Hayatımızın hiçbir döneminde olmadığı kadar evde zaman geçiriyoruz. Bu süreçte hem kendimiz hem de partnerimizle olan ilişkimiz için ruhsal ve fiziksel dengede kalmamızın önemini anlatan Enerji Terapisti Zehra Köse ile Yaşam Koçu Seçkin Zenginler, bazı sorunların her şey yolundayken anlaşılamayacağını ve bu krizin ilişkiler için bir test olduğunu söylediler.
#Karantinada AşkBir buçuk yıldır koronavirüs ile mücadele ediyoruz ve bu sürenin bir kısmı da karantinada, evlerde kapalı halde geçti. Beraber yaşayan/ayrı yaşayan çiftler ve ilişkisi olmayan kişilerin cinsel hayatları ciddi şekilde etkilendi. Kimisi hijyen takıntıları geliştirdi, kimisinin libidosu azaldı, kimisi ise aldığı kilolar yüzünden cinsel ilişki istemez oldu... Pandeminin cinsel hayata etkilerini 9 soruda inceledik
#KoronavirüsCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün kabine toplantısı sonrası yeni salgın önlemlerini açıkladı: “Çok yüksek riskli kırmızı iller nüfusun yüzde 80’ini temsil eden 58 şehre ulaştı. Kırmızı illerde cumartesi günleri de kısıtlama olacak. Lokanta ve kafeler renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye’de yüzde 50 kapasite ve kurallara uygun çalışabilecek.Ramazanda ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması olacak. Ramazan boyunca lokanta ve kafe hizmetleri paket servisle sınırlanacak. Toplu iftar ve sahur gerçekleştirilmeyecek. Lokanta ve kafelere mevcut desteklere ilave olarak maddi katkılar sağlanacak."
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanBoğaziçi Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mine Göl-Güven ve ekibi 'COVID-19 Pandemisinin Aile Yaşamına Yansımaları' üzerine bir çalışma yaptı. COVID-19 salgını ve karantina sürecinin çocuk sahibi olan ailelerinin yaşamlarına yansımalarını ortaya koyan araştırmada 323 ebeveynden toplanan veriler analiz edildi. Raporda COVID-19 öncesi ve karantina dönemine yönelik ebeveyn ve çocukların duygu durumları, eş ve çocuklarla olan ilişkiler, ebeveynlerin ve çocukların birlikte geçirdikleri zaman gibi elde edilen sonuçlar paylaşıldı.
#Boğaziçi ÜniversitesiYeni normal olan temizlik yaşamımızda öncelikli yerini aldı. Hepimiz pandemi öncesinden çok daha fazla elimizi yıkıyoruz. Ancak temizlik-titizlik takıntısı olan kişilerde sık el yıkama pandemi öncesinde de ritüel niteliğindeydi, yani biz elimizi bir kez yıkarken onlar 10–15 kez yıkıyorlardı.
#Cinsel TakıntılarSovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1990'lı yıllarda eski Sovyet ülkelerinden yoğun göç alan Rusya, istihdam yaratma konusunda yarattığı ivmeyi devam ettiremiyor. İstikrarlı ekonomik büyüme yaratmakta zorlanan Rusya, ülkeye gelen göçmenler için "cazibe merkezi" olma özelliğini kaybediyor.
#RusyaTeknoloji devlerinin Türkiye operasyonlarında önemli görevler üstlenen Dr. R. Erdem Erkul, Türkiye’ye "teknoloji ve inovasyon alanında katma değer kazandırmayı" amaçlayan ve "gençleri, teknoloji meraklılarını heyecanlandıracak" bir hazırlık içinde olduklarını açıkladı.
