Güncelleme Tarihi:
Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, 1.5 milyon insan üzerinde yapılan araştırma sonucu elde edilen istatistiğe göre katarakt ameliyatı olan hastaların yaşam kalitesinin artması nedeniyle bu sonuca ulaşıldığını söyledi. Özellikle 65 yaşından sonra görülmeye başlanan kataraktın yaşam kalitesini etkilediğini belirten Kaşkaloğlu, "Aynı yaşta, benzer sağlık durumuna sahip hastalar arasında yapılan istatistiğe göre katarakt ameliyatı olan hastaların ölüm oranının ameliyat olmayanlara göre yüzde 30 oranla daha düşük olduğu görülüyor" dedi.
YAŞAM KALİTESİ ARTIYOR
Bunun en önemli nedeninin hastanın ameliyat sonrası görmeye başlamasıyla yaşam kalitesinin artması olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, "Katarakt ameliyatı olan kişilerde buna bağlı olarak ev kazalarının azalması, ilaçların eksiksiz ve daha doğru kullanılması, sokaktaki günlük aktivitelerin gerçekleştirilebilmesi ve sosyal ortamlara girilebilmesi gibi gelişmeler de yaşanıyor. Kişiler, katarakt ameliyatı olduktan sonra daha aktif bir yaşam sürerek tek başlarına kendi işlerini daha rahat görebiliyorlar" diye konuştu.
PSİKOLOJİ DÜZELİYOR
Katarakt ameliyatından sonra görmeye başlayan hastaların yaşam kalitesiyle birlikte, psikolojisinin de düzeldiğini kaydeden Kaşkaloğlu, ameliyatın ardından hastaların hemen günlük yaşamına dönebildiğini sözlerine ekledi.