Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün düzenlendi. TYT’ye 3 milyon 243 bin 425 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, tek oturumda 165 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 sosyal Bilimler, 20 Fen Bilimleri sorusu soruldu. Uzmanlar bu yılki TYT sorularını değerlendirdi.
#YKSYükseköğretim için UNESCO’nun bir tanımlamasında “sosyal gelişmede, ekonomik büyümede, rekabet edebilirlikte, küresel kimliğin şekillenmesi ve korunmasında, barış kültürünün desteklenmesinde yükseköğretim yeri doldurulamaz bir kurumdur” deniliyor.
#PROF. DR. EROL ÖZVAR KİMDİR?Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün düzenlendi. TYT’ ye 2 milyon 607 bin 903 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, tek oturumda 135 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 Matematik, 20 sosyal Bilimler (Din Kültürü Ahlak Bilgisi dersinden muaf öğrenciler için ekstra 5 Felsefe), 20 Fen Bilimleri sorusu soruldu. Sosyalde 5 Tarih, 5 Coğrafya, 5 Felsefe ile 5 Din Kültürü Ahlak Bilgisi; Fen Bilimlerinde ise 7 Fizik, 7 Kimya, 6 Biyoloji sorusu yer aldı. Uzmanlar TYT sorularını değerlendirdi.
#TYT HakkındaCumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren ekonomik gelişme ve kalkınma için sanayileşme ilk hedef olarak belirlendi. mesleki ve teknik eğitim, ülkelerin kalkınma ve gelişmesiyle yakın ilişkisi nedeniyle hem hükümetlerin, hem de iş dünyasının odak noktası oldu. Ankara Sanayi Odası kurulduğu günden bu yana mesleki ve teknik eğitime katkı sağlamaya çalıştı ve birçok projeyi gerçekleştirdi. Yapılan doğru uygulamalar desteklendi, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içeresinde olmaya önem verildi.
#Mesleki EğitimMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "uzaktan eğitimde müfredat nasıl yetişecek" sorusuna yanıt verdi ve karma bir modelle öğrencilerin, eğitimlerine haftanın iki günü okulda yüz yüze, diğer günler uzaktan eğitimle devam edeceğine işaret ederek, "Bu nedenle müfredatta bir azalma söz konusu değil. Uzaktan eğitimde ders takibinin aksatmadan yapılması, uzaktan eğitime gereken önemin verilmesi yolundaki telkinlerimiz bu yüzden." ifadelerini kullandı.
#Milli Eğitim BakanıKarma bir modelle öğrencilerin, eğitimlerine haftanın iki günü okulda yüz yüze, diğer günler uzaktan eğitimle devam edeceğini belirten Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Bu nedenle müfredatta bir azalma söz konusu değil. Uzaktan eğitimde ders takibinin aksatmadan yapılması, uzaktan eğitime gereken önemin verilmesi yolundaki telkinlerimiz bu yüzden" dedi.
#Ziya SelçukMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "uzaktan eğitimde müfredat nasıl yetişecek" sorusuna yanıt verdi ve karma bir modelle öğrencilerin, eğitimlerine haftanın iki günü okulda yüz yüze, diğer günler uzaktan eğitimle devam edeceğine işaret ederek, "Bu nedenle müfredatta bir azalma söz konusu değil. Uzaktan eğitimde ders takibinin aksatmadan yapılması, uzaktan eğitime gereken önemin verilmesi yolundaki telkinlerimiz bu yüzden." ifadelerini kullandı.
#Milli Eğitim BakanıMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Yeni normalin olmazsa olmazlarından biri de uzaktan eğitim. Bizim salgın sürecinden önce erken çocukluk için uzaktan eğitim modellemeleri üzerine birtakım çalışmalarımız bulunmaktaydı. Ancak şimdi bu çalışmalar, erken çocukluk dönemi için yaptığımız çalışmanın yörüngesini belirliyor" ifadelerini kullandı.
#Milli Eğitim BakanıÖrnek bir birey olmanın temelinde, etik değerler kavramına hakim ve bu bilinç ile yaşamını sürdürmek, davranışlarında ve niyetinde “iyiyi, hoşgörüyü” benimsemek yatar. Nasıl ki, dil öğrenirken veya diğer disiplinlerde başarı göstermek için çaba sarf ediyorsak, etik bilincin oluşumu ve yaşatılması adına da başarı gayreti içerisinde olmalıyız.