#HaberCambridge Sözlüğü her yıl olduğu gibi, yılın kelimesini açıkladı: Karantina! 2020’ye damgasını vuran koronavirüs salgını tüm dünya dillerinde sıklıkla kullanılan kelimelerin değişimine de sebep oldu. Bu kelimelerin bazıları ‘aşı, maske, hijyen’ gibi bildiğimiz fakat sık kullanmadığımız sözcüklerken bazıları bugüne kadar adını dahi duymadığımız yeni terimler olarak dillere pelesenk oldu: Entübe, filyasyon, stokin fırtınası… İşte COVID-19 sebebiyle bu yıl dilimizden düşmeyen kelimelerin A’dan Z’ye listesi…
#GazetehaberleriSalgın koşulları flörtlerin azalmasına yol açtı, yeni biriyle tanışmak hiç olmadığı kadar zor. Tanıştınız diyelim, nasıl bir araya geleceksiniz? Geldiniz diyelim, sosyal mesafe ve maske kurallarına uygun olarak nasıl yakınlaşacaksınız? Arkadaşlık uygulamalarını deneyenlerin sayısı arttı ama pek çoklarına göre bu yöntem bakışmanın, el ele tutuşmanın yerini tutmuyor. Peki gerçekten aşk biter mi? Ya da nasıl bir forma dönüşür? Psikolog-yazar Tuğçe Isıyel’e sorduk. Bekârlar da bu dönemde neler yaşadıklarını anlattı.
#GazetehaberleriPandemi dönemi birçok kişide kaygı, endişe, depresyon gibi sorunlara neden oluyor. 65 yaş ve üstü bireyler ise getirilen kısıtlamalarla birlikte bütün bunların yanı sıra bir de değersizlik ve “öteki” olma duygusuna itiliyor. Bu durumun yaşlı kişileri kırılgan bir hale getirdiğine dikkat çeken Uzman Psikolog Nazım Serin, bu noktada yapılabilecek en doğru şeyin sosyal mesafe ve gönüllü karantina nedeniyle reel olarak bir araya gelinmese bile sosyal ilişkilerin ve iletişimin canlı tutulması olduğunu belirtiyor.
#SağlıkCovid-19 salgını, hayatımızın pek çok alanında olduğu gibi ilişkilerimizin de dinamiklerini değiştirdi. Evlere kapanmak zorunda kalmak, bizi ailelerimizle yakın ve sürekli bir temasa zorlarken, bir yandan da sosyal yaşamdan izole etti. Bu durum sürekli yan yana olmak zorunda olan evli çiftler ve aynı evi paylaşmadıkları için bir araya gelemeyen sevgililerin ilişkilerini çok yakından etkiledi. Bu süreçte ayrılma ve boşanma oranlarındaki artış ilişkilere ne oldu sorusunu gündeme getirdi?
#Covid-19Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin ikinci yılında önemli değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, ''Kimsenin hakkına göz dikmeyen ama kendi hakkını da söke söke alan bir ülke olarak hareket etmeye devam edeceğiz'' dedi. Libya'daki gelişmelerle ilgili de konuşan Erdoğan, ''Son zamanlardaki bazı gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Kimse heveslenmesin ona da prim vermeyeceğiz'' ifadelerini kullandı. ''Biz ne sismik araştırma gemilerimizle, ne sondaj gemilerimizle birilerinin iznine tabi değiliz'' diyen Erdoğan, ''Biz uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa Doğu Akdeniz’de haklarımız neyse bu çerçeve içinde bu adımlarımızı attık. Bundan soran da bu adımlarımızı atmaya devam edeceğiz'' diye konuştu. Erdoğan konuşmasında ayrıca ''2019 yılında elektriğimizin yüzde 62'sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan ürettik. Yani enerjide de artık Türkiye muhtaç olmaktan çıkmıştır ve çıkıyor'' sözlerine de yer verdi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTüm dünyayı derinden etkileyen koronavirüs salgını, hayatlarımızı kökten değiştirdi. Yeni dünya düzenine ayak uydurmaya çalışırken bazen kendimizden uzaklaştık, bazen de sevdiklerimizden. Bazılarımız da daha çok kenetlendi çevresine… Peki, ilişkiler bu sınavdan geçebilecek mi?
