Gaziantep’te başlayan ve büyük ilgi gören GastroAntep Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen "Mutfakta Ata Mirası Projeleri ile Geleneksel Yemeklerin Markalaşması & Ekonomik Değer Yaratma Potansiyeli" konulu panelde konuşan Sahan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gaziantepli ünlü şef Tahir Tekin Öztan, , gastronominin çok önemli bir güç olduğunu belirterek, gelenekten gelen lezzetlerin geleceğe doğru bir şekilde aktarılmasının önemine dikkat çekti.
#Gaziantepİtalya’da beni en çok mutlu eden yemekleri ‘osteria’ ya da ‘trattoria’ denen lokantalarda tattım. Eğer turistik olmayan yerlere gider ve seçiminizi de iyi yaparsanız olağanüstü lezzetli ve yöresel yemekler bulabilirsiniz. Gene fazla turistin olmadığı yerleri keşfederseniz gerçek İtalyan misafirperverliğini de görürsünüz.
#Vedat MilorSotesini yapmak veya kremalı makarnasını pişirmek pek çoğumuzun ilk tercih ettiği tariflerden olsa da restoranlar menülerine mevsim mantarlarını farklı pişirme yöntemleriyle dahil ediyor. Mantarı farklı reçetelerle menülerine ekleyen Sahan, Boop Kuruçeşme ve Şaşkın Balık Efkan’ın Yeri gibi mekânlardan bu işin püf noktalarını öğrendik.
#MantarGeleneksel yemekleri tanıtmasıyla ve gastronomi araştırmalarıyla bilinen Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas, 2023’ün en iyi dana eti yemeklerini listeledi. 24 lezzetin yer aldığı listeye ülkemizden Türk mutfağının zengin lezzetlerinden biri olan Çökertme kebabı dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde kebapların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#RotaYazın soframızda bol bol yer buluyor; bazen bir meze, bazen zeytinyağlı ve bol domatesli taze fasulyenin yancısı oluyor. Cacık ülkemizde başta salatalık olmak üzere türlü ottan yapılırken Yunanistan’da sirkeli, daha Batı’da limonlu yeniyor. En iyisi nasıl hazırlanır, içine farklı neler katılır, püf noktalarıyla birlikte bakalım.
#CacıkÜzerinde pırıl pırıl parlayan, kocaman, altın rengi metal kupaların olduğu tezgâha yanaşıyorum. Beyaz Trüf Festivali’nde gördüğüm en büyük trüf mantarları bunların içinde. Nemli kalmaları için kondukları camekânın içinde olanca heybetleriyle alıcılarını bekliyorlar. Kurursa aromaları azalıyor. Etrafta sıkı pazarlıklar dönüyor ve o esnada içerideki üç kişiden biri olan trüf avcısı Dario yanıma geliyor, sohbete başlıyoruz...
#Alba Beyaz Trüf FestivaliAynı zamanda dolaman mantarı olarak da bilinen Keme mantarı, patates yumrusu bir görüntüsü ile öne çıkıyor. Aynı zamanda merak edilen ve özellikleri incelenen mantar çeşitleri arasında yer almaktadır. Peki keme mantarı nedir, nerede yetişir ve yenir mi? Keme mantarı faydaları, yetiştiriciliği ve özellikleri konusunda merak edilenler.
#Keme Mantarı NedirToprağın derin kısımlarında yetişen, faydaları ve ekonomik değeri değeriyle tanınan, dünyanın birçok bölgesinde yetiştiren bir mantar türü olan Trüf mantarı, meşe ağaçlarının kök kısımlarından toplanmaktadır. Pişirilmesi halinde pek fazla suyunu bırakmayan mantarın sert bir yapısı ve taşı anımsatan bir görüntüsü bulunmaktadır. Bugünkü yazımızda size Trüf mantarı nasıl yetişir? Trüf Mantarı Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? İşte, tüm detaylar.
Anadolu’nun birçok bölgesinde önemli camiler ve külliyeler bulunmaktadır. Türkiye’de bulunan önemli camilerden biri de Kurşunlu Camidir. Kurşunlu Camii nerededir? Kurşunlu Cami tarihi nedir? Kurşunlu Camii özellikleri nedir? Kurşunlu Camii hikayesi nedir ve mimarı kimdir. İşte Kurşunlu Camii hakkında bilgiler.
