Katarakt Ameliyatı haberleri sayfasında Katarakt Ameliyatı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 493 Katarakt Ameliyatı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Katarakt körlüğün dünyadaki en sık nedenlerinden biridir… Haziran ayı, kataraktın küresel etkisi hakkında farkındalık yaratmak amacıyla 10 yılı aşkın bir süre önce “Katarakt Farkındalık Ayı” olarak ilan edilmiştir. Peki, katarakt nedir, katarakt ameliyatı nasıl olur? İşte katarakt belirtileri ve merak edilenler...
#Katarakt BelirtileriGözümüzün içindeki lensin şeffaflığını kaybetmesine “katarakt” adını veriyoruz. Katarakt, yaşın ilerlemesiyle birlikte toplumun büyük çoğunluğunu etkiliyor. Katarakt; görmede azalma, renklerde soluklaşma-sararma, ışık hassasiyeti-kamaşma, çift görme ve gözlük derecelerinde sık değişim gibi belirtilerle kendisini belli ediyor.
#KataraktKatarakt hastalarının yüzde 90’ının 60 yaşın üzerinde olduğunu ancak bu hastalığın yenidoğan bebeklerde ve çocuklarda da görülebileceğini belirten Op. Dr. Gülina Kargül, kataraktın tek tedavisinin ameliyat olduğunu söyledi.
#KataraktUltraviyole ışınlarına ve radyasyona maruz kalmanın katarakt oluşumunu hızlandırdığını ifade eden Op. Dr. Adnan İpçioğlu, genellikle 60 yaşından sonra görülen katarakt hastalığının artık daha erken yaşlarda ortaya çıktığına dikkat çekti.
#KataraktDünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde yaklaşık yüzde 51’lik oranla görme kaybının en büyük nedeni olan katarakt ülkemizde de önemli bir sorun. Öyle ki Türkiye’de de yüzde 28’lik oranla körlüğe yol açan bir numaralı faktör. Yaşlanan nüfus nedeniyle görülme sıklığı da artan katarakt ani bir körlüğe yol açmasa da, görme yeteneğinin yavaş yavaş kaybolmasıyla gündelik yaşamda ciddi sorunları beraberinde getiriyor...
#Göz SağlığıLazer olmak isteyenhastaların en çok endişe ettiği konuların başında tedavi sonrası düzeltilenrefraktif kusurun tekrar geri gelmesi yer aldığını söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Volkan Hürmeriç , günümüzde uygulanan modern lazer tekniklerinde uzun dönemde refraksiyonun %98 sabit kaldığını belirtiyor.
#Lazer TedavisiLazerle yapılan kataraktameliyatına Femtosaniye lazer yardımlı katarakt cerrahisi adının verildiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Volkan Hürmeriç , Femtosaniye teknolojisinin son 15 yılda refraktif cerrahide başarıylakullanıldığını belirtiyor.
#Femtosaniye LazerAtagöz Tıp Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucu Ortağı Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Helvacıoğlu, daha önceki dönemlerde katarakt ameliyatı olmuş, teknolojik veya maddi yetersizlikler nedeniyle gözüne eski sistem düz mercek takılan ve yeni teknolojiden mahrum kalan hastaların artık bu mağduriyetlerinin giderilebileceğini açıkladı. Yapılacak lazer destekli ameliyatlarla yeni sistem akıllı merceğe ve yeni teknoloji sayesinde tüm mesafelerde gözlüksüz mükemmel bir görüşe sahip olabileceklerini belirten Helvacıoğlu. son gelişmeler hakkında bilgiler verdi.
#1Kırk yaştan sonra gözlerimizde yaşlanmaya bağlı çeşitli değişiklikler baş gösterir. Bu değişikliklerden bir kısmı doğal yaşlanma sürecinin bir parçası sayılırken, bir kısmı ise tedavi edilmesi gereken hastalıklar olarak karşımıza çıkar.
