Perşembe günü başlayan Alaçatı Ot Festivali tüm hafta sonu boyunca devam edecek. Biz de tezgâhlara çıkan çeşit çeşit taze otu mutfağında değerlendirmek isteyenler için The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın şefi Hakan Süve ve Ahali Alaçatı’nın koordinatör şefi Altuğ Tezer’den nefis tarifler ve pratik öneriler aldık.
#GİZEM DİNÇBAŞBilimsel adı 'Crithmum maritimum' olan kaya koruğu aynı zamanda deniz rezenesi olarak da biliniyor. Kaya koruğu içeriğindeki A vitamini sayesinde kollajen ve hyaluronik asit üretimini destekliyor. Kaya koruğu aynı zamanda mezelerde ve salatalarda kullanılan saklı kalmış bir lezzettir. Pek çok hastalığa iyi geldiği bilinen kaya koruğu baharatlı enfes aroması ile hayatımızda yer almayı hak ediyor. Peki, kaya koruğu nedir, faydaları nelerdir? İşte kaya koruğunun kullanımı...
#Kaya KoruğuKaya koruğu Akdeniz ve Ege bölgesinin deniz kenarlarında yetişen ekşi ve baharatlı bir bitkidir. Safrayı düzenleyen ve egzama, sivilce, siğil gibi cilt sorunlarına da iyi gelir. Kaya koruğunun nasıl tüketildiği ve faydaları hakkında ayrıntıları derledik.
#Kaya KoruğuAntalya'da restoran işleten Mustafa Hazar (58), çam kozalağı, çıra, yumurta, hamsi, tropik meyveler, sarımsak ve ahtapot başta olmak üzere 239 çeşit turşu kuruyor. Hazar, sarımsak ve ahtapot turşusuna yoğun ilgi olduğunu, ahtapot turşusunun 10 litresini 200 TL'den sattığını söyledi.
#Ahtapot TurşusuYeme-içme dünyamızın merkez üssü İstanbul’da yeni açılan yerlerin hızına yetişmek kolay değil. Kültür sanat, sosyal sorumluluk projeleri de bir o kadar çok. Önümüzde 9 günlük tatil var. Bugün kentte kalanlar ve İstanbul’a gelecekler için gittiğim yerler ve yapmaya değer bulduğum etkinliklerden kısaca söz etmek istiyorum.
#Müge AkgünVitamin C; hava ile temasla kolay okside olur, suda erir, ekşi tattadır, ışıkla temasta rengi koyulaşır, ısıya dayanıksız bir vitamindir. İnsanlar, bazı meyve yarasaları, hint domuzu ve insan benzeri primatlar C vitamini üretemediklerinden bunu besinlerden almak zorundadırlar. Peki, c vitamini eksikliği nelere sebep olur? C vitamini hangi besinlerde vardır?
#C Vitamini EksikliğiAdalar deyince akla hep Büyükada gelse de ben en çok Burgazada'yı seviyorum. Ada vapurlarının ikinci durağı Burgazada, her geldiğimde vapurdan iner inmez çam kokularıyla karşılar beni. Sait Faik'in cümleleri ile ilk çayımı denize karşı içip, adayı keşfetmeye, solumaya başlarım.
#BurgazadaAdalar deyince akla hep Büyükada gelse de ben en çok Burgazada'yı seviyorum. Ada vapurlarının ikinci durağı Burgazada, her geldiğimde vapurdan iner inmez çam kokularıyla karşılar beni. Sait Faik'in cümleleri ile ilk çayımı denize karşı içip, adayı keşfetmeye, solumaya başlarım.
#Burgazada Gezilecek YerlerANTALYA'da restoran işleten 58 yaşındaki Mustafa Hazar, çam kozalağı, çıra, yumurta, balık ve ahtapot başta olmak üzere 226 çeşit turşu kurdu. Rusların ahtapot turşusunun müdavimi olduğunu belirten Hazar, “Ruslar, bu turşuya bayılıyor. 10 litresini 200 TL'ye alıyor" dedi.
#Ahtapot TurşusuHürriyet Cumartesi yazarı Vedat Milor, bu haftaki köşesinde Bebek Balıkçı'yı yazdı. 5 üzerinden 2,5 puan verdiği mekânda yediği ıstakozu beğenmediğini belirten Milor, "Yurtdışında olsaydık, yüzde 90 lokanta ıstakoz için para almaz, özür dilerdi. Bizde böyle bir şey yok. 'Bu millet ne versek yer' mantığı geçerli. Neyse ki garsonumuz çok iyi servis yaptı da -bir ölçüde- geceyi kurtardı" yorumunu yaptı.
#Vedat MilorÜlkemizdeki aşçıların çok kabiliyetli olduğuna inanıyorum ama temel bir sorun var: Belki kendilerine çok güvendiklerinden, sistematik değiller. İçgüdülerine güvenerek ezbere çalışıyorlar. Tabii kabahatin önemli bölümü, onların eğitimine önem vermeyen ve onları yurtdışına yollamayan işletmecilerde.
#Bebek Balıkçıİlkokulun en eğlenceli yanlarından biri, belirli günler ve haftalardı; özellikle de Yerli Malı Haftası. Ders saatinde beslenme teneffüsü yapmak gibi bir şeydi. Çoğunlukla sadece bir gün kutlanırdı ama ne gün! Öğretmene bağlı olarak hamur işlerinden kuru yemişlere, zeytinyağlı yaprak sarmadan çeşitli meyvelere herkesin okula bir yiyecek getirdiği ve getirdiklerini arkadaşlarıyla paylaşıp döke saça yediği bir güzel gündü. Arada da kompozisyonlar, şiirler, herkesin bir yurdum meyvesi kılığına girip kendini övdüğü o meşhur ront…
#Yerel GıdaBergama Kralı II. Attalos’un, “Gidin bana yeryüzünün cennetini bulun” emrini vererek gönderdiği askerlerinin, köşe bucak dolaştıktan sonra görüp büyülendikleri yerdeyiz, Antalya’da… İşte Türk turizminin başkenti Antalya'nın doğası, tarihi ve bilinmeyen güzellikleri....
#Antalya