Güncelleme Tarihi:
Okullarda 'ilk ders zili' dün çaldı. Yaklaşık 18 milyon öğrenci sıralarındaki yerlerini aldı. İstanbul Çekmeköy’de eşi ve çocuklarının yaptırdığı Öğretmen Semiha Yıldırım İlkokulu’nda katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 2018-2019 eğitim öğretim yılı açılışını yaptı. Tören sonrası TRT Haber’de canlı yayına katılan Bakan Selçuk, önemli mesajlar verdi. Bakan Selçuk’un açıklamaları şöyle:
İki ayı aşkın zamandır birçok kişi icraat bekliyor. Ben bir bilim insanıyım ve veriyi görmeden bir planlana yapmam. 15 Ekim’e kadar biraz sabredin. Neyi planlayıp, ne yapmak istediğimizi çok daha net olarak ifade edeceğiz. Acil icraatlara geçmemeyi tercih ediyorum. Yükseköğretime de ciddi düzenlemeler planlıyoruz.
YENİ YERLEŞTİRME SİSTEMİ HAZIRLIYORUZ
Liseye geçişle ilgili göreve geldiğimde kılavuz haziran ayında yayınlamıştı. Bir kelimesi değişse bile hukuken sınav iptal ediliyor. İlk yerleştirme sonucunda 90 bin öğrenci açıkta kaldı. Cumartesi günü hala yerleşemeyen 3 bini aşkın öğrencinin yerleşmesi için bir genelge yayınladık. Yeni yerleştirmeyle ilgili getirmek istediğimiz sistemi iki ay içinde açıklayacağız. Bu yerleştirmeyle herkes çok rahat yerleşecek. Bütün okulların coğrafi bilgi sistemindeki (CBS) yerlerini çıkardık. Kaç dersliğin olduğu somut olarak görülebilecek. Sistemin çocuğun ve ailenin lehine dönüştürülmesi mümkün.Öğrencilerin formül ezberlemesi gerekmeyecek. Sınavda formülü soruda vereceğiz. Mesleki eğitime dokunmalıyız. Burası iyileşir ve çocuklar tatmin olursa sınava olan talep de düşer. Sınavın tipini değiştirmeyeceğiz, sadece adını değiştirerek sorunu çözmeye çalışmayacağız. Üç yıllık program sonunda bu konu toplum için net biçimde algılanacak.
DERSHANELERDE SONA DOĞRU
Müfredatla ilgili ekip olarak kısa vadede değişiklikle ilgili bir düşüncemiz yok. Müfredat acemi öğretmene lazım, ustaya değil. Acilen bir şey yapmamalı. Değişikler yapılacak. Ama yapılmadan iki sene önce öğretmenlerimiz zaten hazırlanmış olacak.
Dershane, doğal olarak bir ekosistemde yaşıyor, ihtiyaçtan kaynaklanıyor. Bu nedeni yok etmeli. 2 bin 540 civarında dershane var. Doğal şartlarının ortadan kaldırılıp, başka araçlarla giderilmesi için çalışmamız var. Sona doğru gelindi. Bazı ip uçları vereyim; Bir defa bu çocukların dershaneden aldıkları eğitim neyse çoklu ortamlarda- dijital ortamlar, okullarımız, TRT olabilir- çocuklarımıza kaynak temini, dershane ihtiyaçlarını karşılamada desteklenebilir. Bununla ilgili yedi parametrede tedbir paketimiz var. Azami üç ay içerisinde kamuoyuyla paylaşılacak.
Takvimi açıklayacağız.
KARMA EĞİTİM
Karma eğitim kalkacak iddiası gündemimizde hiçbir şekilde yok. Bir vatadaş MEB yönetmeliğini mahkemeye veriyor. MEB’in de hatası olmuştur, olacaktır verebilir. Mahkeme diyor ki; ‘Siz meslek liseleri gibi kurumlardan bahsediyorsunuz, bunlardan bahsederken bunları karma eğitimle tanımlıyorsunuz bu doğru değil. Yasada kullanılan ifade alt metinde tekrar edilemez.’ MEB’e ders veriyor. Bir ay içerisinde mahkeme kararını uygulamak zorundayız. Bürokratlar da çıkarmış. Muhalefete ihtiyacı olanlar bunun üzerinden konuyu köpürtüyor. Ben anlamaya çalışıyorum. Yasanın söylediği şekilde (karma eğitim yapılır) 15’inci madde devam ediyor. Bazı durumlarda kız ve erkeklerin ayrı ayrı eğitim alabilir maddesi de 1974’ten beri var. Bu ifade orada duruyor. Yine duracak.
İkili eğitimi kaldıracağız. Üç yıllık vizyonun temel parametlerinden biri bu. Türkiye’de ikili eğitimi konuşulmasın diye hedefimiz var.
ATAMA ARALIKTA
Öğretmen arkadaşlarımın farkındayım. Onların beklentileri var. Aralık sonunda 20 bin öğretmen ataması daha yapacağız. Meclisin açılmasını bekliyoruz. Sözleşmeli öğretmenlik süresiyle ilgili çalışma yapacağız. Meclis açıldığında netleşir.
TEMİZ OKULLAR İÇİN SEFERBERLİK BAŞLATALIM
TBMM Başkanı Binali Yıldırım, yeni öğretim yılını açtığı okulda hem vatandaşlara, hem de öğrencilere seslendi. Yıldırım, şunları söyledi:
"Vatandaşlarımız, iş adamlarımız okul, hastane, köprü, çeşme elinizden ne geliyorsa mutlaka yapsın. Çünkü dünyanın malı dünyada kalıyor. Sevgili yavrularım okulunuzu sevin ve çevresini her zaman temiz tutun. Okullara bir çağrı yapıyorum. Temiz okullar için gelin bir seferberlik başlatalım. Sınıflarımızı, koridorlarımızı, bahçelerimizin etrafını pırıl pırıl yapalım. Eğitim için altyapı anlamında hemen hemen her şey yapıldı. Eğitim, bizim milli davamızdır. 16 yıllık süre içerisinde 60 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık. Eğitim kadar katma değeri yüksek başka bir yatırım yok. Artık hiç kimse bir çocuğun yetişmesi konusunda ‘Aman bana ne’ diyecek durumda değildir, çünkü gelecek eğitimdedir.
‘ETLİYE, SÜTLÜYE KARIŞMAZDIM’
Ben etliye, sütlüye karışmayan, okuyup yazıp dersine bakan bir öğrenciydim, ortadan biraz fazla, fena değil. Teşekkür, takdir alıyordum ama zayıfım olduğu zamanlar da oldu. Zayıfı olmayan öğrenci yavan öğrencidir. Zayıf olacak, düzelteceksin, sonra devam edeceksin. Heyecan tazeleme oluyor, zayıf olunca. Ortaokulda ilk yıllar zayıfım vardı ama ondan sonra hiç olmadı. Ailem, her zaman bütün aileler gibi ‘Her şeyini alıyoruz, okula gönderiyoruz, gidiyorsun geliyorsun zayıf getiriyorsun, bir daha zayıf getirirsen bir daha seni okula göndermeyeceğiz’ falan diyordu. Ama tekrar gönderiyorlardı, ne yapsınlar."