Bahar kâbusunuz olmasın!

Güncelleme Tarihi:

Bahar kâbusunuz olmasın
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 25, 2009 11:43

Havalar artık ısınmaya başladı. Güneşli günlere hiçbirimizin diyeceği yok. Bir de bahar nezlesi olmasa..

Haberin Devamı

Alerjisi olanlar için ise bahar tam bir kâbusa dönüşebilir. Baharla birlikte baÅŸlayan peÅŸ peÅŸe aksırıklar, burun akıntısı, gözlerde kızarma ve sulanma, gözyaÅŸlarının kontrolsüzce akması… Tüm bunlar, can sıkıcı bahar nezlesinin belirtileridir.Â

Bahar aylarında sık görülen saman nezlesi (alerjik rinit) hastalığı birçok kişinin yaşam kalitesini bozuyor. Toplumun yüzde 20'sini etkileyen bu hastalıkla ilgili merak edilenleri soruları Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Süreyya Şeneldir cevapladı.

Alerjik rinit (saman nezlesi) nedir?

Rinit, burun iç kısmını döşeyen ve mukoza adı verilen dokunun iltihabi reaksiyonudur. Rinitlerin yaklaşık yarısı alerjiye bağlıdır.

Alerjik rinit, ortamda bulunan bir alerjenin, nefes alma sırasında burna alınıp, burnun iç yüzeyine yapışması ile bu alerjene karşı hassasiyeti olan kişilerin burnunda mikrobik olmayan bir iltihap sonucu ortaya çıkan şikâyetler ve bulgulardır.

Haberin Devamı

Hastalık, ilk dönemlerde yanlış bir isimlendirme ile 'saman nezlesi' olarak tanımlanmış, daha sonra hastalığın polenlerle ilgili olduğu belirlenmiş ancak 'saman nezlesi' terimi kullanılmaya devam edilmiştir.

'Alerjik rinit'in görülme sıklığı nedir?

En sık görülen alerjik hastalıktır. Toplumun yaklaşık % 20'sini etkilemektedir.

Her yıl çok sayıda insan alerjik rinite yakalanmaktadır. Bazıları çok hafif atlatırken bazıları için çok ağır geçmekte, işlerini engelleyerek yaşam kalitesini bozmaktadır. Hastalık her yaşta ortaya çıkabilir ancak genelde 1-20 yaş arası başlar. Çoğunlukla ailede aynı ya da benzeri hastalıklar mevcuttur.

'Alerjik rinit'in belirtileri nelerdir?

 Burunda kaşıntı, sulanma (şeffaf), hapşırma, aksırma nöbetleri, damakta kaşınma, öksürük ve boğaz ağrısı, boğazı temizleme isteği, gözlerde sulanma ve kaşıntı en temel belirtilerdir.

'Alerjik rinit'e hangi alerjenler neden olur?

Havada taşınabilecek kadar küçük ve hafif olan hayvan ve bitki proteinleri gözümüz, burnumuz ve boğazımızdaki zarlar üzerinde birikirler. Polenler, mantar sporları, hayvan tüyleri ve ev tozları bu parçacıkların en sık rastlanılanlarıdır.
İlkbaharın erken dönemlerinde alerjik rinite sıklıkla polenler veya çevrede yaygın olarak bulunan ağaçlar neden olmaktadır. İlkbaharın geç dönemlerinde ise polenler
çayırlardan kaynaklanmaktadır. Renkli süs bitkileri nadiren alerjiye neden olurlar, çünkü polenleri havayla taşınamayacak kadar ağırdır.

Haberin Devamı

'Alerjik rinit'in çeşitleri nelerdir?

Mevsimsel Alerjik Rinit
Ağaç poleni, çayır poleni ve yabani ot polenlerine karşı alerji gelişmesi sonucunda ortaya çıkar. Şikâyetler bu alerjenlerin atmosferde yoğun olduğu dönemlerde belirgindir. Hastalığın yıl içindeki süresi coğrafi bölge ve iklim ile yakından ilişkilidir. Polen mevsimi dışında hastalar genelde rahattır.

