Kurban eti özellikle il gün pişirilmesi en zor etlerden biridir. Genellikle kurban etinin sert olmasından şikayet edilir. Kurban Bayramı’nda kavurma yapmak olmazsa olmazımızdır. Peki, kurban etiyle yumuşacık lokum gibi kavurma nasıl yapılır? İşte kurban etinden kavurma tarifi ve püf noktaları...
#Kavurma Nasıl YapılırKavurma, Kurban Bayramının vazgeçilmez ritüellerinden birisi olmaktadır. Uzun süre dayanabilme özelliğine sahip olması dolayısıyla pek çok kişi tarafından tercih edilen kavurma, belirli püf noktalarını da içerisinde barındırmaktadır. Kavurmanın tuzu ne zaman atılır sorusu da bu nedenle bunlardan birisini oluşturmaktadır. Peki, kavurmanın tuzu ne zaman atılır? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#KavurmaKurban Bayramı’nda kavurma yapmak olmazsa olmazımızdır. Ancak kurbanın yeni kesilmiş olması nedeniyle etin yumuşak olması için bekletilmesi gerekir. Peki yumuşacık kurban kavurması nasıl yapılır? İşte kurban etinden kavurma tarifi için püf noktaları…
#Kurban Etinden KavurmaTahin, protein, vitamin ve antioksidanlar yönünden oldukça zengin bir besin. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi nedeniyle uzmanlar tarafından bol bol tüketmemiz tavsiye ediliyor. Peki sağlık için tükettiğimiz bu tahinlerdeki hileyi nasıl anlayacağız? Renginden ve kokusundan gerçek olduğu ayırt edilir mi? Yerli susam ile Çin susamının farkı nedir? Tahin alırken hangi kriterlere dikkat edelim? %100 susamdan üretilen tahin nasıl olmalı ve fiyatı ortalama ne olmalı?
#TahinSaf tahin sadece susamdan üretilir ve içinde susamdan başka hiçbir şeyin olmaması gerekir ancak piyasada içine susam haricinde ne ararsan katılmış tahinler satılıyor. Öğütülmüş bulgur, tavuk yemi, soya ve soya yağı, yer fıstığı ve ayçiçek yağı… Hepsi var ama tahinin hammaddesi susam yok. Bazıları da gözümüzün önünde değirmende çekilerek sıcak sıcak satılıyor ama içinde yerli susam mı var, Çin susamı mı, hatta içinde susam var mı bilmiyoruz. Peki tahinin hileli olup olmadığını nasıl anlayacağız?
#TahinSabah içtiğiniz bir fincan kahve sadece sizi güne uyandırmakla kalmıyor, aynı zamanda sindirim sisteminizde bulunan milyarlarca dost mikroba da destek oluyor. Çünkü, giderek artan bir araştırma grubuna göre, kahvenin mikrobiyomunuzu yani bağırsak bakterilerinizi olumlu yönde etkileyerek genel sağlığınızı iyileştirebileceğine ve hatta daha uzun bir ömre yol açabileceğine dair kanıtlar bulunuyor.
#Aç Karna KahveSon dönemde çoğu sohbet, başlığa taşıdığımız bu üç kelime üzerinden dönüyor. Geceleri uykuya dalamıyor, gündüzleri sıcaktan pişiyoruz. Hep yorgunuz. Dünya 21 Temmuz’da kaydedilen en sıcak günü yaşadı, belli ki alışmamız lazım. Uzmanlardan sıcaklarla baş etmenin yollarını öğrendik.
#Melis YılmazSatın aldığımız paketli gıdaların üzerinde 'tüketici sembolleri' olarak bilinen birtakım işaretler vardır. Bunlar tüketicinin bilinçlendirilmesi amacıyla hazırlanır ve o ürün hakkında bilgi verir. Bu işaretlerden biri de son günlerde sosyal medyada karşımıza sıklıkla çıkan 'Radura’ işareti. 'Bu işareti gördüğünüzde o üründen uzaklaşın' paylaşımlarını görenler işin aslını merak ediyor. Işınlama işlemini temsil eden bu işaretin olduğu gıdaların tüketimi sağlığımız için zararlı mı? Bu ürünler radyasyon mu içeriyor? Işınlama besin değerlerini düşürür mü? Aklımıza takılan tüm bu soruların yanıtlarını konunun uzmanlarından dinledik.
