Esnaf lokantası yemekleri deyince akan sular durur. Kuzu tandırdan yaprak sarmasına sütlacından patlıcan musakkaya tadını başla hiçbir yerde bulamayacağınız esnaf lokantaları MasterChef programıyla yeniden mutfaklarımıza geliyor. Peki, esnaf lokantası denince akla ilk gelen yemekler hangileri? İşte, en sevilen esnaf lokantası yemekleri tarifleri…
#Esnaf LokantasıTarihi kültürü oldukça gelişmiş olan Bursa şehri muhteşem yemekleri ile oldukça ilgi çeken bir yer olmayı başarmıştır. Sizler için Bursa Yemekleri - Bursa'da ne yenir ve neyi meşhur? Bursa mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bursa YemekleriMercimek çorbasını sebzelerle. Ortaya harika bir çorba çıktı. İçimi kolay bu çorba Ramazan ayında favoriniz olacak. Mercimek çorbasını en önemli , içine konulan, soğan, patatesin ilk aşamada kavrulmasıdır. Eğer kavurmadan yapıyorsanız bir de kavurarak deneyin. İşte, Ramazan'ın sonlarına gelinirken, afiyetle ikram edebileceğiniz Ramazan 27. gün menüsü...
#Ramazan MenüsüKlasik her zaman güzeldir diyerek başlayalım yazımıza. Ezogelin çorbası, lokantaların vazgeçilmez, evlerimizden eksik olmayan çorbası. Tam iftara layık. İçinizi yumuşatacak ve sizi ana yemeğe hazırlayacak. En klasik, kebapçıların olmazsa olmazı bir çorba ezogelin çorbası. Evde yaptığım çorba dışarıda yediklerime benzemiyor diyorsanız bu tarifi deneyin. En önemli püf noktası et suyudur. Gerçek et suyu.
#Ramazan MenüsüTapınak ve sunağı Berlin’de sergilenen Pergamon Antik Kenti için geçen hafta Berlin Eyalet Müsteşarı Gomis şaşırtıcı bir çıkış yapıp ‘Türkiye’ye iade edilmeli’ dedi. Bu vesileyle antik kentten kalanları hatırladık... Kasabanın ortasındaki Kızıl Avlu ve geleneksel yaşamıyla Bergama dört mevsim ziyaret edilmeyi hak ediyor.
#SeyahatBursa'ya özgü hemen hekes tarafından sevilen Kemalpaşa tatlısı bu kez muhallebili versiyonuyla çay sohbetlerinize geliyor. Şerbetli tatlılarımızdan olan Kemalpaşayı biraz daha hafif bir tat haline getirmek istiyorsanız, muhallebili Kemalpaşa tatlısı tarifi tam size göre olabilir. Peki, muhallebili Kemalpaşa tatlısı nasıl yapılır? İşte muhallebili Kemalpaşa tarifi ve malzemeleri...
#Gelinim Mutfakta Muhallebili Kemalpaşaİpek, binlerce yıllık kültürü ve tarihi olan, uğruna ‘İpekyolu’ diye binlerce kilometrelik yol yaptığımız nadide bir kumaştır. Bursa ipeği nasıl değerliyse, Bursa ovasının bizlere sunduğu nimetler de ipek kadar çok değerlidir. Bursa mutfağı ipek kadar tarihi ve kültürel bir hazinedir. Bu mutfağın içerisinde tarihi lezzetler var, göç mutfağı var, saray mutfağı var, şerbet geleneği var, hoş görü ve mütevazilik var.
#BursaGeçtiğimiz akşam üzeri sağanak yağışın olduğu saatlerde Bursa Gastronomi Festivali tanıtım toplantısına katıldık. Ülkemizin gastronomisiyle ön plana çıkan doğu ve güney doğu kentlerine yaptığım gezilerde yaşadığım şehir Bursa’da benzer bir çalışmanın yapılıp yapılamayacağı konusunu düşünmüştüm.. Aslında bir şehrin gastronomisi sadece caddede yürürken gördüğünüz lokantalardaki yemeklerden ibaret değil, şehrin yaşam kültürü içinde evlerde günlük yaşamın bir parçası olarak komşularla, aile fertleri ile sıradan bir günde yenen veya bir bayram günü paylaşılan yemekte o şehrin yemek kültürünün çok özel bir parçası olabilir. Demek istediğim hiç beklemediğiniz bir anda bir Bursa evinde size ikram edilen bir börek, kurabiye hayatınızda yediğiniz en iyi lezzet olabilir.
