Veganlık dünya genelinde giderek daha fazla insanın dikkatini çeken bir yaşam biçimi. Et, tavuk, balık gibi her türlü hayvan etinin, bu hayvanların doğal hayatta yavruları için yaptığı süt, yumurta, bal gibi hayvansal ürünlerin ve bu ürünlerden elde edilen peynir, yoğurt, kefir gibi yiyeceklerin hiçbirinin tüketilmediği beslenme şekline vegan beslenme deniyor. Ama veganlık sadece bir beslenme biçimi değil. Etik, sağlık ve çevre olmak üzere farklı boyutları olan bir yaşam felsefesi…
#Metro MarketPepsiCo Türkiye, Arkas Rail iş birliğiyle Tarsus ve Suadiye fabrikaları arasında elektrikli tren ile gıda ürünü sevkiyatına başladığını duyurdu. Türkiye’de ilk defa elektrikli tren ile hızlı tüketim sektöründe gıda taşımacılığı gerçekleşirken şirket bu yöntem ile karayolu taşımacılığına göre karbon salımının yüzde 83 oranında düşürüleceğini açıkladı.
#Pepsico TürkiyeKavurucu sıcaklarla baş etmeye çalıştığımız bugünlerde su elementinin kıymetini çok daha iyi anlıyoruz. Sıcaktan hareket etmeye pek mecalimiz kalmadığı anlarda zaman sanki iyice yavaşlamış gibi hissediliyor. İşin aslı, hareketsizlik zamanı yavaşlatsa da ömrün daha hızlı geçmesine sebep oluyormuş. Bu hafta, hayatın akıp gitmesine neden olan ilgi çekici bir keşfin yanı sıra suyla ilişkili bilimsel gelişmeleri sizler için derledim. Okurken ferahlık vermesini diliyorum…
#ZamanHenüz iki yılı bile dolmadan dünyamızı dönüştürmeye başlayan yapay zekâ bir dönüm noktasına yaklaşıyor. Ya sadece beş yıl sonra hemen her alanda insanlardan daha iyi iş çıkaracak ya da hiçbir zaman yüzde 100 randımanlı olamayacak ve balonu yavaşça sönecek.
#Umut Fırat EroğluUyarıları uzun süredir görmezden geliyorduk ancak etkilerini hissetmeye başlayınca küresel ısınma gündemimizin en önemli başlığı oldu. Ülkemizin önemli üniversitelerinde görev yapan çevre mühendisleriyle konuştuk: “Var olduğumuz müddetçe iklim değişikliğini sınırlandırmak için elimizden geleni yapmalıyız.”
#Meltem FıratlıBeni çok etkileyen bir projeyi anlatacağım bu hafta. Köşebaşı markasıyla tanıdığımız Akkomarka Restoran Topluluğu ve Akkol Catering Grubu ‘Gıda Atık Döngüsü’ projesiyle bir tesis kurdu ve gıda atıklarını burada gübre ve mamaya dönüştürerek ücretsiz dağıtıyor. Ancak daha çok atığa ihtiyaç var. Bize ne düşüyor? Gittiğimiz her restoranı bu hareketten haberdar ederek iyilik çemberini genişletmek... Haydi, atığınızla doğaya fayda sağlamak için siz de dahil olun.
#Ebru ErkeSürdürülebilirliğin gönüllüsü olduklarını belirten Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı “Sürdürülebilirlik stratejimizi ‘Karbonsuz Çelik’, ‘Sorumlu Ekosistem Yönetimi’ ve ‘İşin Geleceği’ olmak üzere üç farklı etki alanı altında oluşturduk. Küresel rekabette yeni normal sürdürülebilirlik. Önümüzdeki dönemde ihracatımızın yegâne yolu yeşil çelik olacak” diye konuştu.
#Sponsorlu İçerikSürdürülebilirliğin gönüllüsü olduklarını belirten Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı “Sürdürülebilirlik stratejimizi ‘Karbonsuz Çelik’, ‘Sorumlu Ekosistem Yönetimi’ ve ‘İşin Geleceği’ olmak üzere üç farklı etki alanı altında oluşturduk. Küresel rekabette yeni normal sürdürülebilirlik. Önümüzdeki dönemde ihracatımızın yegâne yolu yeşil çelik olacak” diye konuştu.
#Tosyalı HoldingSıcak hava dalgalarının birbirini izlediği bugünlerde en sıcak noktalardan biri olan ve elektrik talebinin çok fazla yükseldiği Adana ve Mersin’de elektrik şebekesi oldukça zorlanıyor. Yüzbinlerce klima 24 saat çalışıyor. Artan göçle beraber elektrik şebekesi aşırı sıcak günlerde adeta bir ‘sıcak afetine’ karşı savaş veriyor. Trafolardaki soğutucu yağlar kaynıyor, teller sıcaktan gevşeyip birbirine değerek yanıyor. Talep bir önceki yılın iki katına çıkıyor. Bazı bölgelerde hemen trafolar değiştiriliyor bazı bölgelerde ise kablolar. Yer yer trafolara vantilatörler takılarak soğutuluyor. Elektriğin kesilmemesi için herkes alarm durumuna geçiyor. Biz de Hürriyet olarak sıcağa karşı verilen bu olağan üstü mücadeleyi yerinde izledik. Mühendisinden teknisyenine herkes bir doğal afete karşı savaş verdiklerini söylüyor.
#AdanaEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar "Önümüzdeki dönemde güvenilir, makul fiyatlı enerji arzı yanında ülkemizin iklim değişikliğiyle mücadele hedefleri doğrultusunda yeni bir yatırım ve reform hamlesine başlıyoruz. Bu kapsamda üç temel hedefimiz var" dedi.
#Alparslan BayraktarEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraktar "Önümüzdeki dönemde güvenilir, makul fiyatlı enerji arzı yanında ülkemizin iklim değişikliğiyle mücadele hedefleri doğrultusunda yeni bir yatırım ve reform hamlesine başlıyoruz. Bu kapsamda üç temel hedefimiz var" dedi.
#Alparslan BayraktarPerakende sektöründe 3 haneli büyümelerin sürdüğünü söyleyen İpekyol Group CEO’su Uğur Ayaydın, ‘‘En büyük sorun insan kaynağı sıkıntısı. Bütün şirketlerin ücret politikalarını sıfırdan masaya yatırması gerekiyor. Devlet asgari ücret artışlarıyla bunu teşvik ediyor. Biz 2024’te çalışanlarımıza 3 ayda bir zam yapmayı düşünüyoruz. Çünkü piyasa bize bu gücü veriyor’’ dedi.
#İpekyolYıllık 6.5 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’de 15’inci sırada bulunan madencilik sektörü, dönüşümü destekleyecek projeler peşinde. Türkiye Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Rüstem Çetinkaya, bu yolu çevrecilerle yürümek istediklerini belirtiyor. Çetinkaya, “Mermer madenlerinden çıkan pasa ile Türkiye’nin inşaat projeleri için kaynak üretilebilir ama mevzuat izin vermiyor. Artıklar ormanlarda kalırken yeni kaynaklar daha çok karbon salımına neden oluyor” diyor.
#BariDoğuş Çay markasını çatısı altında bulunduran Karakan Holding, son dönemin trend alanlarından güneş enerjisine yatırım yaptı. Karbon salımını azaltma hedefiyle güneş enerjisi üretim paneli fabrikası kuran Karakan Holding, 70 milyon dolarlık yatırımla sektöre girdi.
#Doğuş ÇayKonut üretiminin artması için yeni arsa politikalarına ihtiyaç olduğunu belirten İnanç Kabadayı, “Hammaddemiz arsa ancak büyükşehirlerde arsa stoku azaldı. Bunu iki şekilde aşabiliriz. Hazine arazilerinde, kamu-özel sektör işbirliğinde konut üretebiliriz. Hastaneler ve köprülerde olduğu gibi ‘yap-işlet-devret’ modeli uygulanabilir. Diğer seçenek kentsel dönüşüm. Sürece özel sektör dahil edilerek hem ömrünü tamamlayan yapılar yenilenir, hem de üretim artar” dedi.
#Sponsorlu İçerikKonut üretiminin artması için yeni arsa politikalarına ihtiyaç olduğunu belirten İnanç Kabadayı, “Hammaddemiz arsa ancak büyükşehirlerde arsa stoku azaldı. Bunu iki şekilde aşabiliriz. Hazine arazilerinde, kamu-özel sektör işbirliğinde konut üretebiliriz. Hastaneler ve köprülerde olduğu gibi ‘yap-işlet-devret’ modeli uygulanabilir. Diğer seçenek kentsel dönüşüm. Sürece özel sektör dahil edilerek hem ömrünü tamamlayan yapılar yenilenir, hem de üretim artar” dedi.
#İnanç KabadayıTürkiye İş Bankası ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ), denizlerimizdeki yaşama dair bilimsel ve akademik çalışmalara destek olmak üzere yaptığı işbirliği kapsamında faaliyete başlayacak olan su altı planörü glider cihazı Marmara Denizi’nde sürekli ölçüm yapacak. Deniz Kâşifi adını taşıyan cihazın önemini anlatan ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu, “Deniz Kâşifi’nin en önemli özelliği denizin her derinliğinden sürekli ölçüm alabilmesidir. Denizin biyoçeşitliliği, karbon tutma kapasitesi, oksijen oranı, oksijen üretim oranı ile ilgili çok daha doğru bilgilere ulaşmamızı destekleyecek ve son dönemlerde özellikle bir yönetici yönetişim mekanizması olarak geliştirdiğimiz denizlerin dijital ikizine de ciddi bir katkı vermiş olacak” dedi.
#Türkiye İş Bankası