#GözÖzel Alfa Tıp Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sami Toyran, katarakttın tek tedavisinin ameliyat olduğunu belirterek, günümüzde gelişen teknoloji ile katarakt ameliyatlarında kullanılan akıllı lensler ile diğer görme kusurlarının da düzeltilebildiğini ve gözlükten kurtulmanın mümkün olabileceğini söyledi.
#1Katarakt körlüğün dünyadaki en sık nedenlerinden biridir… Haziran ayı, kataraktın küresel etkisi hakkında farkındalık yaratmak amacıyla 10 yılı aşkın bir süre önce “Katarakt Farkındalık Ayı” olarak ilan edilmiştir. Peki, katarakt nedir, katarakt ameliyatı nasıl olur? İşte katarakt belirtileri ve merak edilenler...
#Katarakt BelirtileriKORNEA göz küremizin ön kısmında bulunan ince, saydam ve hassas bir dokudur. Bu dokuyu adeta bir saatin camı gibi düşünebiliriz: dış ortamdaki ışığı iletmek için saydam ve eğiminin düzgün olması gerekir. Gerek saydamlık kaybı, gerekse şekil bozukluğu (gözün diğer kısımları sağlam olsa bile) görme kaybına yol açar.
#1Almanya’nın Essen bölgesinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı cami dernekleri, başlattıkları ‘Katarakt Ameliyatı Kampanyası’ ile Afrika’nın Senegal, Nijer ve Kenya ülkelerinin ardından şimdi de Çad’da 700, toplamda 2 bin 200 kişiyi sağlığına kavuşturdu.
#DİTİBGözümüzün içindeki lensin şeffaflığını kaybetmesine “katarakt” adını veriyoruz. Katarakt, yaşın ilerlemesiyle birlikte toplumun büyük çoğunluğunu etkiliyor. Katarakt; görmede azalma, renklerde soluklaşma-sararma, ışık hassasiyeti-kamaşma, çift görme ve gözlük derecelerinde sık değişim gibi belirtilerle kendisini belli ediyor.
#KataraktKATARAKTIN, gözün doğal yapısında bulunan lensin şeffaflığını kaybetmesi sonucu oluştuğunu ifade eden Ekol Hastanesi Göz Kliniği’nden Opr. Dr. Furkan Verdi, katarakt oluşan hastalarda görme yetisinin yavaş yavaş azaldığını ve kişinin günlük hayati fonksiyonlarını gerçekleştiremeyecek duruma geldiğini söyledi. Verdi, kişinin araba kullanmasını, gazete okumasını, sosyal hayatını, hobilerini yapmasını etkilediği zaman kataraktın bir sorun olarak karşımıza çıktığını vurguladı.
#1Bir anda başlayan ve görme yetisini yok eden hastalık, Tiggi Trethowan’ın hayatını altüst etti. Hastalığın ilk şokunu atlattıktan sonra, gözlerini kaybedeceği gerçeğini kabullenen Trethowan, kendisine görsel bir hafıza bankası oluşturmak için cesur bir yolculuğa çıktı. İşte Trethowan'ın kendi ağzından yaşadıkları ve dünyayı keşfetme yolculuğunun tüm detayları…
#GlokomGLOKOM görme sinirini tahrip ederek geri dönüşümsüz görme kaybına, hatta körlüğe neden olabilen bir göz hastalığı. Göz içi basıncının, yani göz tansiyonunun görme sinirinde hasar oluşturacak şekilde yüksek olduğu bir tablo. Dünya sağlık Örgütü verilerine göre glokom hastalığı önlenebilir körlük nedenleri arasında birinci sırada yer alıyor. Dünyada halen 70 milyon insanda glokom var, ancak bunların sadece yarısının teşhisi konulmuş. Bu derece yaygın olmasına rağmen, genellikle belirtisiz olması ve ileri evrelere varmadıkça görme kaybının ortaya çıkmaması nedeniyle tanıda gecikmeler yaşanmaktadır. 2020 yılı itibarıyla dünyada 11 milyondan fazla insanın glokom nedeniyle kör olduğu tespit edilmiştir. Karşıyaka Göz Hastanesi’nden Prof. Dr. Esin Başer, kısa ve öz olarak bu hastalığı anlattı;
#1Katarakt, gözümüzün içindeki merceğin şeffaflığını kaybetmesidir. Katarakt ağrıya neden olmaz ancak görüşünüzün zamanla kötüleşmesine yol açar. Peki, katarakt neden olur, belirtileri nelerdir? Katarakt önlenebilir mi, nasıl tedavi edilir? İşte, katarakt ile ilgili merak edilen bazı soruların yanıtları...
