Berlin ile İstanbul arasındaki kardeş şehir anlaşmasının 35. yılı. Bu bağlamda Berlin’de düzenlenen ‘Kardeş Kentler Buluşması’ etkinliğinde kardeş şehir belediyeler arasındaki iş birliklerinin geleceği ve bunun nasıl şekilleneceği masaya yatırıldı. Şehirler arasındaki en önemli iş birliği alanı olarak ise kültürel ve sanat alanındaki iş birlikleri ön plana çıkıyor.
#ALMANYABerlin’in tarihi belediye binası Roten Rathaus, 18 Aralık 2024’te önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapacak: Türk-Alman Kardeş Kentler Buluşması. Bu yıl, Berlin ve İstanbul arasındaki kardeş şehir anlaşmasının 35. yıl dönümü olması dolayısıyla düzenlenen, konferans çerçevesinde iki ülkenin yerel yönetim temsilcileri bir araya gelerek iş birliğini daha da ileriye taşımayı hedefliyor.
#BerlinMeteoroloji Genel Müdürlüğü, güncel hava durumu tahmin raporunu yayımladı. 5 il için sarı 1 il için de turuncu kodlu alarm verildi. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen ise, batı kesiminde sağanağın etkili olacağını ve Muğla'da metrekarede 100 kilograma kadar yağış bırakacağını söyledi. Şen, ayrıca Doğu Anadolu için tarih vererek dondurucu soğukların görüleceğini belirtti. Öte yandan AKOM, İstanbul için gök gürültülü sağanak yağış uyarısı yaptı. Yağışın Pazartesi sabah saatlerinden itibaren kent genelinde etkili olması bekleniyor.
#Hava DurumuABD’de yaşayan Türk araştırmacı Cemil Emre Yavaş ve ekibi, 5,5 büyüklüğünün altındaki depremleri 30 gün önceden tahmin edebilen yapay zekâ tabanlı sistemle San Diego’da yüzde 98, İstanbul’da yüzde 91’e yakın başarıya ulaştıklarını duyurdu. Yavaş, çalışmanın detaylarını Hürriyet’e anlattı... Ayrıca Türk biliminsanlarına da sordum: Bu mümkün mü? Çalışmaya oldukça mesafeliler: “Depremler tahmin edilemez” diyorlar, ekliyorlar: “Tahminlere değil, deprem dirençli kentler yaratmaya odaklanın!”
#Cemil Emre YavaşBir yandan ‘yaşanacak kentler’ listesinin en üst sıralarında yer alan öte tarafta şirketlerin merkezlerini taşıdığı, son dönemde aldığı nitelikli göçle adından sıkça söz ettiren Ege kentleri şimdi de sahip olduğu onlarca avantajla girişimci üssü haline geliyor.
#1Dünyanın bu bereketli topraklarında binlerce yıldır demlenen değerleri, hakkını vererek geleceğe taşımak için projeler geliştiriyoruz. Kendimizi, nitelikli değişim-dönüşüm hareketinin önemli bir parçası olarak konumlandırıyoruz.
#1Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Portekiz'deki 23. Uluslararası Katılımcı Demokrasi Gözlemevi (IOPD) Zirvesi’nde Selçuklu Belediyesi tarafından Çevre ve Sıfır Atık Yönetimi ile ilgili yapılan iyi uygulama örneklerini anlattı. Başkan Pekyatırmacı, “Çevre konusunda sürdürdüğümüz çalışmalarla yıllık 85 bin 600 ağacın kesilmesini ve 4 bin 534 ton karbon salınımını engelledik” dedi.
#Selçuklu BelediyesiVokal Akademi’nin düzenlediği “Müzikte Kadın Liderler” paneli, kadın müzisyenlerin ve liderlerin sektördeki deneyimlerini gözler önüne serdi. Panelde, kadınların müzik dünyasında karşılaştığı zorluklar, cinsiyetçilik, sahtekarlık sendromu gibi konular detaylı bir şekilde ele alındı.
#Sinem VuralBaşkentin tarihi ve kültürel değerleri, ‘Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Ankara Tarihi ve Kültür Değerlerini Anlama Çalıştayı’nda ele alındı. Altındağ Belediye Başkan Yardımcısı Ahu Özyakup, ilçe için, “Altındağ kültürel varlıklarına sahip çıkan, turizm zenginlikleriyle dikkat çeken, Ankara’da yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği bir yere dönüştü” dedi.
