Güncelleme Tarihi:
Salih GÜNER, KIRŞEHİR (DHA) - KIRŞEHİRLİ girişimci Ertuğrul Dönmez’in önderliğinde Türk-Katar-Kuveyt ortak girişimi ile ,Mucur ilçesine bağlı Karacalı Köyü’nde Türkiye’nin en büyük organik kaz çiftliği yapımına başlandı. Çiftliğin yeni sakinleri olarak ilk parti Toulouse ile Embden kırması yavru kazlar Karacalı köyüne getirildi.
Katarlı Bakan Dr. Sultan Al Dosari, Kuveytli Ahmed Al Rumaidhi, Ertuğrul Dönmez ortak girişimi olarak başlatılan bu teşebbüsün taraflara, köylerine ve her üç ülkeye hayırlı olması dileğinde bulunan Kırşehirli girişimci Ertuğrul Dönmez, yeni yatırımı şöyle anlattı:
“Doğup büyüdüğüm köyüm Karacalı’da 150 dönümlük bir alanı ceviz ve badem bahçesi haline dönüştürdüm. 2 bin ceviz fidanı ile 3 bin 500 badem fidanı diktim. Tam otomatik sulama sistem ile ceviz ve badem fidanlarımız büyüyüp yetişiyor. İnşallah ilk bademleri gelecek yıl alacağız. Ceviz fidanlarımızdan ise 2019’dan itibaren ceviz almaya başlayacağız. Çiftliğimde ayrıca 2 bin tavukla organik yumurta üretimi yapıyorum. Tamamen organik bir ortamda yapılan üretimlerimizi iç piyasaya sunuyor ve zaman zaman ihtiyacı karşılayamıyoruz. Şimdi de Katarlı Bakan Dr. Sultan Al Dosari, Kuveytli Ahmed Al Rumaidhi ile Karacalı köyündeki çiftçiliğimiz için büyük bir organik kaz çiftliği oluşturmaya karar verdik. İlk etapta 93 yavru Fransız Toulouse cinsi kaz yavrusu ile Alman Embden kırması kazlar getirdik. Yerli kazlar 4-5 kilo olurken, Fransız ve Alman kazları 12-13 kilo oluyor. Dünyanın en lezzetli kazları bu kazlar olduğu için böyle bir yatırıma karar verdik. Bunun için hazırlıklarımızı tamamladık ve kışa kadar yetiştireceğiz. Asıl yavrularımız kışın gelecek. 1000 tane getireceğiz. Kapasitemizin yılda 10 bin kaz. Hedefimiz 10 bin yavru yetiştirip satmak. Yavruların tanesini 35 liraya alıyoruz. Kırşehir’e getirilinceye kadar maliyeti 60 lirayı buluyor. Bu cinslerin özelliği yılda 50-120 arası yumurta vermesi. Yani 50-120 arası yavru veriyor. Hastalığa en dirençli olan bu kazlarımız ilimiz ekonomisine de büyük katkı sağlayacaktır.”
150 dönümlük çiftliğinde otla mücadele için ciddi bir harcama yapmaları gerektiğini, bunun için de kaz yatırımına girdiklerinin altını çizen Ertuğrul Dönmez, “Alman ve Fransız kazlarını getiriyoruz. Bu kazlar da organik olarak burada beslenecek. Arazimize ilaç sokmak istemiyorum. Otla mücadele yapmak yerine kaz getiriyoruz. Hedefimiz Aksaklı-karacalı göletinden faydalanarak tamamen doğal beslenerek organik kaz üretimini sağlamak. Kaz eti satan, firmalarla görüştük. Organik ortamda kaz üretimi yapılması halinde tamamen almayı taahhüt ettiler. Bunun için Valimiz Sayın Necati Şentürk’ü ziyaret ettim ve kendisine yatırımımız konusunda bilgiler verdik. Her türlü desteği vereceğini söyledi. İnşallah bu yatırımı Kırşehirimize kazandıracağız.”