#Uğur ÇELİKKOLÖnceki yazılarda bahsettiğimiz gibi; Bursa Mutfağı daha çok Bursa esnafının icat edip sattığı yemekler ile tanınır. Ancak Bursa’da evlerde pişen yemek çeşitliliği de oldukça fazladır. Bu hafta hem lokantaların hem Bursa halkının pişirdiği, Bursa mutfağı yemek çeşitliliğini sizlerle paylaşmak istedim.
#BursaAnadolu’da hayat var olduğundan beri Bursa hep çok zengin bir yaşam kaynağı oldu. Verimli toprakları, tarih boyunca ticaret, zanaat ve sanatın önemli bir merkezi olarak konumlanması, çeşitli medeniyetlere başkentlik yapmış olması ve neredeyse insanlığın başlangıcından bugüne dek; hep göç yolu üzerinde bulunması Bursa’nın kültürel birikimini çok zengin kılmıştır.
#BursaTelefonun hayatımızın her evresinde bulunduğu bu günlerde, turizmin ve gastronominin bundan etkilenmemesi mümkün mü? Hele ki, bilmediğimiz bir şehre gittiğimizde ilk işimiz internette popüler adresleri aramak olurken. Nereyi gezmeliyiz? Nerede yemek yemeliyiz? Sorularının cevaplarını arıyor, şehir trafiğine takılmadan gastronomi ve turizm rotalarını takip etmeye çalışıyoruz.
#BursaŞehirler markalaşıyor. İstanbul, Ankara, İzmir zaten uzun zamandır marka şehir. Şimdilerde Gaziantep, Hatay, Antalya, Eskişehir, Kastamonu, Kars, Afyon gibi illere Bodrum, Urla, Bozcaada, Gökçeada, Çeşme, Ayvalık, Ürgüp, Fethiye, Safranbolu gibi ilçeler de eklendi. İsimlerini yerel lezzetleriyle, ünlenen restoranları ve yiyecekleriyle duyurdular.
#BursaAnadolu Yakası’ndaki Çengelköy, İstanbul’un en nadide semtlerinden biri. Asırlık çınar ağaçları, ihtişamlı yalılar ve lezzet duraklarıyla çevrili bir Boğaz semti. Pazarıyla da ünlü, lokantalarıyla da... Hürriyet Hafta Sonu Ekler Yönetmenimiz Aslı Çakır, uzun yıllardır Çengelköy’de oturuyor. Yazar Artun Ünsal da semtin eski sakinlerinden... Biz de Çengelköy’ü bilenlerden dinledik. Nerede ne yemeli, eve dönerken alışveriş çantamıza neleri eklemeli, sorduk, öğrendik.
#ÇengelköyKemalpaşa tatlısı, adını Bursa'nın Kemalpaşa ilçesinden alıyor. Özellikle de Ramazan ayında ağızda dağılan tadıyla iftar sofralarına renk katıyor. Hazırlaması da çok basit. Misafir sofranız için pratik bir şeyler ararsanız, Kemalpaşa tatlısı tam da size göre. Peki kemalpaşa tatlısı nasıl yapılır? İşte tam kıvamında Kemalpaşa tatlısı tarifi...
#Kemalpaşa TatlısıBursa’nın meşhur tatlılarından olan Kemalpaşa tatlısının asıl adı Mustafa Kemal Paşa peynir tatlısı olduğunu biliyor muydunuz? Ramazan ayıyla birlikte adından sıkça söz ettiren Kemalpaşa tatlısının püf noktalarını merak edenler için nefis bir tarif hazırladık. İşte, Kemalpaşa tatlısı malzemeleri ve yapılışı…
#Kemalpaşa