#Cumhuriyet’İn 100’Üncü Yılında Ankara Tarihi Ve Kültür Değerlerini Anlama ÇalıştayıAFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, “1999 İzmit Depremi ile 1912 Mürefte (Şarköy) depremleri arasındaki alan henüz kırılmadı. Her yıl 2,5 santimetre enerji biriktiriyor, her yıl 2,5 santimetre batıya doğru hareket ediyor. Bu fayın elastik payı tükendiği anda kırılacak. Burada baktığımızda 250 yıllık birikim var. Bugüne kadar 6 ila 7 metre arasında yer değiştirmesi söz konusu. Hatırlarsanız 17 Ağustos’ta, demir yolundaki rayların bükülmesi bu şekilde oldu. Bu hangi büyüklükteki depreme karşılık derseniz, kırılmanın mekanizmasına göre 7.2’den başlayıp 7.8’e kadar çıkabilecek büyüklükte bir deprem üretebilir” dedi.
#AFADÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum canlı yayında açıklamalarda bulundu. "İstanbul Boğazı'nda resmen çevre katliamı yaşanıyor. İBB'yi uyarıyorum, boğazda kaçak yapı yapılıyorsa durdurun, varsa hemen bu kaçak yapıların yıkımını gerçekleştirin" diyen Bakan Kurum, Vaniköy'de yıkımın tamamlandığını söyledi.
#Murat KurumSon günlerde rüzgarın da etkisiyle serin seyreden hava sıcaklıkları hafta başından itibaren artışa geçti. Sıcak havadan bunalan vatandaş havalar ne zaman serinleyecek sorusunun yanıtını da merak ediliyor. Meteoroloji, bazı kentler için sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış uyarısında bulunurken, İstanbul hava durumu 21 Ağustos 2024 merak ediliyor. Peki bugün yağış var mı? İstanbul'da bugün yağmur yağacak mı, hava nasıl olacak? İşte Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava durumu tahminler ve raporu...
#İstanbul Hava Durumu200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla Bayraktar6 Şubat depremleri çalışan öğesinin göz ardı edildiğini gösterdi. Hem işsizlik hem de göç nedeniyle deprem bölgesinde işgücü piyasasında dengeler değişti. Depremin etkilediği illerde insan kaynağı kayboldu. Bu da afetler sonrası işgücüne yönelik risk yönetimi ve sürdürülebilirlik kavramlarını ortaya çıkardı. Peki, işgücü kaybına yönelik dünyada ve Türkiye’de neler yapılıyor, bu konuda yaşanan depremlerden ders çıkardık mı?
#İş GücüMuhtemelen yaşanan en sıcak yaz mevsimi olarak tarihe geçecek haziran ve temmuz aylarında çoğunluğu arabayla batıdan doğuya kuzeyden güneye seyahat ederken içimi ferahlatan en önemli şey ülkemizin muhteşem doğasının yanı sıra, ziyaret ettiğim kentlerdeki karşılaştığım yaptıklarıyla gurur duyduğum insanlardı. Onlar olmasa her geçen gün betonlaşmaya kurban verdiğimiz kentler, tatil beldeleri ve restoran sektöründeki baş edilemez boyutlara yükselen fiyat artışlarının yarattığı ruh haliyle bu yazı bambaşka bir yazı olurdu. Her biri için iyi ki var diyelim...
#Müge AkgünElektrik tesisat altyapısında ‘yetkili fen adamı’ açığı çok büyük. İstanbul Elektrik Teknisyenleri Odası Başkanı Haluk Bozali, 100 milyar TL’lik yıllık büyüklüğe sahip sektörde işlerin sadece yüzde 10’unu ‘yetkili fen adamı’ ruhsatlı teknisyenlerin yaptığını belirtti. Bozali, “Gençler ilgi duymadı, sektörde eğitimli, ruhsatlı fen adamı azaldı. Sektörün yüzde 90’ı korsanların elinde. Ruhsatlar kiralanıyor. Büyük bir tehlike var” dedi.
#Haluk BozaliTercih döneminde seçilecek üniversite ve bölüm kadar, ilgili yükseköğretim kurumunun olduğu şehir de önemli. Çünkü üniversite yıllarında kampüsün dışında geçirilen vakit ve yapılan aktiviteler, ilerleyen yıllarda kariyer yaşantısına büyük katkı sunabiliyor. Bu doğrultuda üniversite öğrencilerinin ‘dost’ olarak tanımladığı şehirleri belirlemek için geçen yıl 40 bin öğrenciyle bir araştırma yapıldı.
#Üniversite Tercih Rehberi