#KataraktYAŞLANMA etkilerinin ilk görüldüğü organlardan biri de gözler. Yaşlanan gözlerin karşılaştığı problem “katarakt”, yani göz merceğinin “flu” hale gelip opaklaşması, dolayısıyla görme yeteneğini olumsuz yönde etkilemesi de yaygın bir yaşlılık problemi. Problem, belli bir noktaya ulaştığında tek çare ameliyatla yıpranmış lensin çıkarılıp yerine yenisinin koyulması oluyor.
#1Trabzon'da katarakt şikayetiyle gittiği özel göz hastanesinde 4 kez ameliyat geçirdikten sonra sol gözünün görme yetisini kaybettiğini öne süren Sebahattin Aydın (62), suç duyurusunda bulundu. Hastanelere adli ve idari soruşturma başlatıldı.
#KataraktAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü'nde 2022 yılı Kasım ayı itibarıyla 317 nakil yapıldığını açıklayan Prof. Dr. Ömer Özkan, "Dünyanın en çok nakil yapan ülkesiyiz ama bağış yapan ülkesi değiliz. İnsanlar, 'Cana can katın, can olun' gibi cümlelerin anlamını başına gelene kadar anlamıyor" dedi.
#AntalyaEKOL Hastanesi Göz Kliniği’nden göz hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Lider Çelik, femtosaniye lazerle katarakt ameliyatının klasik fako yöntemine göre daha güvenilir bir yöntem olduğunu belirtti. Lazerle katarakt ameliyatlarının avantajları hakkında bilgi veren Opr. Dr. Lider Çelik, “Lazerle katarakt meliyatında; göze giriş kesileri, kataraktlı merceği saran zarın önünden, yuvarlak ve düzgün çıkarılması gereken ön kapsülün kesilmesi, kataraktlı merceğin, küçük parçalara ayrılması ve astigmatizmanın düzeltilmesi işlemleri bilgisayar kontrolünde ve 30-40 saniye gibi çok kısa bir sürede yapılıyor. Tüm bu aşamalar, klasik Fako yönteminde hem daha uzun sürmekte, hem de komplikasyon riski taşımaktadır” dedi.
#1GÖZ içi lensin, gözde katarakt gelişimine bağlı bulanık hal almış olan göz merceğinin yerine ameliyatla yerleştirilen yapay bir lens olduğunu belirten Ekol Hastanesi Göz Kliniği Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esat Çınar, bu lenslerin katarakt cerrahisinde oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Yeni teknolojik gelişmelerle birlikte çok sayıda göz içi lensi veya merceğinin kullanıma sunulduğunu ifade eden Çınar, “Katarakt cerrahisi sonrası uzak görmenin yanında yakın görmenin ve astigmatizmanın da düzeltilmesi amaçlanıyor. Bu da yeni tür merceklerle mümkün” dedi.
#1GÖZ içi lensin, katarakt gelişimine bağlı bulanık hal almış olan göz merceğinin yerine ameliyatla yerleştirilen yapay bir lens olduğunu belirten Ekol Hastanesi Göz Kliniği Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esat Çınar, bu lenslerin katarakt cerrahisinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Yeni teknolojik gelişmelerle birlikte, çok sayıda göz içi lensi veya merceğinin kullanıma sunulduğunu kaydeden Çınar, katarakt cerrahisi sonrası uzak görmenin yanında, yakın görmenin ve astigmatizmanın da düzeltilmesinin amaçlandığını vurguladı, bunun da yeni tür merceklerle mümkün olabildiğini bildirdi.
#1