#SağlıkAilemizle, sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz bayram buluşmalarında biliyorum bazen ölçüyü kaçırabiliyoruz. Neyse ki aldığımız kiloları telafi etmek o kadar da zor değil... Yulaf, yoğurt, meyve ve kuruyemişli bir kahvaltıyla işe başlayalım; kabak, havuç, yeşil fasulye gibi lif oranı yüksek sebzeleri soframızdan eksik etmeyelim. Bayramda kavurma gibi tuz oranı yüksek besinler nedeniyle vücudumuz ödem tutabiliyor. Onun da çaresi bol su ve yürüyüş...
#BayramEtlerin hangilerinin daha yağlı, hangilerinin protein değerlerinin daha yüksek olup kas yapımına destek verdiğini merak ediyor musunuz? Sorunun cevabı bu haftaki yazımızda. Şimdiden ruhunuz ve bedeninizi sağlık ve şifa ile beslediğiniz, her şeyin kararında olduğu mutlu bayramlar dileğiyle...
#Yelda BaşaranBir fincan kahvenin hatırı 40 yılsa, kahvenin fincanda yerini alışı 400 yıldan da önce başlayan bir maceradır aslında.Etiyopya’da köle tüccarlarının Yemen ile ticareti sırasında Arabistan’a ayak basan, sonra da ardına bakmadan tüm dünyayı fetheden kahve, şimdilerde gençlerin de rağbet gösterdiği bir enerji içeceğine dönüştü.
#BURSAKurban Bayramı’nda etin pişirilmesi ve saklanmasından, tüketimine dek dikkat edilmesi gereken bazı önemli kurallar var. Bu kurallara yeterince özen gösterilmediği takdirde, gıda zehirlenmesinden kalp ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına dek birçok sağlık sorunu ile karşılaşılabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, bayramda eti sağlıklı tüketmenin 5 önemli kuralını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu; bir de sağlıklı ve lezzetli et hazırlama tarifi verdi…
#Kurban BayramıBayram tatilini ailesiyle birlikte geçirenler için birbirinden eğlenceli tavsiyelerimiz var. Film önerilerini Hürriyet sinema yazarımız Uğur Vardan hazırladı. Ailece oynayabileceğiniz heyecanlı kutu oyunlarını ve açık hava sineması önerilerini de derledik. Bayram sofralarında dikkat etmemiz gerekenleriyse iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya anlattı.
#Bayram TatiliSağlık Bakanlığı, kurban eti nasıl yenmeli, nelere dikkat etmeli, neleri yapmamalı gibi konularda uyarılarda bulundu. İşte “Kurban Bayramı’nda da sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına özen gösterilmeli” diyen bakanlığın uyarıları...
#Sağlık BakanlığıBütün sağlıklı yeşilliklerin içerisinde karalahana da yer almaktadır. Bununla beraber karalahana; en besleyici ve en sağlıklı besinlerden birisi olarak bilinir. Karalahana; Turpgiller familyasına ait olup, pek çok tür ile tüketilmektedir. Karalahana ile çorba, salata, dolma ve türlü tarifler yapılabilmektedir. Aynı zamanda bu sebzenin, insan sağlığı açısından pek çok yararı bulunmaktadır. Peki karalahananın faydaları nelerdir? Neye iyi gelir? Nasıl tüketilmeli tüm detayları ile derledik.
#KaralahanaEge bölgesinde yetişen bitkilerden biri olan cibes otu, lahanaya benzer şekillere sahiptir. Turpgiller familyasına ait olan cibes otu, alternatif tıpta uzun süredir kullanılmaya devam ediyor. Cibes otu nedir, cibes otu ne işe yarar, nasıl kullanılır, faydaları nelerdir, zararları var mıdır gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.
#Cibes OtuÖzel kahve karışımlarımız Avrupa ve Amerika’da sıkça tercih ediliyor. Bugün Avrupa’da bile içemeyeceğiniz kahveler ülkemizde yapılıyor. Türkiye menşeli birçok markamızın yurtdışı bayilikleri mevcut. Sadece bir dükkanla başladığım ama bugün sayıları 100’lere yaklaşmış Türk markalarıyla gurur duyuyorum.
#1Kurban bayramının gelmesi ile birlikte et tüketimi de artmaktadır. En çok tüketilen sakatat ürünlerinin başında da yürek gelmektedir. Yürek nasıl pişirildiği ve yüreğin kavurmasının nasıl olduğu bir merak konusudur. Yürek çok lezzetli bir sakatat ürünü olarak bilinmektedir. Son günlerde yürek ile ilgili araştırmalar da artmıştır. Peki, yürek nasıl pişirilir? Yürek kavurma nasıl yapılmaktadır? En güzel yürek nasıl yapılır? İşte, yürek yapmanın ve pişirmenin püf noktalarını sizler için derledik.
#Yürek Nasıl Pişirilir