#EğitimÇiftçi ve sosyal girişimci Tanfer Dinler’in hayatında “zor, imkânsız ve mucize” kelimeleri bulunmuyor. “Traktörünü Satan Bilge” olarak da anılan Dinler, bu inançla kırk yılda toplamda 4 milyon 300 bin km yol yaparak köy köy dolaşmaya, düşlediği gelecek için toprağa bilgi ekmeye devam ediyor. Onu en iyi, birçok ülkenin de model aldığı projeler hazırladığı çiftçiler, köy kadınları ve eğitim verdiği öğrencileri tanıyor.
#BURSAYKS’nin ilk oturumu olan TYT’yi eğitim kurumlarının uzmanları yorumladı: Türkçe’de benzer şıklara sahip birçok soru dikkat çekerken, matematikte yorum becerileri sorgulandı. Fen ve sosyal bilimler testleri ise ortalama bir aday için yapılabilir düzeyde.
#YKSSözleşmeli öğretmenlik kalkmayacak ve mülakatta iyileştirme olacak. Kolejlerde düşük ücretle çalışan öğretmenlere destek verilecek. Yüksek lisans yapan öğretmenlerin ücretinde artış yapılacak. 12’nci sınıflar için düşünülen pilot uygulama eylülde başlayacak. Bu yıl liselere giriş sınavı haziran ayında düzenlenebilir.
#Milli Eğitim BakanlığıSözleşmeli öğretmenlik kalkmayacak ve mülakatta iyileştirme olacak. Kolejlerde düşük ücretle çalışan öğretmenlere destek verilecek. Yüksek lisans yapan öğretmenlerin ücretinde artış yapılacak. 12’nci sınıflar için düşünülen pilot uygulama eylülde başlayacak. Bu yıl liselere giriş sınavı haziran ayında düzenlenebilir.
#GazetehaberleriMilli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, liselere yerleştirme sistemiyle ilgili çalışma yaptıklarını vurgulayarak, yeni sistemi iki ay içinde açıklayacaklarını duyurdu. Bakan Selçuk, karma eğitimin kalkacağı iddialarını yalanlayarak 20 bin öğretmen atamasının Aralık sonunda yapılacağını söyledi. Vizyon belgesinin de 15 Ekim’de açıklanacağını belirtti.
#Yeni Eğitim Öğretim YılıYKS’nin ilk oturumu TYT’nin tamamlanmasının ardından öğrencilerden ve uzmanlardan yorumlar gelmeye başladı. Sınava katılan öğrencilerden aldıkları bilgilerle TYT’yi değerlendiren uzmanlar, Türkçe’de dil bilgisi sorularının arttığına dikkat çekerken matematikte işlem değil yorum ağırlıklı soruların geldiğini söylüyor.
#YKSBelki de işe en baştan, tanımlardan başlamak gerekiyor. Toplumsal cinsiyet eşitliği, farklı cinsiyetlere sahip bireylerin eşit haklara sahip olması anlamına geliyor. Anayasa ve pek çok uluslararası sözleşme ile garanti altına alınmış olsa da, ne Türkiye’de ne de dünyanın herhangi bir yerinde tam bir kadın-erkek eşitliğinden söz etmek mümkün. Kâğıt üzerinde eşit olsak da pratikte bir karşılığı yok. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2017 raporuna göre Türkiye, cinsiyet eşitsizliği uçurumunda 140 ülke arasında 131’inci sırada. İlk ve orta öğretimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından UNESCO’nun ‘Herkes İçin Eğitim’ 2015 hedefini gerçekleştirmekte riskli bulduğu 24 ülkeden biriyiz. Gerçek bir eşitlik için yapılması gerekenleri, farklı alanlardan uzmanlara sorduk.
#8 MartUzun bir yaz tatilinin ardından yaklaşık 18 milyon öğrenci, 18 Eylül’de dersbaşı yapacak. Bu ders yılı da birçok yenilikle başlıyor. Kuşkusuz bunların en önemlisi, müfredat ve buna göre hazırlanan kitaplar. 5’inci sınıflar ise okula dönüş dışında bir heyecan daha yaşayacak.
#GazetehaberleriMİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) askıya çıkardığı din kültürü ve ahlak bilgisi dersi müfredat taslağına göre, seçmeli dersler ile imam hatip okullarının müfredatına giren cihad, zorunlu din dersi kapsamında da öğrencilere anlatılacak. Cihad, “İslam dininde temel ibadetler” ünitesinde okutulacak.
#Müfredat2017 YGS sınavının ardından öğrenciler merakla YGS soru yorumlarını takip ediyor. Sosyal medyadan görüldüğü üzere öğrencileri en çok zorlayan alan matematik oldu. Uzman yorumlarında da matematik soruları dikkat çekiyor. Peki YGS soru yorumlarında başka hangi alanlardaki sorular zordu? İşte uzmanlardan YGS soru yorumları
#YGS