‘Kulüp’ dizisinin gördüğü ilgiyle birlikte, Türkiye’ye İspanya’dan göç eden Sefaradların sürdürdüğü gelenekler, sofralarından eksik olmayan yemekler de gündemde. Çalışmalarıyla 500 yıllık bu tarihin izini süren gazeteci-yazar Deniz Alphan’la Sefarad mutfağını konuşup tariflerini aldık. ‘Köklere Dönüş’ adlı YouTube video serisiyle, kaybolmaya yüz tutmuş birçok reçeteyi geleceğe aktarmayı hedefleyen Lian Penso Benbasat’tansa aile mutfağında öğrendiği lezzetleri dinledik.
#Sefarad MutfağıDeniz Alphan’ın yönettiği ‘Kaybolan Bir Dil, Kaybolan Bir Mutfak’ adlı belgesel film, 15. Yüzyıl’da İber Yarımadası’ndan göçe zorlanan ve Osmanlı İmparatorluğu’na yerleşen Sefarad Yahudilerinin hikayesini dilleri ve mutfakları üzerinden anlatıyor.
#Osmanlı İmparatorluğuGazeteci Deniz Alphan, “Çocukken annem konuştuğunda utanırdım” dediği dilin peşine düştü, kaybolmakta olan Ladino dilini ve Sefarad mutfağını mercek altına aldı. Beş asır önce İspanya’dan Osmanlı’ya göç eden Yahudilerin torunlarıyla konuştu. Prof. İlber Ortaylı’dan Soli Özel’e, Mario Levi’den Aylin Öney Tan’a pek çok akademisyen ve yazarla söyleşiler yaptı. Alphan’ın belgeseli ‘Kaybolan Bir Dil, Kaybolan Bir Mutfak’, 36’ncı İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilecek.
#Ladinoİnsanın kafasını karıştıran, hatta allak bullak eden, kendi formlarını yaratıp yarattığı teknikle kendisini karşı karşıya getiren, yenilikçi, zorlayıcı bu sayede de okuyucunun sınırlarını zihni sinir zekasıyla genişleten yazar Murat Menteş ile bir araya geldik. Vefat etmiş yazarlarla söyleşilerden oluşan ‘Derde Deva Randevu’nun dördüncü serisi için bir araya geldiğim ve hemen hemen tüm kitaplarını okuduğum Murat Menteş, Türk edebiyatında adını sağlam ve dikkat çekici puntolarla yazdı bile… Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de en çok üreten ve benzeri olmayan yazar Murat Menteş’in yanıtlarının sizlere ilham olacağına inanıyorum.
#Sponsorlu İçerikİnsanın kafasını karıştıran, hatta allak bullak eden, kendi formlarını yaratıp yarattığı teknikle kendisini karşı karşıya getiren, yenilikçi, zorlayıcı bu sayede de okuyucunun sınırlarını zihni sinir zekasıyla genişleten yazar Murat Menteş ile bir araya geldik. Vefat etmiş yazarlarla söyleşilerden oluşan ‘Derde Deva Randevu’nun dördüncü serisi için bir araya geldiğim ve hemen hemen tüm kitaplarını okuduğum Murat Menteş, Türk edebiyatında adını sağlam ve dikkat çekici puntolarla yazdı bile… Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de en çok üreten ve benzeri olmayan yazar Murat Menteş’in yanıtlarının sizlere ilham olacağına inanıyorum.
#1Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kurucu ve Şeref Başkanı Mehmet Doğan, Ankara'da 77 yaşında hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mehmet Doğan için taziye mesajında, 'Büyük Türkçe Sözlük eseri ile birlikte Millî Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklâl Marşımızla ilgili çalışmaları başta olmak üzere edebiyat, tarih, fikir ve kültür dünyamıza yaptığı özgün katkılarla daima hatırlanacak olan D. Mehmet Doğan Beyefendi’ye Allah’tan rahmet; ailesine, okuyucularına, sevenlerine ve edebiyat camiamıza başsağlığı diliyorum.' ifadelerini kullandı.
#Mehmet Doğan6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazSibel ismi ülkemizde çok sık kullanılan isimlerden birisidir. Kız çocuklarına konulan bu isimin kökeni Türkçedir. Türk Dil Kurumunda ve sözlüklerde Sibel isminin anlamını bulmak mümkündür. Peki, Sibel isminin anlamı nedir? Sibel ne demektir? Sizler için tüm merak edilenleri derledik.
#Sibel İsminin Anlamı Nedir?Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başepiskoposu III. Yeorgios deprem sonrasında ilk kez Türkiye’ye geldi. Türkiye’deki ilk röportajını CNN Türk için Serdar Korucu’ya veren Başepiskopos, aralarında Kıbrıs Türklerinin de yer aldığı depremzedeler için çok üzüldüklerini ifade etti, “Büyük felaketler çok büyük acılar yaşatırken bir yandan da insanları din, dil, ırk ayrımı olmadan yan yana gelmelerine vesile oluyor. Bizleri hiçbir şeyin ayıramayacağını da gösteriyor” dedi.
#KKTCKıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başepiskoposu III. Yeorgios deprem sonrasında ilk kez Türkiye’ye geldi. Türkiye’deki ilk röportajını CNN Türk için Serdar Korucu’ya veren Başepiskopos, aralarında Kıbrıs Türklerinin de yer aldığı depremzedeler için çok üzüldüklerini ifade etti, “Büyük felaketler çok büyük acılar yaşatırken bir yandan da insanları din, dil, ırk ayrımı olmadan yan yana gelmelerine vesile oluyor. Bizleri hiçbir şeyin ayıramayacağını da gösteriyor” dedi.
#Kıbrıs Rum Ortodoks KilisesiŞap hastalığı, Türkiye'de tedavisi üzerine özel olarak çalışılan ve canlı hayvan, hayvansal ürün ticaretini olumsuz etkileyen bulaşıcı etkinliğe sahiptir. Genellikle hayvan pazarlarında bulaşıcı bir hal aldığı düşünülen Şap Hastalığı, yaygın olarak direk bulaşma ile yayılmaktadır. Peki, çoğunlukla kontrol altına alınsa da zaman zaman ülkemizde gündeme gelen Şap Hastalığı nedir ve nasıl bulaşır? İşte, hastalık hakkında merak edilen bazı detaylar
#ŞapHürriyet Ankara, ‘Altındağ’ı Keşfet’ turuna çıktı, başkentin kalbi Altındağ’ın tarih, kültür-sanat ve lezzet duraklarını gezdi. Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, “Ankara, Altındağ’da kurulmuştur. Bu nedenle ‘Altındağ’ demek, ‘Ankara’ demektir” dedi. Balcı, tarihi Ankara Kalesi için ise “Ankaralılara daha çok anlatmamız ve tanıtmamız gerekiyor” ifadesini kullandı.
#Altındağ'ı KeşfetDiyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri dördüncü kez başladı. 30 Ekim'e dek sürecek etkinlik Îhsan Colemêrgî, Murat Gülsoy, Müge İplikçi, Yiğit Bener, Altay Öktem'inde aralarında olduğu çok sayıda yazar ve şairi buluşturacak. Bu senenin teması 'Hayal dilinde hakikat'...
#Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat GünleriAmerika Birleşik Devletleri'ndeki Osmanlı göçmenlerinin dünyasını yeniden hatırlatacak "Ottoman America" belgesel filmi, kitap oldu. “Ottoman America” kitabı, ABD’de yaşanmış Osmanlı dünyasına ait hikâyeleri uluslararası kamuoyuna anlatacak ve okuyucular kitapta yazılan her bölümü, bölüm başlığının altında bulunan QR kodlarını okutarak da izleyebilecek. ABD’de kitaba yönelik yapılan tanıtım toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a imzalı kitap takdim edildi.
#ABD17 Eylül-20 Kasım tarihleri arasında ücretsiz gezilebilecek 17. İstanbul Bienali’nde ağırlıklı olarak Müze Gazhane ve Pera Müzesi’nde öğrendiğimiz jeolojik, ekolojik, hidrofonik, folklorik, antropolojik, topografik bilginin, gerçeğin haddi hesabı yok. Bienal, elinizde kumanda, bir kıtadan diğerine sizi sürüklerken ayağa kalkmak için hiç de geç olmadığını söylüyor.
#17. İstanbul BienaliTatile taşıdığınız kitapların kumlarını silkeleyip yazla vedalaştınız mı? O zaman eylülle gelen yepyeni kitap sezonuna hazırsınız demektir. Sizin için yayınevlerinin editör masalarına sokulduk ve sonbaharda bizimle buluşacak kitaplara göz attık. Karşımıza Ahmet Ümit, Orhan Pamuk, Necati Tosuner, Defne Suman, Yiğit Bener, Ayfer Tunç, Murat Gülsoy, Gülseren Budayıcıoğlu, Arnie Ernaux, Tess Gerritsen, Stephen King’in de aralarında olduğu yerli ve yabancı edebiyat eserleri ve çok sayıda heyecan verici deneme ve anı kitabı çıktı...
#Yeni Sezon Kitapları 2022İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Diyarbakır Anneleri Evlat Nöbeti'nde açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, "Son 3 yılda Amerikan senatosu PKK/PYD'ye 2 milyar dolar yardım yapmıştır. ABD olmasa PKK/PYD olmazdı. Bizim ABD'ye ihtiyacımız yok" dedi. Bakan Soylu, "PKK ve PYD'nin patenti Amerika'dır, onların uşağıdır" ifadelerini kullandı.
#Bakan SoyluMR, yani manyetik rezonans görüntüleme, halk arasında daha çok kullanılan ismiyle tomografi, tıp dünyasının bize sunduğu en faydalı araçlardan biri. Peki ya size bu yöntemle düşüncelerimizi okumanın mümkün olabileceğini söylesek?
#MRSerim, düğüm, çözüm bölümlerinden oluşan olay yazılarına hikaye denir. Olay örgüsü, karakterler, zaman, anlatıcı ve mekan, hikayenin temel unsurları arasında yer alır. Ülkemizde 1940 ve 1960 arası ''Cumhuriyet Dönemi'' olarak adlandırılmıştır. Bu dönemde hem hikaye hem de roman alanında birçok yenilik yaşanmış, eserlerin hem niteliği hem de sayısı artmıştır. 1940 ve 1960 arası hikaye özellikleri ve konuları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Eğitim