Yıl Boyunca Devam Eden Alerjik Rinit

Alerjenlere temasın yıl boyu devam ettiği ve şikâyetlerin genellikle tüm yıla yayıldığı alerjik rinit şeklidir. Neden olan alerjenler ev tozu akarları (mite), hamamböcekleri, ev hayvanı alerjenleri (kedi, köpek, hamster gibi) ve mantar sporlarıdır (küf).

En önemli alerjen ev tozu akarlarıdır (mite). Hastanın yaşadığı ortamda sürekli olarak akar alerjenlerine maruz kalması şikâyetlerinin yıl boyu devam etmesine neden olur. Hamamböcekleri de önemli bir ev içi alerjen kaynağıdır. Alerjisi olanlar, hamamböceği alerjenlerine maruz kaldıklarında rinit şikâyetleri ortaya çıkmaktadır.

Diğer bir ev içi alerjen ise ev hayvanı alerjenleridir. Özellikle kedi antijenleri çok önemlidir. Bulaştığı ortamda aylarca varlığını devam ettirebilir. Sadece ev içinde değil, okul, işyeri ve toplu taşıma araçlarında da yüksek düzeylerde tespit edilmiştir.

Ayrıca mantar (küf) alerjisi olanlarda, ev içi mantarlara maruziyet şikâyetleri tetikleyecektir.

Mesleksel Alerjik Rinit

Çalışma ortamındaki alerjenlere ya da irritan (tahriş edici) maddelere bağlıdır. Hapşırma, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı gibi alerjik rinit bulguları çalışma ortamına girdikten sonra ortaya çıkar. Hastalar hafta sonlarında ve tatillerde rahattır.

Haberin Devamı

'Alerjik rinit'in diğer alerjik hastalıklarla bir ilişkisi var mıdır?
 
Bu hastaların yaklaşık % 30 ilâ 40'ında bronş hassasiyeti ve alerjik astım, daha az sıklıkla da diğer alerjik hastalıklar birlikte bulunabilir.
 
Tedavi Nasıl Uygulanır?

Alerjen uyaranlarla temasın kesilmesi
Alerjik rinit tedavisinde temel yöntem tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi alerjenden korunmaktır. Polen alerjisinde bu pek kolay değildir ve tam olarak gerçekleştirilemez.

Polenden korunmak için alınacak önlemler;
*Polenlerin en fazla uçuştuğu sabahları saat 05.00 ile 10.00 arası açık havaya çıkmayın. Ancak ağız ve burnu kapatan maskelerle çıkabilirsiniz.
*Polen zamanı açık havada spor yapmayın.
*Saçlar tozu tutar. Bu nedenle her akşam saçlarınızı yıkayıp duş alın. Böylece üzerinizdeki tozlardan arınabilirsiniz.
*Çocuklar sokaktan geldiği zaman üstlerini hemen değiştirmelerini sağlayın.
*Arabada giderken camları açmayın. Hava değişimi için klimadan yararlanın.
*Tatil için deniz kenarını tercih edin.
*Dışarıda gözlük ve şapka kullanın. Gözlükleri her gün akarsuyun altında yıkayın.
*Alerjiye karşı doktora başvurun.
*Çim biçmekten kaçının ya da maske takıp yapın.

Haberin Devamı

İlaç Tedavisi
Kulak burun boğaz uzmanınız tarafından yapılacak dikkatli bir muayene sonucunda doktorunuz şikâyetlerinize herhangi bir enfeksiyonun veya yapısal bir bozukluğun yol açıp açmadığına ve bunlara yönelik uygun tedaviye karar verecektir.

Aşı tedavisi:
Alerjenlerle temasın kesilmeye çalışılmasına ve ilaç tedavisine rağmen şikâyetlerin iki yılı aşkın bir zamandır devam etmesi durumunda uygulanır.

Cerrahi tedavi:
Altta yatan ya da sonradan gelişen aşırı büyümüş burun etlerine ya da poliplerine yönelik olarak yapılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!