Öğünlerimizin vazgeçilmezi, sofralarımızın demirbaşı salatalar. Ortaya paylaşımlık veya doyurucu bir öğün olarak tercih ediyoruz... Klasikten sıkıldıysanız malzemelerle oynayıp yeni salatalar hazırlayabilirsiniz. Yaptığı değişik ve doyurucu salatalarla gurmelerden daima tam puan alan Tuzz’un şefi Nilay Lale’den ilham verici, farklı salata tarifleri aldık.
#SalataEge’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Çeşme Yarımadası’nı bölgeye özel çeşit çeşit malzemeleri ve yemekleri üzerinden anlatan ‘Yarımada Yolculuğunda Eskimeyen Lezzetler’ ilham veren bir kitap. İçindeki kolay uygulanabilir tarifler arasında Seferihisar’ın ıspanak balığı, Sefaradların pırasa dolması ve enginar sirkeli tahin sos gibi lezzetleri görmek beni çok sevindirdi.
#Ebru ErkeKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşHem Delicatessen’de hem Foxy’de yemekler belli bir düzeyin altına düşmüyor; çaba gösterildiği belli. Delicatessen’de yediğim manda sucuğu ve eski kaşarlı tost hayal kırıklığı yaratmadı, brownie’yi de beğendim. Foxy’nin kaz terini erik turşusuyla sunması hoş bir sürprizdi ama balık yumurtalı spaghetti beklentimin altındaydı.
#NişantaşıReisdere’de TOKİ’den satın aldıkları araziye 2 bin 730 metrekarelik Çeşme’nin ilk kapalı pazaryerini yapacaklarını belirten Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, pazaryerinde bir kapalı bir de açık düğün salonu bulunacağını açıkladı.
#İzmirBitkilerle tedavinin eski zamanlardan beri kullanıldığını söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı ve Fitoterapist Prof. Dr. Hakan Terekeci, “İlaçların artmasıyla bitkiler ve alışılmış yöntemler unutulmaya yüz tuttu. Fitoterapi bitkilerle tedavi anlamına gelir, yakın geçmişte modern tıp tarafından daha sık kullanılmaya başlayan tedavi yöntemidir. Sağlıklı yaş almanın ilk koşulu sağlıklı yaşamdan geçer, bitkisel desteklerle sağlıksız yaş almayı önleyebilirsiniz” dedi.
#Prof. Dr. Hakan TerekeciKOVİD 19 ile ilgili çok farklı yorumlar yapılıyor. İlk dalgada çevremde çok az kişinin testi pozitif çıkmıştı ama ikinci dalga çok daha güçlü geldi. Çemberin iyice daraldığının farkındayım. Pozitif olup hastalığı geçiren birçok arkadaşım süreci kolay atlattı. Çok az semptomları ortaya çıktı. Ve 10 günün sonunda sonuçları negatife döndü.
#İzmirBodrum’un turistik ve pahalı olduğuna dair bir önyargının varlığına dikkat çeken Başkan Ahmet Aras, “Bu yargı yerine, yılın 12 ayını dolu dolu geçirebileceğiniz, pek çok aktivite imkanı sunan bir Bodrum yaratmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
#İzmirBodrum Belediye Başkanı ve BOTAV Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Aras "Bodrum turizmini gastronomi, tarım, sağlık, doğa, spor ve kongre alanlarında çeşitlendirerek 1,5 milyona yaklaşan yabancı turist sayımızı kısa ve orta vadede 2,5 milyona çıkartacağız ve 1 milyar dolar ek gelir sağlayacağız" dedi.
#BodrumYöresel lezzetleri ve 8 bin 500 yıllık tarihiyle zengin bir kültüre sahip İzmir’de, bölgeye özgü ürünlerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla “tescil” sırasına girildi. Şimdiye kadar boyoz, şambali, lokma, kumru ve enginar gibi toplam 18 ürünün tescillendiği İzmir’de, tam 17 ürün için de Türkiye Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılarak beklenmeye başlandı.
#ZeytinyağıElif Ovalı, büyük büyük dedelerinden kalan topraklara ve aile işletmesine sahip çıkarak Antakya’dan bir yeni nesil tarım markası yarattı. Teofarm’ın kurucusu Elif Ovalı, “Gerçek çiftçi biterse gerçek gıda da bitecek. Salgın öğretici olmalı. Yerel üreticilere ve yerel ürünlere sahip çıkılmalı” diyor.
#GazetehaberleriDÜN başlayan Neptün Soyer röportajı bugün de devam ediyor. Günlerce yazsam hayata kattıklarını anlatmaya yerim yetmez. Ben galiba en çok böyle kadınlara hayranlık duyuyorum. Yaratıcı, feci üretken, proje kapakları hep açık, enerjik, iyi kalpli, doğa dostu, kadın dostu, inişli çıkışlı, bazen sakin, bazen ruhunda fırtınalar esen... E çünkü adını aldığı deniz tanrısı Poseidon’un da özelliklerini barındırıyor... Böyle kadınlara çok ihtiyacımız var ve onlardan öğrenecek çok şey var!
#AYŞE ARMAN