Kayısı çayı düzenli tüketildiğinde kansızlığa iyi gelir. B, A ve C vitamini açısından zengin olan kayısı çayı kabızlık sorunu yaşayanlara olumlu etki eder. Kayısı çayı kalp sağlığına iyi gelirken sindirim sistemini de düzenler. Kayısı Çayı faydaları nelerdir? Ne işe yarar? Kayısı çayı ne zaman ve ne sıklıkla içilmelidir ayrıntıları ile derledik.
#Kayısı ÇayıSağlıklı yaşam, farklı beslenme tercihleri gibi popüler akımlar tadımlara da yansıyor. Artık miksolojistler yemeklere özel alkolsüz içecekler hazırlamaya ve ortaya harika eşleşmeler çıkarmaya başladı. Önümüzdeki birkaç yılın en büyük trendlerinden biri bu olacağa benziyor.
#Ebru ErkeHavalar soğumaya başladı; kış mevsimi nezle, grip gibi pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Beslenme ve diyet uzmanı Sevihan Akbulut ve iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya bağışıklığımızı güçlendirmek için tavsiyeler verdi. Buna göre, vitamin ve mineral dengesine dikkat ederek yeterli protein almalı, bol bol su içerek stresten uzak durmalı, haftada en az 150 dakika tempolu yürüyüş yapmaya ve düzenli uyumaya dikkat etmeliyiz.
#Melis YILMAZSohbetlerin kulak misafiri, gün içinde kendimize verdiğimiz en güzel ödül ve arkadaş ortamlarında ısmarlanan en ekonomik ikram içeceği hiç şüphesiz çaydır. İşte bu haftaki yazımız çay tiryakisi olup özellikle “Ben çayı şekersiz tüketemem ama şekerli de tüketip kilo almak istemiyorum” diyenler için hazırlandı.
#ÇayGazlı içeceklerde, mısır gevreğinde, hatta kahvenizde bile var… Dünya Sağlık Örgütü çok sayıda yiyecek ve içecekte yer alan bir yapay tatlandırıcı olan aspartamı, ‘kanserojen olma ihtimali bulunan maddeler’ listesine ekledi ancak günlük aspartam tüketimiyle ilgili tavsiyesini değiştirmedi. Uzun süredir devam eden sağlık endişelerine rağmen kullanımı çok yaygın olan aspartamın dünyayı ele geçirişinin tarihini anlatıyoruz…
#AspartamYoğurda taze kayısı dilimleyebilir, kefiri üzerine tarçın serpiştirilmiş şeftaliyle birlikte yiyebiliriz. Karpuz-peynir ikilisine taze nane, bademli semizotu salatasına şeftali çok yakışıyor. Kavun, badem sütü ve fesleğenle smoothie, karadut ve yeşil çayla da soğuk çay yapabiliriz. Vitamin-mineraller, zengin su içeriği ve lifler... Sıcak havalarda bedenimizin ihtiyacı olan her şey işte bu leziz meyvelerde.
#KavunEmel Gedikli, 73 yaşında seyahat tutkunu bir gezgin… Farklı kültürleri keşfetmeyi ve gittiği ülkelerden kumaş toplamayı çok seviyor. Hatta bu kumaşlardan yaptığı eserleri bir sergide bile yer aldı. Bir süredir kanserle mücadele ediyor. Fakat bu durum seyahat aşkına engel değil. Aklında tek bir şey var; Japonya’ya gitmek. Kansere inat eylülde kişisel sergisine hazırlanan Gedikli ile seyahat maceralarını konuştuk.
#SeyahatBazen süt, yulaf, muz ve ıspanakla... Bazen su, kereviz sapı, ıspanak, pancar ve yeşil elmayla... Fazlalıklarımızdan kurtulmak, yaza daha fit ve enerjik girmek için çeşit çeşit smoothie’ler hazırlayabiliriz ama dikkat! Gün içinde sadece tek bir öğünde smoothie için. Bütün gün sıvılarla beslenmenizi önermiyorum.
#SütNeli olduğu çok da mühim değil... Bazen kıymalısı süsler soframızı, bazen peynirlisi, bazen patateslisi, bazen ıspanaklısı... İçine ne koyarsak koyalım, nasıl pişirirsek pişirelim hepimiz onu günün her saati yemeyi çok seviyoruz! Ramazan yaklaşırken hem sahur hem iftar için hazırlayabileceğiniz, ailemin kadınlarından öğrendiğim birbirinden nefis börek tariflerini paylaşmak istedim. Özellikle tel kadayıflı böreği mutlaka yapın.
#BörekKalp-damar sağlığına iyi geliyor, kötü hücrelerle savaşıyor, antikanserojen etki gösteriyor. Metabolizmamızın düzenli çalışmasına da yardımcı olan fındığı, biraz meyve ve bitki çayıyla birlikte doyurucu bir ara öğüne çevirebiliriz. Lor peyniri, kuru üzüm ve fındıklı salatayı da akşam menülerinize eklemenizi öneririm.
#FındıkUykunuzun açılması için kahve, çay, meyve suyu ya da kola içebilirsiniz. Eğer hazmetmesi uzun süren ya da gaz yapan besinler yerseniz de uykunuz kaçar ve mideniz besinleri hazmedene kadar uyanık kalır. Sakız çiğnemek, yürüyüş yapmak, spor yapmak ya da eğlenceli müzikler dinlemek de uykunun açılmasına yardımcı olur. Uyku açıcı şeyler ile uyku kaçıran içecek ve yiyecekleri sizler için derledik.
