İncili Gastronomi Rehberi’nin yolculuğu sürüyor

Geçen yıl 24 Şubat’ta İncili Gastronomi Rehberi’nin sonuçlarını açıkladığımız ve 500’e yakın konuğun katıldığı gece sanıyorum pek çok açıdan yılın son büyük etkinliği olmuştu.

Haberin Devamı

Etkinliğimizin hemen sonrasında tüm dünya gibi Türkiye de Covid-19 salgınıyla zor bir döneme girdi. İnsanlar bir araya gelemez, birlikte yemek yiyemez hale geldi.
Hangi alanda çalışırsak çalışalım hepimizin iş yapış şekilleri değişti.
Aradan birkaç ay geçtikten sonra pandemi koşulları nedeniyle İncili Gastronomi Rehberi’nin dördüncüsünü çıkarıp çıkarmama kararını almak üzere proje ortakları Karaca ve Hürriyet ekibi olarak bir araya geldik.
Uzun tartışmalardan ve haklı kaygılardan sonra koşulların yeme-içme sektörüne dayattığı değişimi ve dönüşümü kayda geçirmenin bir sorumluluk olduğuna karar verdik.
Ekim başında da Danışma Kurulu üyelerimizle görüşüp onların da desteğini alarak yola devam dedik. Bu süreçte kapılarını kapatan restoranların sayısı az değildi.
Ama ilginç bir biçimde yeni yerler de açıldı. Bazıları ise sundukları hizmetin kalitesini ve niteliğini değiştirdi. Kimi küçüldü, kimi de risk aldı, atılım yaptı. Çevrim içi platformlar sayesinde de Türkiye’nin dört bir yanından üreticilerin ürünleriyle daha yakından tanıştık.
Yine aynı platformlar vasıtasıyla yemeğe, özellikle de iyi yemeğe ulaşım biçimlerimiz evrim geçirdi.
2021 rehberimiz tüm bu değişimi yansıtacak. Gizli müfettişlerimizin cevaplayacağı soruları pandemi koşullarını karşılayacak şekilde yeniden düzenledik, sadeleştirdik.

İncili Gastronomi Rehberi’nin  yolculuğu sürüyor

Maske-hijyen-mesafe kuralı, restoranların paket servisinin kalitesi bu dönemde öne çıkan detaylardan biri oldu.Müfettişlerimiz için son bir yıl içinde gidilen restoranlar değerlendirecek diye bir kuralımız vardı. Onu da bu kez esnettik.
Şimdi 2019 Ağustos’undan bu yana gidilen yerleri değerlendiriliyorlar.
Değerlendirme süresi temmuz sonuna dek uzatıldı.
Bu yıl rehberimize Türkiye’nin gastronomisiyle UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’ndaki Gaziantep’i de kattık. Pandemi koşullarında sıra dışı bir gelişme yaşanmaz, tekrar kapanmalar olmazsa, sonbaharda sonuçları açıklamayı ve raflara çıkmayı planlıyoruz...

Haberin Devamı

GAZİANTEP ZİYARETİMİZ

Haberin Devamı

Hafta başında Karaca Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Karaca, Demirören Medya Gazete Reklam Grup Başkanı Orçun Çevikoğulları, Projelerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Gupse Özlen Özgür ve ekibimizden Gamze İneceli’yle birlikte Gaziantep’e gittik. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i makamında ziyaret ettik. İncili Gastronomi Rehberi projemizi anlattık.
Gaziantep’in ilk kadın milletvekili, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı döneminden bu yana tanıdığım ve büyük saygı duyduğum Fatma Şahin, Belediye Başkanlığı süresince de çok önemli projelere imza attı ve atmaya da devam ediyor.
Her zaman söylediğim gibi kararlı ve hedef odaklı çalışmaları olmasaydı Antep, 2015 yılında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na bu kadar hızlı dahil olamazdı. Gaziantep gastronomik zenginliğinin kente kattığı artı değerle bu unvana layık görüldü.
Ama tarihi ve kültürel bagajı da o kadar güçlü ki, sahip olduğu değerlerle dünyanın cazibe merkezi kentlerinden biri olmaması için hiçbir neden yok.

