Hayvanlara karşı alerjisi olan bazı insanlar vardır. Özellikle kediler insanların alerjisi olduğu bir canlıdır. Kedilere alerjisi olan kişiler bu durumun neden olduğunu ve nasıl iyileştirileceğini araştırır. Kedi alerjisinin nasıl geçeceği de merak edilen bir konudur. Kedi alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Kedi tüyü alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında detayları derledik.
#Kedi Alerjisi NedirALERJİK hastalıklar, aşırı duyarlılık ile karakterlidir. Bir kişinin polen, toz akarları, ilaç, gıda, arı zehiri gibi alerjenlere karşı normalde vermemesi gereken bir tepki vermesidir. Bu tepkiyi veren kişinin bağışıklık sistemidir. Bunların bir kısmı kişinin ani ölümüne yol açabilir. Arı, ilaç ve gıda alerjisi alerjik şoka (anafilaksi) sebep olup, dakikalar içinde kişiyi öldürebilir. Bir kısım alerjik hastalıklar ise sık olarak görülür, insanların önemli bir kısmını etkiler. Alerjik nezle ve kurdeşen (ürtiker) bu özelliğe sahiptir. Bu hastalıklar kişilerin hayat kalitesini, okul ve iş başarısını olumsuz etkiler. Alerjik astım ise kronik seyirli olup hastanın hayatını riske sokar. İç Hastalıkları Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kokuludağ, bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi:
#1Günlük hayatta insanların başına tahmin ettiklerinin dışında çeşitli olayların gelmesi mümkün olmaktadır. İnsanlar karşılaşacakları olayların neden kaynaklandığını nasıl bir ihtimalle karşı karşıya kalacaklarını düşünürken onlara yol gösteren çeşitli teoremler bulunmaktadır. Bayes teoremi de bu bağlamda ele alınması gereken konulardan biri olarak belirtilmektedir. Peki, Bayes teoremi nedir ve nerede kullanılır? Bayes teoremi formülü ve örnek sorular ile konu anlatımı nasıl olmaktadır? İşte, Bayes teoremi hakkında tüm detayları derledik.
Sakin ve arkadaş canlısı, süper yumuşak tüylü paltoları ve mavi gözleri ile Ragdoll kedi ırkı, oldukça dikkat çeker. Peki, bu müthiş güzelliğe sahip kedilerin özellikleri nelerdir? Ragdoll Kedisi davranışları ve bakımı hakkında detayları derledik.
#Ragdoll Kedisi Nedir?Köpekler ve kedilerin yanı sıra, kuşlar da sıkça evcil hayvan olarak tercih edilen önemli bir grubu oluşturur. Evlerinizde veya yakınında beslediğiniz kuş türleri de alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Alerji ve Astım Derneği Başkan Yardımcısı ve Yetişkin Alerji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kürşat Epöztürk kuş alerjilerini detaylı bir şekilde anlattı.
#Kuş AlerjisiGünümüzde gelişen teknoloji ile birlikte alerjik hastalıklarda da artış gözleniyor. Bu artışa sebep olan faktörler toplu yaşam, kapalı ve tozlu ortamlarda fazla vakit geçirme, ev içinde kuş, kedi, köpek gibi evcil hayvan beslenmesi, hazır gıdalarda, yiyecek ve içeceklerde kimyasal katkı maddesi kullanılması, çevre ve hava kirliliğindeki artış, ozon tabakasının delinmesine bağlı zararlı güneş ışınları, artan şehir yaşamı, sigara.
#AlerjiYeşillenen ağaçlar, açan çiçekler, yüzünü giderek daha çok göstermeye başlayan güneş, baharı müjdeliyor. Ancak bahar bazıları için bu kadar da güzel değil. Onlar bu ayları daha çok, hapşırık, burun akıntısı, göz sulanması ile birlikte anıyor, alerji mevsimi olarak tanımlıyor. Baharda alerjik belirtilerin başlıca nedenleri olarak şubat-mart aylarında ağaç, nisan-mayıs-haziranda çimen, haziran-kasım arası ise polenler gösteriliyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suna Büyüköztürk, alerjiye karşı alınabilecek en temel yaklaşımın o alerjenden uzak durmak olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Büyüköztürk, Hürriyet’in sorularını yanıtladı.
#Alerji