#Uyku Açıcı Şeyler NedirSoğuk algınlığı, üst solunum yollarında ortaya çıkan viral bir virüs olarak tanımlanmaktadır. Kış aylarında ortaya çıkan soğuk algınlığında, halsizlik ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler görülmektedir. Bazı kişilerde C ve E vitamini içeren meyveler ve kalsiyum destekli besinler, hastalığı olumlu yönde etkilemektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Soğuk AlgınlığıUykusuzluğa sebep olan birçok fiziksel ve psikolojik etkenler vardır. Depresyon, kaygı bozukluğu ya da stres gibi psikolojik etkenlerin yanı sıra mide rahatsızlıkları, kas ve baş ağrısı da uykusuzluk yapabilir. Uykusuzluğa iyi gelen bitkilerin içinde nane, papatya, çarkıfelek, limon otu, rezene ve ıhlamur vardır. Uykusuzluğa iyi gelen bitki çayları ile ilgili ayrıntıları derledik.
#Uykusuzluğa İyi Gelen Bitkiler Ve ÇaylarEvin içinde, ‘Sıcak, çok sıcak’ diye söylenerek dolaşmayan var mı? Bugün, yarın hafifler belki diye beklerken yurt geneli ‘Eyyam-ı bahur’ sıcaklarının etkisi altına girdi. Gençler kökeni Arapça olan bu kelimeyi bilemeyebilir, yaygın kullanımı ile söyleyelim, ‘Afrika sıcakları’ geldi. Boğucu sıcağa ne vantilatör ne de klima dayanıyor. Peki, ne yapmalı da bu aşırı sıcaklarda hele de COVID-19’un yeniden yükselişe geçtiği şu günlerde, sağlıklı kalmalı, bağışıklığı güçlü tutmalı? Sordum.
#Eyyam-I BahurGrip influenza adı verilen virüs ile meydana gelen bir hastalıktır. 39 derece ateş, eklem ağrıları, halsizlik, kuru öksürük, titreme, bitkinlik, kas veya eklem ağrıları ve baş ağrıları gibi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Kış aylarında 6 veya 8 hafta kadar etkili olan gripten korunmak için bazı bitki çayları ve karışımlar bulunmaktadır. İşte bu karışımlar ile ilgili tüm detaylar.
#GripUzun bir bayram tatili sonrası, tatlılar, hamur işi yiyecekler, et, alkol vb. derken 1-3 kilo kadar almış olabilirsiniz. Ancak güzel bir haberim var ki bunlar bir anda yağa dönüşmezler. Eğer hızlı bir toparlama yaparsanız bayram sonrası eski formunuza kavuşabilirsiniz.
#Bayram Sonrası BeslenmeHamilelik sürecinde anne adaylarının pek çok detaya dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle hamilelik döneminde kabızlık en büyük sorunların başında gelmektedir. Hamilelikte kabızlığa ne iyi gelir? Gebelikte kabızlığa iyi gelen bitki çayları, egzersizler ve yiyecekler (Doğal Çözümler) nedir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Bir bebek doğduğu anda vücudunun %75’i sudur. Ve yaşlandıkça oran önce %60’a, sonra %50’lere düşer. Susuz bir bitki kurur. Yeteri kadar su tüketen insan tıpkı bir bitki gibi taze ve dinç kalır. Su tüketimi serotonin, melatonin üretimi için şarttır. Demek ki suyun fiziksel faydalarının yanı sıra psikolojik faydaları da var. Susuz bir vücut kendini sürekli yorgun hisseder. Su içmek zayıflamaya da yardımcı olur. Çünkü su içtiğimiz zaman susuzluk ve açlık duygularını ayırt edebiliriz.
#OruçMillet olarak kahvaltıyı severiz. Bir çoğumuz kahvaltı sofrasına oturmadan dışarı çıkmayız. Zaten kahvaltı kültürünü de doğru düzgün başka bir memlekette bulamazsınız, bize özgüdür. Çeşit çeşit peynirler, zeytinler, kavurmalar, sucuklar, ballar, kaymaklar... Bir de tabi ki yöresine göre de çeşitler farklılık gösterebiliyor. Örneğin Karadeniz’in kahvaltısı başka, Ege’nin, Akdeniz’in, Doğu bölgelerinin kahvaltıları bambaşka. Kahvaltı masasında her şeyin olmasından yanayım. Oturduğum zaman masaya hepsinin tadına bakmalıyım. Ramazan günü aramızda oruç tutanlar “nereden çıktı şimdi bu kahvaltı” diyebilir. Haklılar da... Ama bugün mis kokulu çiçekler içinde, uygun fiyata yöresel kahvaltı yapabileceğiniz 3 adresi sizinle paylaşıyorum.
#KahvaltıGeçen hafta maalesef yazıma ara verdim. Pozitif bir nedeni vardı. 2019 ‘dan buyan tüm dünyayı kasıp kavuran COVID-19 belası hala devam ediyor. Artık pozitif olmayanı, hastalığı atlatmayanı insan yerine koymayacaklar. ‘Her canlının bir gün tadacağı’ bu illeti, her şeyin tadına bakan biri olarak tatmadan edemezdik. Yakında biteceğini düşündüğüm bu salgında bizim de anlatacak bir hikayemiz olmasın mı? İşte bu da bizim hikayemiz …
#Bursa