İncili Gastronomi Rehberi’nin  yolculuğu sürüyor

Eksiklikler tabii ki var ama onları da gördüğüm kadarıyla gidermeye çalışıyorlar.
Son 15 yıldır Antep’i en az yılda iki kez ziyaret ederim, özellikle son beş yıldır restoranlarında lezzet noktalarında hijyen koşullarının çok daha iyi bir noktaya geldiğini gözlemliyorum.
Bu kez de maske, mesafe ve hijyen koşullarına ziyaret ettiğim mekanların tümünde uyulmuştu.
Fakat şunu da belirtmem gerek, Antep kebapçılarının, ciğercilerinin, çorbacılarının, esnaf lokantalarının kimliğinin bir parçası olan “salaş” halinin korunmasından yanayım.
Kimileri hijyenle salaşlığı karıştırabiliyor. Gelenek, öz korunarak da hijyen sağlanabilir...

Haberin Devamı

MUTFAK SANATLARI MERKEZİ

2017’de Gaziantep’e özgü lezzetlerin tanıtılması amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Mutfak Sanatları Merkezi’nin açılışına gitmiştim.
Evlerde pişen, hatta unutulmaya yüz tutmuş tencere yemeklerinin yapıldığı, bu mutfağı öğrenmek isteyen amatörlere ve profesyonellere kurslar verecek bir merkez ve aynı zamanda restoran olarak hizmet verecekti.

İncili Gastronomi Rehberi’nin  yolculuğu sürüyor

Mutfağın başında da genç ama deneyimli şef Gaziantep Mutfaklar Koordinatörü Doğa Çitçi vardı. Yöresel yemekler de başarıyla yapılıyordu.
MSM son bir yıldır kapalı olduğu dönemde hem tasarımıyla hem de menüsüyle yenilenmiş.
Ortaya lüks bir lokanta çıkmış. Yemekler ise tek kelimeyle muhteşem. Geleneksel Antep mutfağı ancak bu kadar gerçeğinden kopmadan, ‘fine dining’ konseptle sunulabilirdi. Lezzet ve yaratıcılık çıtası da bir o kadar yüksek.
Bence Türkiye’de gastronomisiyle iddialı tüm kentler burayı ziyaret etmeli, Doğa Şef’in lezzet, sunum ve servisi nasıl harmanladığını görmeli.
Patenti kendisine ait soğuk menengiç ise mutlaka denenmeli...

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER

Antep coğrafi işareti tescilli 56 ürünle Türkiye sıralamasında ilk sırada yer alıyormuş. Gaziantep’i Geliştirme Vakfı da (GAGEV) bölgedeki coğrafi işareti kayda geçiriyor, ürünlerin tescillenmesine destek oluyor. Antep katmeri, kuymağı, nohut dürüm, yeni dünya kebabı, erik tavası, firik pilavı, keme kebabı gibi ürünlerin tescili GAGEV tarafından alınmış.

İncili Gastronomi Rehberi’nin  yolculuğu sürüyor

Haberin Devamı

NURİ İYEM RESİM ÖDÜLÜ

Evin Sanat Galerisi’nin 16 yıldır düzenlediği 64 farklı şehirden 456 kişinin 686 resimle katıldığı Nuri İyem Resim Ödülü sonuçları belli oldu. Bu yılki Nuri İyem Resim Ödülü’nü Cansu Kahraman aldı.
Evin İyem Özel Jüri Ödülü Ömer Koçak’ın; Jüri Destek Ödülü Ferhat Yüksekbağ’ın resimlerine verildi.
Ödüller 24 Haziran’da galeride gerçekleştirilecek törenle sahipleriyle buluşacak. Ödül alan ve sergilenmeye değer bulunan yapıtlar 10 Temmuz’a dek görülebilir...

İncili Gastronomi Rehberi’nin  yolculuğu sürüyor

 

Yazarın Tüm Yazıları