Muş’ta işçi olarak çalıştığı ekmek fırınından sıkılıp köyüne dönüş yapan vatandaş, evini satarak kendi kaz çiftliğini kurdu. 240 kaz ile işe başlayan girişimci Kars, İstanbul, Ankara ve Doğu Anadolu illerine binlerce kaz satışı yapıyor. 15 günlük civciv 35 TL'den, 3 kilogramlık kaz ise 100 ile 130 TL arasında satılıyor.
#Kaz ÇiftliğiAksaray'ın göç veren ilçesi Gülağaç'taki sulak alanları değerlendirmek için 2 yıl önce kaz çiftliği kuran Mustafa Mayacı, 13 bin metrekarelik alanda ürettiği kazları turizm merkezlerindeki otel ve restoranlara gönderiyor. Yaptığı yatırımla çevresine örnek olan Mayacı'nın desteği ile ilçede 5 aile daha kaz çiftliği kurdu.
#Kaz Fiyatları- Türkiye'nin kaz yetiştiriciliği merkezi konumundaki kentte kadınlar, kar yağdıktan sonra yağ tutmasıyla ayrı bir lezzete kavuşan kazları, kışlık için hazırlıyor - Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Düzgün: "Kars'ta yıllık ortalama 250 bin kaz yetiştiriliyor. 240 bine yakını tüketim için kesiliyor"
Samsun’da yaşayan Okul Öncesi Öğretmenlik Bölümü mezunu Ebru Şahinkaya (30), 3 yıl önce ‘Üretimde hayat var’ diyerek eşi Burak Şahinkaya’nın Kavak ilçesindeki 10 dönümlük bahçelerinde çilek, lavanta üretimi ve kaz yetiştiriciliğine başladı. Hayallerini gerçekleştirmek için köy yaşamına başladıklarını belirten 2 çocuk annesi Şahinkaya, “Önce birkaç tavukla başladık, daha sonra hibe ile 50 kaz aldık. Şu anda 200’ün üzerinde kazım var. Amacım hem tarım hem de hayvancılık yaparak üretmek istiyorum. Hedefim Türkiye geneli üretim yapmak” dedi.
#Ebru ŞahinkayaFahiş fiyatlı yemeklerin boykot edilmesiyle ilgili fikir ve yorumlar genelde ikiye ayrılıyor. Kimileri restoranların günah keçisi ilan edilmesine karşı; alım gücümüzün düşmesini sorumlu gösteriyor. Kimileriyse enflasyondan aldıkları güçle fiyatların çok fazla abartıldığını söylüyor. İşin aslını gastronomi sektörünün tecrübeli isimlerine sorduk, restoran müşterilerinin görüşlerini aldık.
#FiyatHamuru, bohçasının katlama biçimi, iç harcı, pişirme yöntemi, sosu ve nasıl ikram edildiği yöreden yöreye değişse de değişmeyen tek şey mantının lezzeti. Miktarına bağlı olarak genellikle yapımı imece gerektiren mantı yöresel ve geleneksel Anadolu mutfağının sosyal terapi yemeklerinden de biri.
#Nilhan ArasYüz yogası, yüz kaslarını çalıştırıp cildin sarkmasını önleyerek ameliyatsız bir şekilde yıllara meydan okumak, daha genç görünmek isteyenlerin yeni gözdesi. Aslında yüzyıllardır uygulanan bu yöntem son dönemde sosyal medyanın da etkisi ile oldukça popüler bir güzellik trendi haline geldi.
#Yüz YogasıYüz yogası aslında yüzyıllardır uygulanıyor ama son yıllarda çok daha popüler bir güzellik trendi haline geldi. Gıdısından, kaz ayaklarından, kırışıklıklarından kurtulmak isteyen çareyi yüz yogasında arıyor. Peki ameliyatsız yüz gençleştirme yöntemlerine alternatif olarak uygulanan yüz yogası gerçekten işe yarıyor mu? Uzmanlarla konuştuk...
#Yüz YogasıTürkiye, peynir çeşitliliği açısından eşine az rastlanır bir coğrafya. Ülkemizde hayvancılığın gelişmiş olduğu her bölgenin kendine has bir peyniri bulunuyor. 'Çanakkale' denince ilk akla gelen lezzetlerden olan Ezine peyniri, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı ve Türkiye'den bu listeye girmeyi başaran ilk peynir çeşidi oldu. Biz de uzmanlarımıza ‘Ülkemizde peynirlerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 peyniri önerdiler.
#RotaDünya turizm pazarında niş bir paya sahip peynir rotaları, aynı zamanda kırsaldan kente göçün önüne geçen önemli bir geçim kaynağı. Artizan peynirleriyle tamamen bölgeye özgü bir üretim yapan Kars, artık dünyanın 18’inci peynir rotası olarak tescilli. Köyler, mandıralar, yöresel tadımlarla dolu dolu yapılandırılan rotanın en önemli ayaklarından biri de Kars Peynir Müzesi...
#GravyerAmerikalı şef Dan Barber, gastronomi dünyasının en ilham verici ve efsanevi isimlerinden... 2 Michelin yıldızının üzerine 1 yeşil yıldız alan restoranı Blue Hill’le tarladan tabağa konseptini zirveye taşıyan şef, artık bunun bir adım öncesine, yani en iyi malzeme için en iyi tohuma odaklandığını söylüyor. Barber’la bu yıl 7’ncisi düzenlenen Gastromasa konferansında buluştuk.
#Dan Barber12 bin yıldır zeytin ağaçlarının örttüğü bereketli Anadolu toprakları için ekim ayı, hasat mevsimidir. Her hasat yüz güldürmese de bu yıl farklı olacak gibi. Zira nem ve yağışın iyi olması sebebi ile üretici rekolte ve ihracatta rekor bekliyor. Dünya zeytinyağı ihracatını bölüşen iki ülke; İspanya ve İtalya’da yazın sıcak geçmesi, ağaçların yanması ve Ukrayna-Rusya Savaşı ile başlayan enerji krizi sebebi ile rekolte beklenenin altında kalınca birçok Avrupa rotayı Türkiye’ye, ben de rotamı zeytin kokusunun deniz kokusuna karıştığı, 2 milyondan fazla zeytin ağacının bulunduğu Ayvalık’a çevirdim. ‘Erken’ zeytin hasadına katıldım. Kaliteli zeytinyağı ve fiyatının izini sürdüm.
#ZeytinyağıVan’dan Tatvan’a gelirken, yemyeşil Kavar Havzası’nda, meralardan dönen kuzu sürülerine rastladık. Otobüsümüz durunca ben hemen inip, çobanlara selam verip kuzuların resmini çektim. Ama aralarda gezinen boz renkli keçileri ilk defa gördüm. Şoförümüz, “bizim boz keçilerimizin sütü ilaçtır, her derde devadır, her 5 koyuna karşılık 1 keçiyi mutlaka sürünün içine katarız” diye anlatmaya başladı.
#BitlisÖnlemler alarak geçireceğimiz ama kısıtlamaların olmadığı ilk ‘pandemili’ yılbaşı için sayılı günler kaldı. Biz de 2021’e veda edip 2022’ye başka bir şehirde “Merhaba” demek isteyenler için jürimize “Yeni yılı nerede karşılayalım” diye sorduk, ülkemizdeki birbirinden güzel 10 adresi listeledik. İsteyene sessiz sakin, isteyene partili, eğlenceli seçeneklerimiz var. Önerilen şehirlere ya da kasabalara giderseniz ‘nerede, ne yiyebiliriz’ tavsiyelerini de EBRU ERKE yazdı.
#Yeni Yıl Adresleri