Siyaset Bilimci Umur Tugay Yücel, ‘Amerikan Gücünün Gerilemesi ve Yükselen Güçler’ adlı eserini okurlarıyla buluşturdu. 5 yıllık uzun bir araştırmanın ürünü olan 582 sayfalık eser, uluslararası ilişkiler ve küresel güç dinamiklerini anlamak isteyenler için önemli bir kaynak sunuyor.
#Umur Tugay YücelSu günümüzde en yaşamsal ve stratejik doğal kaynak. Su yoksa hayat da yok. İklim değişikliği, nüfus artışı, kirlilik, göç, gün geçtikçe suyun teminini zora sokuyor. Ankara, İstanbul, İzmir’in yakın çevresindeki sular artık yetmiyor. Bu illerimize diğer illerin su havzalarından, yüzlerce kilometre uzaktan su transferi yapılıyor.
#SuKardeşlikten öte, sıkı bir dostlukları ve edebiyata ortak ilgileri olan Attilâ İlhan ile Cengiz İlhan’ın mektuplaşmaları ilk kez okurla buluştu. ‘Kardeşime Mektuplar’da Attilâ İlhan’ın İstanbul-İzmir-Paris üçgeni olarak anılan döneminden pek çok ayrıntıyı öğreniyor, hayatıyla ilgilli hayallerini onun ağzından okuyor, şiirlerinin yazılış öykülerini görüyor ve en bohem zamanlarında bile nasıl bir disiplinle çalıştığına tanık oluyoruz.
#Attilâ İlhanİzmir Kitap fuarı, birçok yazarın katılımıyla başladı. Geçtiğimiz yıl yoğun talep gösterilen fuarı 444 bin kişi ziyaret ederken, bu yıl da yoğun katılım gerçekleştirilmesi bekleniyor. 14-22 Nisan tarihleri arasında saat 11.00-20.00 arasında ziyaretçilerine kapılarını açacak olan fuarın konumu Kültürpark olacak. Peki, İzmir Kitap Fuarı etkinlik takvimi çerçevesinde hangi yazarlar katılım gösterecek ve imza günleri ne zaman gerçekleşecek? İşte, bazı detaylar
#İzmir Kitap FuarıOnur Sinan Güzaltan, Arap Baharı sonrasındaki Mısır’ı gezmiş, aydınlarla ve halkla konuşmuş. Sokakların ruhunu incelemiş ve demokrasi, isyan, darbe, yoksulluk sınırı, emperyalizm ve sivil toplum bağlamında Mısır halkının ve aydınların içine düştüğü çıkmazı araştırmış. Arap Baharı bir ‘devrim’ miydi yoksa bir ‘darbe’ mi? Çok sorulan bu soruya aydınlar ve halk ne yanıt veriyor? “Tanrı bizi ister mi?” İlber Ortaylı’nın sunuşuyla Kaynak Yayınları’ndan çıkmış.
#Onur Sinan GüzaltanAvrupa’da Türkçe dil kültürünün gelişmesi hedefiyle yayına başlayan aylık kültür ve sanat dergisi Avrupa Kültür, 12’nci sayısıyla bir yılı geride bıraktı. e-dergi formatındaki yayının son sayısında Türkçe kültürünün geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan bir çağrı yayınlandı ve Avrupa’da yaşayan genç kuşağa derginin kapılarının, dolayısıyla sayfalarının açık olduğu duyuruldu.
#Avrupa KültürDARBE girişiminden bir gün önce Türkiye’yi, “Orduda hareketlilik var” diyerek uyardığı belirtilen ve bu nedenle FETÖ ve Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’na davet edilen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in danışmanı Aleksandr Dugin, dün TBMM’yi ziyaret etti.
#Aleksandr DuginFethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilgili, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası piyasaya çıkan kitaplar listesine bir yenisi eklendi. FETÖ’nün hedefindeki Cumhuriyet Savcısı Kurtuluş Tayanç Çalışır, Paralel Devlet Yapılanması'nı bütün yönleriyle açıklıyor.
#Fethullahçı Terör ÖrgütüKültür Bakanlığı, ülke çapındaki 1130 halk kütüphanesine genelge göndererek, OHAL kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname’yle kapatılan 29 yayınevinin kitaplarının kütüphanelerden kaldırılması talimatı verdi. Raflardan kaldırılarak depolara konulması beklenen kitapların ardından hurdaya dönüştürülmesi planlanıyor.
#Kültür BakanlığıOHAL'e ilişkin ikinci KHK Resmi Gazete'de yayımlandı. 3 haber ajansı, 16 televizyon, 23 radyo, 45 gazete, 15 dergi ile 29 yayınevi ve dağıtım kanalı kapatıldı.Kapatılan gazete, dergi, yayınevi ve dağıtım kanalları, özel radyo ve televizyon kuruluşlarına ait olan taşınırlar ve her türlü mal varlığı, alacak ve haklar Hazine adına tescil edilecek. Taraf ve Zaman gazeteleri ile Nokta dergisi için de kapatma kararı verildi.
#15 Temmuz 2016