Protein tozu özellikle sporcular tarafından kullanılan bir üründür. Spor yapan veya spora başlamayı düşünen kişiler protein tozunun ne işe yaradığını öğrenmek istiyor. Faydalarını ve zararlarını öğrenmek adına internet üzerinde araştırmalar yapıyor. Protein tozu nedir ve ne işe yarar? Protein tozu kullanımı, yararları ve zararları hakkında detayları derledik.
#Protein Tozu Nedir Ve Ne İşe Yarar?Spor yapanların, özellikle performanslarını uzun süre devam ettirebilmeleri için ihtiyaç duydukları enerjiyi sağladıkları besinleri özenle seçmeleri gerekiyor. Uzman Diyetisyen Orçun Kurum, spor yapanlara düşük ve orta glisemik indeks değerine sahip, bu nedenle kan şekerini hızlı yükseltmeyen ve önemli bir karbonhidrat kaynağı olan doğal balı tüketmelerini öneriyor.
#Doğal Balın FaydalarıCovid-19 pandemisinde uzun süre evde kalmak ve eskisine oranla çok daha az hareket etmek zorunda olmak bizi sosyal yönden olduğu kadar fiziksel açıdan da zorlamaya başladı. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Selda Özçırpıcı, kas kaybının önüne geçilmesi için yapılması gerekenleri beş ana başlıkta topladı.
#Kas KaybıMitokondrileriniz tembelse yeteri kadar enerji üretebilme kapasiteleri yoksa veya kazanılan kalorileri yakmada gereği kadar aktif değillerse, bu metabolizmanızın iyi çalışmadığını gösterir. Bu nedenle sağlam ve sağlıklı mitokondrilere sahip olmak her yaşta mühim bir konudur.
#Osman MüftüoğluALDIĞIMIZ her yaş farklı nedenlerle fiziksel ya da ruhsal yaşlanmayı hızlandırabilen bazı değişikliklere neden oluyor. Bu değişiklikler beden ve ruhu farklı dozlarda etkiliyor. Bununla birlikte belirli yaş dönemeçlerinde yaşlanma süratinin beklenilenden daha hızlı bir sürece girebileceğini de biliniyor.
#KolajenHava sıcaklıklarındaki ani düşüşler, kısa süreli de olsa insan vücudu üzerinde birçok etkiye yol açıyor. Özellikle yaşlıları ve belli sağlık sorunu olan kişileri tehlikeye atan bu durum, ölüme kadar varan ağır sonuçları beraberinde getiriyor. Peki soğuktan etkilenen organlar hangileri? Nasıl risklerle karşı karşıyayız?
#Soğuk HavaYorgunluk, stres veya çok fazla ekran kullanımından kaynaklı göz seğirmelerine alışığız. Peki ya göz çevresinde yaşanan kasılmalar daha ciddi bir soruna işaret ediyorsa? Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Burcu Dirim, üzerinde durmadığımız bu sorunun ardındaki tehlikeler konusunda uyardı. İşte merak edilenler...
#GözSon yapılan çalışmalar, kadınlarda kilo istikrarının uzun ömür için önemli bir faktör olduğunu gösteriyor. Peki ama gerçekten yıllar boyunca aynı kiloda kalmak ömrü uzatabilir mi? Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Savaş Karataş ile Geriatri ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Birkan İlhan sorularımızı yanıtladı...
#Uzun YaşamYüzyıllardır sütyen kullanımının memelerin erken sarkmasını engellediği, şekillerini uzun süre korumalarını sağladığı söyleniyordu ama son yıllarda yapılan birçok araştırma bunun aksini savunuyor. Bazı araştırmacılara göre sütyen takmak kadınların göğüslerinin sarkmasını önlemiyor, aksine sarkmasına sebep olabiliyor.
#SağlıkBağırsak enfeksiyonu öncelikle çocuklarda görülmekle birlikte tüm yaş gruplarında görülen tehlikeli bir hastalıktır. İshal ve kusma gibi yaşamsal faaliyetleri etkileyen belirtiler gösterir. Bağırsak enfeksiyonu nedir? Belirtileri nelerdir? Bağırsak enfeksiyonu bulaşıcı mı? Nasıl bulaşır? Tedavisi nedir merak edilen tüm detayları derledik.
İnsanlık 20. yüzyılın ortalarından beri gözünü uzaya dikmiş durumda ve gelişmiş ülkeler uzayın keşfi için büyük bütçeler ayırmaya ve bu uğurda zorlu araştırmalar yapmaya devam ediyorlar. Bu konudaki en büyük engellerden biri ise uzun mesafeli uzay yolculuklarında astronotların yaşadığı kas kaybına bağlı sağlık problemleri. Bu zorlu bilmecenin anahtarı ise sincaplarda olabilir...
#Uzay YolculuğuYeni varyant Omikron, hemen hemen her ülkeye ulaştı. Ulaştığı ülkelerde de vaka sayısı söz konusu olduğunda yeni rekorlara imza attı, atmaya da devam ediyor. Bize gelince... Bizde de durum farklı değil. 28 Aralık 2021 itibarıyla 12 Ekim’den bu yana en yüksek günlük vaka sayısı açıklandı. Sağlık Bakanı’mız Dr. Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, “32 bin 176 vakanın kayıtlara geçtiğini” belirtti.
#OmikronSağlığımızı korumanın yolu elbette mutfaklarımızdan geçiyor. Bunun için de hangi besinde hangi vitaminin ve mineralin olduğunu bilmemiz ayrıca önem taşıyor. Bunun için sizlere mutfağımızdaki hazineler olan vitaminler ve minerallerden bahsedeceğim. İşte sağlıklı mutfakların sırrı!
#VitaminlerAkciğerlerde tutuluma yol açarak solunum yetmezliği, nefes darlığı ve zatürreye sebep olan koronavirüsün zararlı etkilerini pulmoner rehabilitasyon ile gidermenin mümkün olduğunu söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Salih Baran, “Kovid-19 enfeksiyonu geçirmiş hastaların kalp, solunum ve fiziksel fonksiyonlarını tam anlamıyla geri kazanmaları için pulmoner rehabilitasyon (PR) uygulanmalıdır” dedi.
#Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Salih Baran