Kekemelik, çocukluk döneminde başlayan ve akıcı konuşmayı engelleye bir konuşma bozukluğu olarak tanımlanabilir. Kekeme olan çocuklar kendilerini ifade etmede oldukça güçlük çeker. Bir kelime ya da heceyi tekrar tekrar söyleyebilir. Konuşma esnasında bu kelimeleri uzatabilir ve birden susabilir. Küçük yaşta olan çocuklar arasında konuşmayı öğrenirken yaygın bir şekilde görülebilir. Küçük olan çocuklar dil yeteneklerini ileri düzeyde geliştiremediğinden dolayı kekemelik görülebilir. Çocuklarda kekemelik nasıl geçer ve tedavi edilir ayrıntıları ile derledik.
#ÇocukBilinenin aksine stres, heyecan ve korkunun kekemeliğe yol açmayacağını ifade eden Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Emin Çağlar, “Kekemeliğin başlangıç sebebi hala tam olarak bilinmemektedir. Genetik ve nörolojik nedenlere bağlanabilir ancak psikolojik değildir” dedi.
#ÇOCUKT3 ve T4 hormonları vücudun metabolizması açısından çok önemlidirler. Tiroid tarafından salgılanırlar ve metabolizmanın kontrolünden sorumludurlar. Bu hormonların ne olduklarını ve işlevlerini öğrenip buna göre yaşam şeklinizi düzenleyebilirsiniz. T3 ve T4 hormonları hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#T3 - T4 Tiroid NedirDil, kendimizi ifade etme biçimimizdir. Karşı tarafa iletmek istediğimiz mesajı Türkçe’ye uygun bir söz ve ses diziminde, anlamlı ve doğru seçilmiş sözcüklerle ve-veya jestlerle aktarmamızdır. Mesajı sözlü ifade ettiğimizde konuşmayı, sözel olmayan biçimde ifade ettiğimizde ise vücudumuzu, işaretleri ve jestleri kullanırız. Gecikmiş konuşma ise bir bozukluk değil, ama dil veya konuşma sisteminin gelişmesinde yolunda gitmeyen durumların bir göstergesidir.
#Konuşma BozukluğuÇocukların konuşurken takılması ve heyecandan kelimeleri doğru telaffuz edememesi aileleri tarafından olumsuz karşılanarak ‘kekeme’ görülmelerine neden olabildiğini belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Figen Karaceylan Çakmakçı, "Aileler ve çevre tarafından yapılan düzgün ve akıcı konuşma baskısı çocukta kekemeliğe yol açabiliyor. Çocuklar konuşurken hata yapma korkusu yüzünden ‘kekeme’ olabilir" dedi. Uzman Dr. Çakmakçı, kekemeliğin nedenleri ve tedavisi konusunda ailelere uyarılarda bulunarak “Çocuklara düzgün ve akıcı konuşma baskısı yapmayın” dedi.
#Çocuklarda Kekemelilk