#PandemiCOVID-19 dünyada etkisini azaltarak sürdürüyor. Hepimizin endişeli olduğu bu dönemi, tamamen atlatabilmemiz için uyarılara kulak vermemiz gerekiyor. Alınan korunma tedbirlerine özenle uyalım.Hürriyet Bursa olarak, ‘Yeni Normal’ süreci hakkında iş ve cemiyet hayatının tanınmış isimleriyle bir yazı dizisi hazırladık. Bu süreçten nasıl çıkacağımız çok önemli. Birlikte başarmak dileğiyle.
#BURSAKoronavirüs normalleşme takvimi netleşirken, uzmanlar karantina döneminin ardından ortaya çıkabilecek psikolojik sorunlara işaret ediyor. Bu dönemde görülebilecek her belirtinin bir psikolojik soruna işaret etmediğinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Oya Mortan Sevi, "Bu dönemde uyum bozukluğu gibi psikolojik sorunlar da görülebilir. Uyum bozukluğu, ilk 3 ay içinde yaşanan yoğun duygusal ve davranışsal sorunları içerebilir" dedi.
#Karantina DönemiTFF 1. Lig ekiplerinden Büyükşehir Belediye Erzurumspor'un teknik direktörü Mehmet Özdilek, koronavirüs sürecinin sporcularla kulüpler üzerindeki psikolojik ve ekonomik etkilerine dikkat çekerek, "Hızlandırılmış lig ifade ediliyor. 60, 65 gün futbol oynanmamış bir ortamı konuşuyoruz biz. Nasıl döneceğiz, açıkçası ben de merak ediyorum. Oyuncuların psikolojik durumları, kalan 6 haftaya hazırlamak bu bizim işimiz, bununla ilgili muhakkak ki planlamayı yapıyoruz, ama karşımızdakinin de insan olduğunu unutmamak lazım. Bence seyircisiz oynamak futbol adına cinayet gibi bir şey" dedi.
#Mehmet ÖzdilekİTALYA'dan getirilip yerleştirildikleri yurtta, 14 günlük karantina sürelerinin dolmasının ardından evlerine gönderilen öğrenciler, bu ülkede yaşadıklarını anlattı. Öğrencilerden İlayda Özdemir (21), "İtalya’da koronavirüs nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmişti. Bu kapsamında alınan hiçbir önlem yoktu. Turistler gelmeye, halk normal yaşantısına devam ediyordu. Özellikle gelen Çinli turistlere çok şaşırıyordum" dedi.
#Coronaİletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Türkiye Cumhuriyeti olarak dünyaya barışın, iş birliğinin, dayanışmanın hakim olmasını arzu edip, bunun için gayret sarf ettiklerini belirterek, "Küresel salgın döneminde, devletler arası ilişkiler kuralsızlaşma eğilimi gösterirken bile, kendi vatandaşlarımızı korumaya gayret ederken ihtiyaç sahibi ülkelere sırtımızı dönmememiz bu durumun en somut göstergesidir." dedi.
#Fahrettin AltunBireyler, şirketler, yayın organları bu denli kapsamlı bir salgınla ilk kez mücadele ediyor. Evlerden işleri yürütmeye başladığımızdan uzaktan iletişimin önemli hayli arttı. Bu dönemde şirketler, doğru iletişim yollarını bulmalı, içlerine kapanmamalı, iletişime doğru tonda devam etmeleri gerekiyor. Peki işletmeler, işverenler ve çalışanlar bu süreçte nelere dikkat etmeli?
#Sosyal MedyaABDULLAH Cevdet Sokağı’na Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nce adınızın verilmesi, bir oldubitti ile tamamen saptırılmış, bilimsel objektiflikten uzak iddialara dayanan, sizin adınızı da istismar eden ideolojik bir karardır.
#Ankara Büyükşehir Belediyesiİstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, “Salgın olmasa da ciddi bir enfeksiyon tehlikesiyle ülkemiz ve dünyamız yüz yüze, bunu görmek lazım. Kanatlı hayvanların toplu yok edilmesinin yanında kedi, köpek, sığır, koyun gibi diğer hayvanların da hareketlerinin sınırlandırılması lazım. Tavuk gübrelerinin zirai amaçla kullanılmaması gerekli. Kurbanlık hayvanlar da potansiyel bir tehlike olduğunu kabul etmek lazım” dedi.