#Kurşunlu CamiTarihi M.Ö. 7 binli yıllara dayanan Mezopotamya’nın incisi ve uygarlıkların beşiği Urfa... Günümüze kadar taşınan gelenek ve görenekleri, arkeolojik kazıların bize verdiği ipuçları ve efsanevi mesajlarıyla insanlık tarihinin bizlere bıraktığı en değerli kültür miraslarıyla adeta açık hava müzesi olan bu güzel şehrimiz, ‘Peygamberler Şehri’ olarak da biliniyor. Yeme-içme alanındaki önemine gelince parmaklarınızı yedirtecek kadar lezzetli Urfa kebabı, patlıcanlı kebap ve çiğ köftesiyle gastronominin kalbinin burada attığının en güzel işareti. Hele ki sıra gecelerinde yoğurulan çiğ köftesi dillere destan... Haydi gelin güzel Urfa’mızda gezilecek görülecek nereler var, birlikte keşfedelim.
#Şanlıurfa Gezi RehberiŞanlıurfa her ne kadar inanç turizmiyle çok popüler olsa da son dönemlerde hem arkeoloji meraklılarını hem de lezzet düşkünlerini kendine çekmeyi başarıyor. Son Şanlıurfa seyahatimde şehrin binlerce yıllık tarihine, hâlâ bozulmamış kültürüne, geleneklerine, çarşılarından gelen o mis gibi kokulara, damakta büyük keyif ve anı bırakan lezzetlerine âşık oldum. Şanlıurfa'ya gelirseniz denemekten pişman olmayacağınız tatları ve uğramanız gereken bazı lezzet duraklarını sizlerle paylaşmak istedim.
#ŞANLIURFABologna yakınlarındaki Da Amerigo 1934’te porsiyon miktarlarına ve kullanılan malzemelerin çok nadir bulunan kalitede olmasına oranla fiyatlar makul ötesi. Şarap listesi ve fiyatları da öyle... Bundan benim aldığım mesaj şu, şef bana diyor ki: “Bir cüzdan değil, benim projeme ortak, potansiyel bir arkadaşsın sen.”
#GurmeSon yılların popüler besinlerinden biri trüf mantarı oldu. Ceviz büyüklüğünde ve ortalama ağırlığı 100 gram olan trüf mantarları çeşitli şekillerde kullanılabiliyor. İçine birkaç dilim trüf konulan bir makarna bile birdenbire pahalı, lüks bir yiyeceğe dönüşebilmektedir. Hatta trüfü, sadece kokusu için kullananlar bile bulunmaktadır. İşte, trüf mantarıyla ilgili bilgiler
#Trüf MantarıDağlık bölgelerde yağışlara bağlı olarak toprak altında yetişen ve patatese benzeyen keme mantarının etle buluştuğu "keme kebabı", sadece mart ve nisan aylarında tüketilebiliyor. Kebap ustalarından Şükrü Bayram, "Bu kebabın yaklaşık 1,5 aylık süresi var ondan sonra olmaz. Geçen yıl keme çok yoktu o yüzden fiyatı daha yüksekti ama bu yıl inşallah bereketli olacak" diyor.
#KemeCengiz Aytmatov, Kırgız edebiyatının en önemli ismidir. Onlarca edebi esere sahip olan Aytmatov, dünya edebiyatının da yakından tanıdığı isimler arasında yer almaktadır. Başrollerini Kadir İnanır ve Türkan Şoray'ın oynadığı Selvi Boylum Al Yazmalım isimli filmin ilham kaynağı, Cengiz Aytmatov'un aynı ismi taşıyan kitabıdır. İşte, birçok kişinin merakla araştırdığı Cengiz Aytmatov hakkında bazı bilgiler
#Cengiz AytmatovTürk mutfağında önemli bir yere sahip kebaplarımız İstanbul Okan Gastronomi Bölümü’nde ders olarak okutulmaya başlandı. Kebap Dersi’nin içeriği Gastronomi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İlkay Gök ve Sahan restoranlarının sahibi Tahir Tekin Öztan’ın uzun süren araştırma ve çalışmalarıyla hazırlandı.
#Üniversite